Beslagen raam

Een glaswand maken was heel leuk, maar kunnen we ook een beslagen raam maken? Naar aanleiding van een verzoek leggen we je in dit artikel uit hoe je dat kunt doen.

Glas maken

In een artikel dat enkele weken geleden op deze site werd gepubliceerd lieten we zien hoe je op eenvoudige wijze zelf glazen wanden kon maken zoals je die tegen kunt komen in douchecabines. We maakten daarbij gebruik van de standaard Filter Gallery van Photoshop.

Op basis van dat artikel kregen we van enkele van onze lezers een aantal foto’s toegestuurd. Dat gebeurt wel vaker en wordt door ons zeer gewaardeerd! Op die foto’s is te zien hoe de beschreven technieken zijn gebruikt voor hun eigen foto's en wat voor een moois deze lezers daarmee hebben gemaakt. Heel leuk voor ons om te zien en enorm motiverend om door te gaan met het schrijven van artikelen voor deze site!

Soms worden dit soort foto’s vergezeld van aanvullende vragen of geeft men ons tips hoe je het besproken effect ook anders zou kunnen bewerkstelligen. Op die manier leren wij daar ook weer van en inspireert het ons om verder te gaan.

De vraag naar beslaan

Een vraag die we dit keer niet zo gemakkelijk per email konden beantwoorden was hoe je, met behulp van Photoshop, een beslagen raam zou kunnen nabootsen.

Dit was wel een logische vraag omdat de glaswanden van het eerdere artikel niet beslagen waren. We maakten het glas gewoon wat ondoorzichtiger door de 'achtergrond' onscherper te maken. Daarom vroeg onze vraagsteller of we hier een oplossing oor wisten en of we dit er dan ook nog aan konden toevoegen. Dit zou ons artikel natuurlijk complementeren en we vonden het daarom een leuke vraag.

We beloofden de vragensteller hier een artikel aan te zullen wijden en belofte maakt schuld. Bij deze dus, en niet op de laatste plaats omdat dit waarschijnlijk ook voor andere lezers leuk kan zijn om te proberen. Bedankt nog voor de vraag Stefan en ga door met het maken van nog veel meer prachtige foto’s zoals je ons die hebt toegestuurd!

De foto

Om het beslagen effect te kunnen laten zien hebben we een foto van een van onze modellen in de studio gemaakt. Met een aantal stukken wit organza hebben we een soort jurk gemaakt. Op de zwarte backdrop achter ons model hebben we met een cookie projector wat lichtvlekken geprojecteerd (zie afb 1).

Hiermee hoopten wij een mysterieuze vrouw neer te kunnen zetten die ’s nachts buiten langs ons huis zou lopen. Misschien is ze wel een van de witte wieven die dansen in het bos en 's nachts zwevend tevoorschijn komen. Nu moeten we er nog wel voor zorgen dat het lijkt alsof we haar vanuit ons huis door een beslagen raam voorbij zien komen.

De bewerkingen

  1. Maak van de foto een Smart Object
  2. Plaats boven de foto een lege transparante layer en vul deze met wit
  3. Filter > Render > Fibers
    • Variance: 5
    • Strenght: 10
  4. Filter > Blur > Motion Blur
    • Angle: 90
    • Distance: 150
  5. Filter > Disort > Ripple
    • Amount: 75
  6. Edit > Transform > Flip Vertical
    • Je hebt nu iets als afb 2 gekregen
  7. Select > Color Range > Shadows
    • Fuzziness: 100
    • Range: 100
  8. Shift+Ctrl+i
  9. Schakel de pijlpunten layer uit
  10. Voeg een Brightness/Contrast Adjustment Layer toe
    • Een mask op basis van de pijlpunten wordt daar automatisch aan toegevoegd
    • Breng het contrast terug naar -50 (zie afb 3)
  11. Houd Ctrl ingedrukt en click op de mask van de adjustment Layer
    • Je krijgt nu weer de selectie terug als je die was ‘kwijtgeraakt’
  12. Selecteer het Smart Object (de originele foto)
  13. Filter > Blur > Gaussian Blur
    • Radius: 20
  14. Filter > Filter Gallery > Disort > Glass
    • Disortion: 1
    • Smoothness: 1
    • Texture: Frosted
    • Scaling: 200

Je hebt nu afb 4 gekregen

Let op: Vanzelfsprekend bestaat er een relatie tussen de waarden die gebruikt worden voor de instellingen en de grootte van de foto. Experimenteer er daarom mee voor het beste effect.

De omlijsting

Nu downloaden we van internet nog ergens een gratis te gebruiken kozijn, plaatsen een deel daarvan over het geheel heen, maken deze wat wazig en stemmen de kleuren en lichtsterkten van de dame en het kozijn nog even verder op elkaar af. Zie afb 5, is die niet leuk geworden?

Pas wel op: de witte wieven stonden niet echt bekend om hun vriendelijkheid. Wij zouden ze heksen noemen die de dood konden voorspellen. Dus als er zo een langs je huis loopt en zielig naar binnen kijkt, hoe mooi dan ook, gewoon buiten laten staan. Het is echt geen goed volk!

 

 

 

 

Afb 1: Een foto van een "wit wief"
Afb 2: Patroon gemaakt met 'vezels'
Afb 3: Contrast Adjustment Layer toegevoegd met mask van vezels
Afb 4: Gaussian blur en Filter Gallery 'disort glass' toegevoegd
Afb 5: Kozijn er op gelegd, wazig gemaakt en lichtsterkte aangepast