Zoom Burst Effect

Ook zonder Photoshop kunnen speciale effecten aan opnames worden toegevoegd die in een heel bijzondere foto resulteren. Het 'zoom burst effect' is daar een voorbeeld van. Iets wat je eenvoudig zelf met een zoomlens kunt maken en met name voor sportfoto's heel geschikt is omdat het de dynamiek en actie van het spel benadrukt.

Wie vroeger naar StarTrek keek en net zo gek was op Captain Kirk en Spock als ik, kan zich vast nog goed de sterren voorstellen die als lijnen voorbij schoten wanneer de Enterprise in Time Warp schoot. Alle lijnen richtten zich daarbij naar het midden om aan te geven waar de Enterprise op af koerste.

Time Warp beelden

Het is mogelijk om, met een beetje handigheid, zelf time warp beelden te maken. Laten we eens kijken naar zo’n effect en hoe dat gemaakt wordt. Want, if you know one, you know them all!

Als je het zoom burst effect wilt gebruiken, vergeet dan alle standaard zaken die je als fotograaf normaal gesproken moet doen. Stel je camera in op de S-stand en zet de ISO waarde zo laag mogelijk. We willen namelijk met een wat langere belichtingstijd gaan werken. Geef als sluitertijd een snelheid ergens tussen de ½ en 1/8 seconde op, als dat kan. Hoe langer hij open kan blijven, de beter. Het diafragma zal dan waarschijnlijk iets als f/22 tonen. Natuurlijk kun je, als het nog te licht is, een ND (Neutral Density) filter gaan gebruiken, maar daar moet je dan wel de trotste bezitter van zijn.

Afdrukken en zoomen tegelijkertijd

En dan nu begint het echte werk. Hou de camera zo stil mogelijk en plaats het onderwerp precies in het midden van je zoeker. Zoom zo ver mogelijk in. Neem bijvoorbeeld het middenstuk van een bloem of een appel op een fruitschaal. Terwijl je het objectief uitzoomt druk je op de ontspanknop. Ja, je leest het goed; dus tijdens het zoomen! Blijf dan natuurlijk wel door zoomen. Hoe geleidelijker je dat doet, de beter. Je zult het misschien een paar keer moeten overdoen, maar het is digitaal fotograferen, dus wat maakt dat uit? Gebruik je een korte sluitertijd, dan zul je heel snel moeten zoomen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer tijd je hebt voor het zoomen van de lens.

Extra dimensies

Als je dit truckje eenmaal beheerst, kun je er leuke varianten op bedenken. Bijvoorbeeld tijdens het zoomen de camera ook nog eens om zijn as draaien (dan krijg je een soort spiraal in de lijnen te zien). Je kunt ook pannen (de camera naar links of rechts bewegen) tijdens het zoomen en zelfs gebruik maken van je flitser om je onderwerp op een bepaald moment te bevriezen.

In Photoshop

Natuurlijk kun je het zoom burst effect ook nabootsen in Photoshop, maar nodig is dat dus niet. In de foto's die hiernaast afgebeeld staan hebben we wel een lens flare effect toegevoegd in Photoshop. Niet echt nodig, maar gewoon omdat het kon en deze foto's net iets meer uitstraling op het onderwerp geeft. 

Het zoom burst effect is ook in Photoshop na te bootsen, maar nodig is het niet!
We hebben een lens flare effect toegevoegd om het effect te versterken