Bodyscape Lighting

Bij bodyscape photography worden in artistieke stijl foto’s gemaakt van het menselijke lichaam alsof het een landschap zou zijn. Voor veel liggende poses is het daarbij wenselijk licht van achteren subtiel over het lichaam heen te laten stromen.

Pose van het model

Voor veel bodyscapes neemt het model een liggende positie aan. Door de variaties van foto’s die waarschijnlijk gemaakt zullen worden tijdens een shoot, is het nodig om over een belichtingsconfiguratie te kunnen beschikken waarmee het gehele liggende lichaam zonder problemen kan worden gefotografeerd.

Het model zou met dezelfde opstelling moeten kunnen liggen of zitten, zonder dat de fotograaf veel aanpassingen zou moeten hoeven te doen aan de belichtingsconfiguratie. Worden de foto's staand gemaakt, dan is een andere belichtingsconfiguratie nodig zoals de "double flags lighting".

De light setup

Het idee achter deze belichtingsconfiguratie is relatief simpel: plaats een langwerpige softbox (of meerdere naast elkaar als een te kort is) achter en iets hoger als het model. Kantel de softbox daarbij een klein beetje naar beneden.

Het venijn zit hem in de staart: de exacte hoogte en hoek van de softbox. Dit kun je alleen door te experimenteren achterhalen.

Let wel op dat het licht niet rechtstreeks van de softbox in de camera terecht komt. Door een grid op de softbox te plaatsen geef je al iets meer richting aan het licht. Gebruik daarnaast een zonneklep of houd een hand boven het objectief. Wanneer dit licht wel de camera in komt, verlaagd dit het contrast en dat maakt dat de foto’s minder van kwaliteit worden.  

 

Afb 1: Schema belichtingsconfiguratie
Afb 2: Een grid zorgt voor een duidelijke richting van het licht
Afb 3: De hoek van de softbox bepaalt hoeveel licht over het model valt