Backdrop

Een backdrop bestaat meestal uit een grote bedrukte of egale sfeerdoek die als achtergrond wordt gebruikt bij de fotografie. Backdrops worden daarom ook wel achtergronddoeken, podiumdoeken of studiodoeken genoemd.

Gedoe

Ik heb in mijn leven heel wat geploeterd en gestunteld om op locaties, zoals in huiskamers, doeken op te hangen. Schilderijen en klokken moesten van de muur, bankstellen moesten worden verschoven en ga zo maar door. Soms was het nodig de backdrop echt kreukvrij op te hangen. Begin daar maar eens aan als je de opgevouwen doek, voorheen een groot gordijn herkenbaar aan de bandplooien, net uit de auto hebt gehaald.

Natuurlijk, ik weet het. Er zijn mobiele frames verkrijgbaar die in “een handomdraai” in elkaar te zetten zijn. Daar moet je dan wel het geld voor hebben en werken met een bereidwillig model om aan te vragen of ze even kan helpen met het vasthouden van dit en het vastdraaien van dat. Zoveel gedoe dat je plezier in het fotograferen nog zou kunnen vergaan.

De keerzijde was echter dat als je het eenmaal voor elkaar had, de foto's aanzienlijk beter werden. Een backdrop speelt een essentiële rol in de compositie. Zeker daar waar het gaat om artistic nude, modefotografie of portretfotografie.

Gemak

In een studio, zoals we die bij Panthera BV hebben, is dit alles een stuk gemakkelijker. In vaste opstellingen kunnen we daar de backdrops, tot en met green en blue screens, snel realiseren. Een van onze wanden is zelfs mat diep zwart geschilderd terwijl de andere kant van de studio in wit is uitgevoerd. Heel gemakkelijk in gebruik! Ik maak maar zelden gebruik van bedrukte backdrops. Als fervent strobist fotograaf speel ik liever met licht, eventueel met gebruik van een gobo of gobo projector, dan met de achtergrond zelf.

Als je met een beperkt budget moet werken en je wilt toch met een backdrop werken, kies dan voor een grijze doek. Je hebt dan de gehele range van wit tot zwart tot je beschikking omdat je, door de achtergrondbelichting te variëren, hiervan de uiteindelijk teint zelf kunt bepalen. Een grijze backdrop kan dus in principe voor zwart, wit als alle grijstinten die zich daar tussenin bevinden gebruikt worden. Door de juiste belichting toe te passen heb je aan een grijze backdrop voldoende voor al deze schakeringen.

Soorten

Wij maken in praktijk maar weinig gebruik van veel verschillende achtergronden. Het meeste gebruiken we een witte of zwarte backdrop. Heb je de beschikking over zwarte en witte backdrops zoals wij, dan werkt dat natuurlijk wel iets gemakkelijker dan wanneer je met grijs werkt. Helemaal als je echt uit bent op echt witte of zwarte achtergronden.

Een blue of green screen kun je gebruiken om later met Photoshop eenvoudiger bewerkingen uit te voeren. Dit omdat de kleur van het scherm bij de meeste mensen niet in de huid voorkomt en daardoor gebruikt kan worden om onderwerpen goed uit te knippen. Let wel op: de theorie is altijd mooier dan de praktijk. Alleen bij een juiste belichting van de backdrop werkt dit goed. Het je de belichting niet op orde, dan zul je merken dat het werken met een green of blue screen echt niet veel helpt.

Bedrukte backdrops

Tijdens mijn werk als fotograaf voor modebladen, werkten we regelmatig met diverse kleuren en soms met weelderige bedrukte backdrops. We gebruikten ook mobiele backdrops. Ze werden tot op het strand toe gebruikt voor de juiste effecten. Maar als we de wat meer artistieke foto's maken, maken we daar dus niet zoveel gebruik van. Ze bieden nu eenmaal niet heel flexibiliteit qua achtergrond.

Backdrops zijn eenvoudig te maken, mits je aan een groot genoeg stuk textiel, papier, karton of zeil kunt komen. Toen ik onlangs tijdens een cursus over het gebruik van backdrops sprak, ging een van mijn cursisten prompt de volgende dag de Utrechtse markt op en kwam met wat lappen stof terug. De breedte was beperkt, maar met wat knip- en plakwerk maakte ze er snel een goed functionerende backdrop van.