Backdrop

Een backdrop is een grote bedrukte of egale sfeerdoek die als achtergrond kan worden gebruikt bij de fotografie. Backdrops worden daarom ook wel achtergronddoeken, podiumdoeken of studiodoeken genoemd.

Ik heb in mijn leven heel wat geploeterd en gestunteld om op locaties, zoals in huiskamers, doeken op te hangen. Schilderijen en klokken moesten van de muur, bankstellen moesten worden verschoven en ga zo maar door. Soms was het nodig de backdrop echt kreukelvrij op te hangen. Begin daar maar eens aan als je de opgevouwen doek, voorheen een groot gordijn herkenbaar aan de bandplooien, net uit de auto hebt gehaald.

Natuurlijk, ik weet het. Er zijn mobiele frames verkrijgbaar die in “een handomdraai” in elkaar te zetten zijn. Daar moet je dan wel het geld voor hebben en vaak een bereidwillig model om aan te vragen of ze even kon helpen met het vasthouden van dit en het vastdraaien van dat. Zoveel gedoe dat je plezier in het fotograferen nog zou kunnen vergaan.

De keerzijde was echter dat als je het eenmaal voor elkaar had, de foto's aanzienlijk beter werden. Een backdrop speelt een essentiele rol in de compositie. Zeker daar waar het gaat om artistic nude, modefotografie of portretfotografie.

In een studio, zoals we die bij Panthera BV hebben, is dit alles een stuk gemakkelijker. In vaste opstellingen kunnen we daar de backdrops, tot en met green en blue screens, snel realiseren. Een van onze wanden is zelfs mat diep zwart geschilderd. Heel gemakkelijk in gebruik! Ik maak maar zelden gebruik van bedrukte backdrops. Als fervent strobist fotograaf speel ik liever met licht, eventueel met gebruik van een gobo, dan met de achtergrond zelf.

In feite maak ik gebruik van maar weinig doeken. De meest gebruikte daarvan zijn de zwarte, de grijze (die, door de juiste instellingen te gebruiken op de foto net zo goed wit als zwart kan overkomen) en een blue screen (als er later met Photoshop bewerkingen moeten worden uitgevoerd. De witte en de zwarte komen op de eerste plaats en dan vooral omdat deze voor mij sneller werken dan de grijze. De effecten zijn immers hetzelfde. Keep it simple, stupid. Dat is mijn motto met backdrops.

Tijdens mijn werk als fotograaf voor modebladen werkte we wel met diverse kleuren en soms met weelderige bedrukte backdrops. We gebruikten ook de voor die toepassing handige mobiele backdrops. Ze werden tot op het strand toe gebruikt voor de juiste effecten. Maar als ik voor mijn eigen plezier wat meer artistieke foto's maak, maak ik daar dus niet zoveel gebruik van.

Backdrops zijn eenvoudig te maken, mits je aan een groot genoeg stuk textiel, papier, karton of zeil kunt komen. Toen ik onlangs tijdens een cursus over het gebruik van backdrops sprak, ging een van mijn cursisten prompt de volgende dag de Utrechtse markt op en kwam met wat lappen stof terug. De breedte was beperkt, maar met wat knip- en plakwerk maakte ze er snel een goed functionerende backdrop van.

Als je slechts over een laag budget kunt beschikken en je wilt toch met een backdrop werken, kies dan voor een grijze doek. Je hebt dan de gehele range van wit tot zwart tot je beschikking omdat je, door de achtergrondbelichting te variëren, hiervan de uiteindelijk teint zelf kunt bepalen.