Veel mensen zouden wel eens willen zien hoe een andere oogkleur bij hen zou staan. Met Photoshop is dat geen probleem!
Eerst selecteren
Willen we de oogkleur met behulp van Photoshop veranderen, dan is het ‘t belangrijkste, en waarschijnlijk ook het moeilijkste, om het juiste deel van de foto, namelijk de iris in het oog, te selecteren.
Hoewel je met de Elliptical Marquee Tool vaak al heel ver kunt komen, is het meestal toch nodig om extra stappen te ondernemen. Wat het vaak goed doet is om een Curves Adjustment Layer toe te voegen en de curves omhoog of omlaag te trekken zodat de iris heel goed zichtbaar wordt. Daarna kun je met een tool zoals de Elliptical Marquee Tool of de Quick Selection Tool de eerste selectie doen, een mask op de Curves Adjustment Layer met de selectie toevoegen om deze vervolgens met Filter, Blur, Gaussian Blur een mooi verloop tot de rand van de iris te laten maken.
Vergeet niet dat de pupil door het mask uitgesloten moet worden, net als een eventueel catch light. Maak die delen dus zwart op de mask.
Maak dan een groep in het layer panel aan en sleep het mask op de groep zodat alles in de groep aan dit mask zal gaan voldoen. Zie afb 1: in de inzet in die afbeelding zie je hoe wij een groep hebben aangemaakt, de Curves Adjustment Layer, die verantwoordelijk is voor de lichte kleur van de iris, daar in hebben geplaatst en het mask aan de groep hebben toegevoegd. Ook kun je goed zien aan de kleur dat de pupil is uitgesloten door het mask.
En nu kleuren
Plaats nu een Hue/Saturation Adjustment Layer in de daarnet aangemaakte groep. Vink “Colorize” aan en experimenteer met de schuifregelaars voor het gewenste effect.
Doordat je slechts een enkel Hue/Saturation Adjustment Layer hebt toegevoegd zal de iris geheel, en overal in dezelfde mate, verkleuren (zie afb 2). Je kunt dit verder aanpassen door bijvoorbeeld een Curves Adjustment Layer toe te voegen om daarmee te zorgen dat de iris op bepaalde plaatsen donkerder wordt. Gebruik een mask op deze layer om te bepalen waar dit moet plaatsvinden (zie afb 3).
Vanzelfsprekend kun je ook experimenteren met een extra Hue/Saturation Adjustment Layer voorzien van een mask om een andere kleur toe te voegen of leuke effecten proberen te bereiken met bijvoorbeeld een Levels Adjustment Layer. In afb 4 zie je hoe subtiel geel is toegevoegd rond de pupil.
Accenten aanleggen
Het verkleuren van de ogen is een nogal drastische methode om accenten te verschuiven. Zijn ogen gewoon een beetje te donker, dan kun je ze eenvoudig "optrekken" naar een meer realistisch beeld zoals je kunt lezen in het artikel over het accentueren van ogen.
Niet beide tegelijkertijd
Het is je misschien opgevallen dat we niet beide ogen tegelijkertijd verkleuren. Dat kun je beter niet doen omdat vaak het ene oog net iets anders belicht is als het andere zodat dezelfde bewerking een ander effect zal veroorzaken. Het is daarom beter om ieder oog apart te verkleuren.
Donkere ogen
Wanneer iemand donkere ogen heeft, dan lijkt het verkleuren minder goed te gaan. Maar niets is minder waar! Voeg dan eerst een Curves Adjustment Layer in de groep toe om de iris een stuk lichter te maken en ga dan pas verder. Je zult zien dat het dan ook met donkere ogen prima lukt.
Als blijkt dat de ogen zo donder zijn dat er geen enkele texture in te ontdekken valt, dan zou je dit er in kunnen tekenen met een harde brush en met Gaussian Blur kunnen optimaliseren. Maar de eerlijkheid gebied dan wel te vertellen dat de foto gewoon niet goed belicht was. Hij is rond de ogen waarschijnlijk te donker. En zoals met veel dingen: “Garbage in, is garbage out”. Je moet natuurlijk wel met kwalitatief goed uitgangsmateriaal werken.
Snelle aanpassingen
Heb je eenmaal de groep aangemaakt met daarin de nodige adjustment layers, dan is het slechts een kwestie van experimenteren met de schuifregelaars van deze layers om te zien wat je allemaal kunt bereiken.
Wil je realistische oogkleuren krijgen, kijk dan goed naar ogen van mensen zodat je ziet hoe de kleuring daarvan in werkelijkheid plaatsvindt. Wat je zal opvallen is dat de kleur rond de pupil vaak anders is dan in het midden van de iris en dat de kleur aan de buitenkant nog weer anders is. Hoe meer je dat nabootst, hoe realistischer het effect.
Je kunt natuurlijk ook expres kiezen voor een niet realistisch effect zodat je een fantasie uitstraling krijgt. Verander je de pupil dan ook nog van vorm, dan wordt het helemaal “anders”. Kijk maar eens naar afb 5. In het artikel over het maken van een "Devils Eye" lees je hier nog meer over.