Ogen accentueren

Op veel foto’s lijken ogen donkerder en minder sprekend dan in werkelijkheid. Met Photoshop kunnen we dat gemakkelijk bijstellen.

Op een foto zie je vanzelfsprekend meestal het oogwit, de iris en de pupil terug. Door het oogwit wat lichter te maken en eventuele rode adertjes te verwijderen, wordt het aangezicht vaak al een heel stuk beter. In dit artikel gaan we daar echter niet op in. We richten ons hier vooral op het opwaarderen van de iris.

In het oog, en meestal in de iris, zie je vaak de weerkaatsing van de zon, de flitsers of de studiolampen terug. Je zou populair kunnen zeggen dat dit de plaats is waar het licht van deze lichtbronnen het oog bereikt. Dit licht wordt voor een groot deel teruggekaatst waardoor we een lichte plek op het oog zien (de weerkaatsing) maar er gaat ook een fors deel het oog in. Dit licht bereikt de binnenkant van de oogbol door het glasachtige lichaam. Die binnenkant bevat een spiegelend laagje dat het licht weer terugkaatst naar een andere plek in de iris. Soms zie je hierdoor een lichtere plek op de iris ontstaan.

Een snelle manier

Omdat de ogen licht absorberen, komen ze relatief donker op de foto te staan. Willen we dat veranderen, dan kunnen we dat met behulp van verschillende technieken doen. Natuurlijk kunnen we de iris selecteren en kopiëren naar een nieuwe layer om deze vervolgens aan te passen met bijvoorbeeld een Hue/Saturation Adjustment Layer. Foto 2 laat het resultaat hiervan zien. Selecteer je daarbij de “Colorize” optie, dan kun je de ogen ook nog van kleur veranderen, zoals je in foto 3 kunt zien. Deze methode zou je de “quick and dirty” methode kunnen noemen. Zo klaar, en geschikt voor veel foto’s, zeker daar waar de ogen niet al te groot op staan. Maar voor wie goed kijkt, ziet al snel dat er echt een bewerking op plaats heeft gevonden.

Wil je meer weten over het verkleuren van ogen, lees dan ook het artikel over het aanpassen van de oogkleur.

Een fraai resultaat

Voor een beter resultaat voegen we aan de foto een Curves Adjustment Layer toe. Selecteer het midden van de lijn in de grafiek en sleep dit punt naar links om de gehele foto lichter te maken. Concentreer je daarbij alleen op de iris van de ogen. Plaats het punt op de grafiek zo dat de iris de gewenste kleur heeft gekregen.

Selecteer nu de mask van de Curves Adjustment Layer en druk op Ctrl-i om deze met zwart te vullen. Kleur met wit dat deel van de iris op de mask in dat je wilt laten oplichten. Zie foto 4 voor het eindresultaat.

Een nog fraaier resultaat

Bij de hierboven beschreven methode kleuren we dat deel met wit in dat we willen laten oplichten. Steken we er echter meer energie in, dan kunnen we een nog fraaier resultaat bereiken door met een heel dunne penseel texture in het oog te tekenen. Op foto 5 zie je wat het verschil hierdoor wordt.

Selecteer hiervoor een soft brush en maak deze klein. Met een flow van rond de 20% maak je nu strepen over de iris vanuit het middelpunt van de pupil richting de rand van de iris. Hierdoor komt er texture in het oog wat het geheel een nog fraaiere uitstraling geeft.

 

Foto 1: Ogen zijn vaak donker op foto's door de lichtabsoptie
Foto 2: Met Hue/Saturation kun je al verschil maken
Foto 3: Schakel "Colorize" in voor kleurverandering
Foto 4: Realistischer resultaat met Curves Adjustment Layer
Foto 5: Teken de texture in met een dun soft penseel