Floating Banana

Ineens verschenen er in reclamefoto’s fruitsoorten die gesneden in de lucht leken te vliegen. Het fruit werd al snel opgevolgd door uit elkaar gehaalde horloges, camera’s en andere apparaten. De techniek achter deze foto’s is niet nieuw. In feite is het oude wijn in nieuwe zakken.

Hoewel de techniek niet nieuw is, blijft het leuk om te doen en er nieuwe toepassingen voor te vinden. Je kunt er mensen mee laten vliegen (zie ook levitatiefoto’s), mensen, dieren of dingen mee uit de meest vreemde voorwerpen laten komen (zie ook Diepe Doos) en ga zo maar door.

Het idee er achter is steeds: maak een foto van de scene (waarin dingen voorkomen die je misschien niet wil) en een foto van alleen de achtergrond. Leg deze op elkaar in een softwarepakket als Photoshop en haal in de scene foto de ongewenste delen met bijvoorbeeld een mask weg zodat de onderliggende foto (waar alleen de achtergrond op staat) tevoorschijn komt.

Laten we als experiment eens de ‘vliegende gesneden banaan’ proberen. We hebben er maar weinig voor nodig. Een banaan natuurlijk, een mes, een vleespen en iets van een achtergrond. We pellen de banaan af, snijden hem in een aantal stukken en rijgen het restant van de banaan en de afgesneden stukjes aan de vleespen.

Nu komt het probleem. Je kunt nu eenmaal niet fotograferen en de banaan tegelijkertijd vasthouden. We hebben dus nog iets nodig en daarvoor hebben wij een zogenaamde ‘derde hand’. Handig voor solderen en voor fotografie!

Nu maak je een foto van de scene met de banaan er in. Let op, alle instellingen moet je handmatig instellen zodat ze niet veranderen wanneer je straks de opname van de achtergrond maakt. Dus ISO, diafragma, sluitertijd, witbalans en de scherpstelsetting gelijk houden.

Dan haal je de banaanopstelling weg en maak  je de opname van de achtergrond. In Photoshop leg je nu de foto’s bovenop elkaar en haal je de delen weg die je niet wilt hebben.

Nogmaals, deze techniek is eenvoudig, maar voor heel veel dingen toe te passen. In feite is je creativiteit de grens!

Je hebt er maar weinig voor nodig
Een 'derde hand' om de zaak vast te houden
Combineer de foto's in Photoshop tot een geheel