Complementaire kleuren

Met complementaire kleuren krijg je altijd een bij elkaar passend geheel aan kleuren. Met behulp van Photoshop en deze tutorial zijn complementaire kleuren eenvoudig te herleiden.

Kleurenwiel

Je kunt op verschillende manieren laten zien hoe kleuren in elkaar overlopen. Een van de modellen hiervoor is een zogenaamde kleurenwiel (ook kleurencirkel genoemd). Kleuren die tegenover elkaar liggen binnen dit wiel hebben een relatie met elkaar. Deze kleuren worden complementaire kleuren genoemd omdat ze elkaar “aanvullen”.

Nu wil het geval dat deze kleuren, dus de complementaire kleuren, goed bij elkaar passen. Gebruik je daarom een bepaalde kleur en wil je weten welke kleur daar goed bij past, dan zoek je de complementaire kleur op en klaar is Kees!

Twee soorten

Er zijn twee soorten kleurenwielen. We werken met verfkleuren (de zogenaamde RYB-kleuren) en kleuren voor licht (RGB-kleuren). Meng je verf dan ga je uit van andere primaire kleuren dan wanneer je licht mengt. Fotografen werken met licht en zullen dus vooral met RGB willen werken. 

De complementaire kleur vinden

Leuk natuurlijk, maar dan moet je die complementaire kleur nog wel weten te vinden. In de meer recente versies van Photoshop is hier een mogelijkheid voor als extensie meegeleverd.

Wij hebben afb 1 gebruikt om je te laten zien hoe dit werkt. We gaan op zoek naar de complementaire kleur voor het blauw in het jurkje.

 1. Open de afbeelding in Photoshop
 2. Zorg dat als voorgrondkleur de kleur geselecteerd is waarvan de complementaire kleur gezocht wordt (brush selecteren, Alt ingedrukt houden en op de juiste kleur klikken)
 3. Kies uit het menu Window, Extensions, Adobe Colour Themes
 4. Zorg dat de tab “Create” geactiveerd is
 5. Onder de kleurenbalk bevinden zich knoppen, kies de laatste knop en kies voor “Complementary”
 6. Click op de tweede knop en kies “Set selected color from active color”. Hierdoor wordt de eerder gekozen voorgrond kleur in de kleurencirkel geplaatst
  • Aan de rechterkant van de voorgrondkleur verschijnen nu twee kleuren, in ons geval zijn die twee varianten bruin (zie de inset in afb 1). Dit bruin is de complementaire kleur van de door ons gekozen blauwe kleur en wordt aangeboden in twee verschillende lichtsterkten.
 7. Selecteer een van beide complementaire kleuren en druk op de eerste knop onder de kleurenbalk. Hierdoor wordt deze kleur als voorgrondkleur gekozen.
  • Wij hebben beide kleuren bruin gebruikt om de achtergrond aan te passen met “clouds”. Zie hiervoor afb 2.

Twee kleuren vinden

Wanneer je behoefte hebt aan meer bijpassende kleuren, zou je kunnen kiezen voor “Triad” in plaats van “Complementary”.

 1. Open de afbeelding in Photoshop
 2. Zorg dat als voorgrondkleur de kleur geselecteerd is waarvan de complementaire kleur gezocht wordt
 3. Kies uit het menu Window, Extensions, Adobe Colour Themes
 4. Zorg dat de tab “Create” geactiveerd is
 5. Klik op de laatste knop en kies voor “Triad”
 6. Click op de tweede knop en kies “Set selected color from active color”
  • Wij hebben beide complementaire kleuren gebruikt om de achtergrond te voorzien van tegels (zie afb 3)

Tips:

 1. Een jurkje zoals deze bestaat vaak niet uit een egale kleur blauw, maar uit verschillende tinten. Met de eyedropper kies je normaal gesproken slechts een van die tinten. Je kunt echter, als de eyedropper actief is, in de toolbar de “sample size”, die standaard op “Point Sample” staat, wijzigen naar bijvoorbeeld de optie “51 by 51 Average”. Een gemiddelde van de kleuren in dat gebied rond de cursor wordt dan genomen als voorgrond kleur.
 2. Als je de complementaire kleur gevonden hebt, kun je de lichtsterkte (brightness of lightness) daarvan wijzigen zonder dat de kleur verandert.

 

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: Met de filter 'Clouds' hebben we de achtergrond gemaakt
Afb 3: De volgens Photoshop twee bijpassende kleuren verwerkt in de achtergrond