Rookmachines

Rook op foto’s levert een bijzondere sfeer op. Om die reden gebruiken professionele fotografen nog wel eens een rookmachine. Wat doen die precies en wat kun je er mee?

Rook maken

Je kunt eenvoudig rook maken door iets als wierook te ontsteken. De rookpluimen die hierdoor ontstaan kun je namelijk goed fotograferen. Je krijgt dan echter niet voldoende rook om een studio mee te kunnen vullen.

Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van Photoshop de suggestie van rook maken. Toch gaat er natuurlijk niets boven echte rook! Met een rookmachine ontwikkel je in een mum van tijd zoveel rook dat je met gemak mistige taferelen kunt maken. En voor de prijs hoef je het echt niet te laten!

Een rookmachine is een apparaat waarvan je misschien verwacht dat dit alleen voor goed betaalde fotografen weggelegd zou zijn, maar niets is minder waar! Net als een bellenblaas machine of laserverlichtingen, zijn ook rookmachines goed betaalbaar. Voor nog geen €60 kun je al een redelijk goede rookmachine in huis hebben.

De meeste rookmachines verwarmen een vloeistof (fog juice of rookvloeistof genaamd) die je voor weinig geld kunt kopen. Deze vloeistof koop je in een jerrycan en voor een bedrag rond de €20 kun je wel 50 photoshoots in de rook zetten, dus dat is meer dan goed te doen!

De rook is niet gevaarlijk

Deze rookvloeistof bestaat grotendeels uit glycerine, propyleenglycol en water en is daardoor niet brandbaar en ook niet giftig. Je kunt dus met een gerust hart in de rook gaan staan, en de rook mag ingeademd worden. Een bijeffect van het verwarmen van rookvloeistof is wel dat er een zeer beperkte, maar toch aanwezige neerslag door kan ontstaan. Dit voelt een klein beetje vettig aan, maar is gemakkelijk te verwijderen met een doek en dit levert in het algemeen nauwelijks problemen op.

Let op de hitte van de rookmachine!

Let wel op: rookmachines worden vaak erg warm en het is normaal dat ze ‘spontaan’ rookpufjes afgeven. Soms spuiten ze een klein beetje hete vloeistof uit, waardoor het handig is om je vloer te beschermen met bijvoorbeeld een stuk karton of zeil. Laat het model dus ook niet heel dichtbij de spuitmond staan, en voorkom dat ze het apparaat per ongeluk aanraken. Ze zouden zich daar gemakkelijk aan kunnen verbranden!

Een rookmachine produceert steeds maar even rook. Zou je hem continue laten werken, dan zie je in een mum van tijd namelijk niets meer. Een rookmachine voorzien van een remote control is daarom handig. Je kunt hiermee de rookproductie starten van achter je camera, ipv dat je steeds naar de rookmachine toe hoeft te gaan.

Fotografeer snel na het vrijlaten van de rook

De rook die uit een rookmachine ontstaat is vaak dik, wit en vermengd zich relatief snel met de lucht waarin het geblazen wordt. Wil je dus dikke wolken fotograferen, dan zul je vrij snel na het aanmaken van de rook moeten afdrukken. Na verloop van tijd verspreidt de rook zich als een mist in de studio, en dat is minder prettig. Je verliest dan contrast. Af en toe luchten helpt!

Droog ijs

Door rook op een andere manier aan te maken, heb je dit probleem minder. Rook gemaakt met behulp van droog ijs valt als het ware naar beneden (denk aan de rook uit de glazen beker van een tovenaar die over de rand komt en naar beneden valt). Droog ijs is echter veel gevaarlijker in gebruik, moeilijker aan te komen, duurder en produceert ook nog eens koolstofdioxide. Je hebt er dus een goed geventileerde ruimte voor nodig. Daarentegen ziet het er wel heel fraai uit natuurlijk, en veel minder last van mist, maar het werken met een rookmachine is dus toch meestal de aanbevolen oplossing.

Werk met een donkere backdrop

Omdat rook uit een rookmachine doorgaans wit is (er zijn ook kleurenvarianten), werken wij altijd met een donkere, liefst zwarte backdrop. Werk je met een witte achtergrond, dan heb je kans dat je de rook niet eens zult zien. Een donkere backdrop versterkt daarbij het dramatische effect van de foto.

Flits in de rook

De aanwezige rook wordt natuurlijk pas interessant wanneer het goed verlicht wordt. De meest gebruikte methode hiervoor is om een flitser of studiolamp, eventueel voorzien van een gel, achter het model te plaatsen. Toch zul je merken, wanneer je met rook aan het experimenteren bent, dat licht vanaf de zijkant ook geweldige effecten kan laten ontstaan. Ik gebruik meestal meerdere lichtbronnen en dan ook nog vaak voorzien van snoots en gels om gericht gekleurde lichtstralen door de rook heen te kunnen jagen voor het beste effect.

Werk met een donkere achtergrond
Flits met een gel in de rook