Glas-in-lood

Een foto bekeken door een glazen deur met een geometrische masker zoals bij een glas-in-lood raam kan een interessant effect opleveren, maar hoe maak je zoiets?

Geometrische vormen

In moderne abstracte kunst worden vaak geometrische vormen gebruikt. Dergelijke vormen zorgen voor een harmonie en een zekere ordening in het werk. Maar ook in vroegere kunst, bijvoorbeeld in gebrandschilderde glazen, zien we dit terug. In feite zijn geometrische vormen vaak abstracties van complexere vormen. De eerste mensen werden bijvoorbeeld getekend met behulp van vierkanten, streepjes en rechthoeken.

Abstracte vormen waren niet alleen gemakkelijk of figuratief, ze werden soms ook noodzaak omdat in bepaalde godsdiensten de aanbeden god niet afgebeeld mocht worden. Door God als abstracte vorm zoals een vierkant af te beelden, kon hij in voorstellingen worden geplaatst. Men ging er dan vanuit dat het altijd vormen waren die eenvoudig met een liniaal en passer te maken moesten zijn, anders zouden ze te realistisch worden.

Maar wat we hier willen bereiken heeft niets met bovenstaande te maken. Het is niet het onderwerp dat in een geometrische figuur wordt weergegeven, maar we bekijken het onderwerp door een geometrische figuur heen. We plaatsen hiervoor een persoon achter een soort glazen raam waarin geometrische vormen als ‘doorkijkjes’ zijn geplaatst. Ook erg geschikt om bijvoorbeeld een naaktfoto mee te bewerken. Met wat druppels op het glas lijkt het dan snel een douchecabine te zijn waar ‘niets’ te zien valt op de plekken na die je 'vrij' laat, zoals de ogen. Wanneer we het 'glas' dan ook nog een kleurtje meegeven, begint het op een glas-in-lood raam te lijken. Leuk? Snel aan de slag dan!

Geometrie in Photoshop

Als er iets gemakkelijk is om te maken in Photoshop, dan zijn het wel geometrische vormen. Door te werken met bijvoorbeeld de Triangle Tool kun je in een mum van tijd een complexere geometrische figuur maken. De Triangle Tool gaan we daarom als voorbeeld gebruiken om een foto (zie afb 1 die wij van een van onze fotomodellen hebben gemaakt) achter glas te plaatsen.

  1. Lees de foto in
  2. Leef je uit met geometrische vormen
    • Zoals eerder aangegeven hebben wij voor dit voorbeeldje uitsluitend gebruik gemaakt van de Triangle Tool. Omdat onze foto 950 pixels breed is, hebben we gekozen voor een lijndikte van 10 pixels, maar je kunt natuurlijk doen wat je wilt. De gebruikte vormen worden niet opgevuld, later zul je nog wel merken waarom. 
    • Nadat we de driehoeken hebben geplaatst, hebben we de ‘driehoek layers’ met behulp van de rechtermuisknop gerasterd (Rasterize layer) en met behulp van Ctrl+E samengevoegd tot een enkele layer (zie afb 2).

De foto bewerken

  1. Selecteer de onderste layer waarin zich de foto bevindt
  2. Druk op Ctrl+J om hier een kopie van te maken
  3. Schakel deze nieuwe layer nog even uit, daar gaan we later mee verder
  4. Selecteer de onderste (originele foto) layer
  5. Zet deze layer om naar een smart object door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor “Convert to Smart Object”.
  6. Voeg nu een filter toe aan deze onderste layer: Filter > Blur > Gaussian blur en geef als waarde 20 op. Je hebt nu afb 3 gekregen.
    • Maak je niet al te druk om de opgegeven waarde. Omdat we van de foto een Smart Object hebben gemaakt kunnen we de waarde zonder problemen blijven aanpassen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft. Het origineel blijft immers gewoon intact.
  7. Schakel de gekopieerde foto weer in. Deze bevat de originele (scherpe) foto
  8. Klik op de layer met de geometrische vormen
  9. Selecteer met behulp van de Magic Wand Tool (druk op W) een aantal vlakken binnen de geometrische figuur
  10. Klik op de gekopieerde foto
  11. Druk op de Mask knop (zie afb 4)

Verdere aanpassingen

  1. Selecteer de layer met de geometrische figuur
  2. Layer > Layer Style > Drop Shadow
    • Experimenteer met de instellingen
  3. Layer > Layer style > Bevel & Emboss
    • Experimenteer met de instellingen

Glas-in-lood

Aan afb 5 kun je zien hoe het effect kan uitpakken. En met een kleine aanpassing kan hier ook een glas-in-lood venster mee worden gemaakt.

Om afb 6 te maken hebben we steeds een aantal segmenten uit het geometrische figuur geselecteerd met behulp van de Magic Wand Tool. Daarna hebben we een Solid Color Adjustment Layer toegevoegd. Doordat we eerst een selectie hadden gemaakt, verscheen de Adjustment Layer automatisch met het gewenste masker. We kozen een gewenste kleur en hebben de blend mode van deze Solid Color Adjustment Layers op Multiply gezet. Eenvoudig te doen toch?

In afb 7 zie je een wat verder uitgewerkt voorbeeld. Hierbij is geen andere techniek gebruikt dan beschreven in dit artikel. Het enige verschil is dat we het gekleurde glas wat hebben 'opgeruwd' (Filter > Noise > Add Noise en Filter > Stylize, Diffuse) en dat we de schijn van lichtweerspiegeling in het glas hebben aangebracht. 

Afb 1: De originele foto
Afb 2: Je kunt snel een geometrische figuur samenstellen
Afb 3: De blur-waarde kan achteraf nog eenvoudig worden gewijzigd
Afb 4: Met maskers worden delen zichtbaar gemaakt
Afb 5: Het patroon kan worden aangepast met Layer Styles
Afb 6: Glas-in-lood effect is gemakkelijk te maken
Afb 7: Verder uitgewerkt voorbeeld met 'opgeruwd' glas