Kleuren Vervangen

Met behulp van de oudere versies van Photoshop kon je in een afbeelding al kleuren veranderen. Gebruik je een versie zoals Photoshop versie 21, dan is dat nog een stuk gemakkelijker gemaakt!

Van blauw naar groen

Het zal je maar overkomen: het fotomodel staat groen voor deze foto beter maar ze heeft alleen een blauw shirt meegenomen. Dan zou het toch prettig zijn om eenvoudig het blauwe shirt te kunnen selecteren en die van een andere kleur te voorzien.

Met de wat oudere versies van Photoshop deed je dat door het shirt in een selectie op te nemen en er dan bewerkingen op uit te voeren. Met de nieuwere versies heb je aan een Hue/Saturation Adjustment Layer genoeg. Dit gaat een stuk gemakkelijker en het ziet er ook nog eens beter uit!

Even doen

Om te laten zien hoe eenvoudig dit werkt, hebben we afbeelding 1 in Photoshop geladen en plaatsen daar een Hue/Saturation Adjustment Layer boven. Een dergelijke adjustment layer kun je via het menu activeren (Layer, New Adjustment Layer, Hue Saturation) of met behulp van het icon onder in het layers venster tevoorschijn toveren.

In het Properties scherm van deze layer zie je in een dropdown menu “Master” staan. Dit betekent dat als er een aanpassing in dit venster wordt gedaan, dit voor alle kleuren op de foto geldt. Wijzig dit in “Blues” om alleen de blauwe kleuren aan te passen en wijzig de kleur van het shirt door de Hue balk te verschuiven. De werking van deze functie zal duidelijk zijn: laat alleen alles wat blauw is onderhevig zijn aan de verandering die je opgeeft (zie afb 2).

Natuurlijk kun je ook schuiven aan de Saturation en Lightness schuifbalken. Colorize kun je daarentegen niet aanvinken. Dan ben je de kleurpicker namelijk kwijt.

Meer controle

Door een optie als “Blues” te selecteren, kies je blauw uit als de aan te passen kleur. Je kunt ook met combinaties werken door daarna “Greens” te kiezen en daarvoor ook een en ander in te stellen. Ook kun je, wanneer je de Blend Mode van de Adjustment Layer verandert, andere effecten toevoegen.

Het wordt wel wat lastiger wanneer je een rode kleur wilt wijzigen, maar niet al het rood in een afbeelding. Kijken we bijvoorbeeld naar afb 3 dan zien we dat ons model een rood jurkje aan heeft. Maar rood bevindt zich ook in haar huid en een verandering van de kleur rood naar paars laat ook haar huid onwenselijk paars verkleuren (zie afb 4). In dit geval moeten we daarom anders te werk gaan.

Helemaal onder in het properties venster zie je twee gekleurde balken staan. Beiden geven het gehele kleurenpalet aan. De bovenste balk staat voor de kleuren van de originele afbeelding. De onderste balk laat de kleuren zien waar die kleuren in moeten wijzigen. Een kleur in de bovenste balk wijzigt dus naar de kleur recht er onder, in de onderste balk.

Naast het dropdown menu waarin zich het woord “Master” bevindt, staat een icon van een handje afgebeeld. Wanneer we daar op klikken wijzigt de muisaanwijzer in een pipet en kunnen we de kleur aanwijzen die we willen veranderen. Soms is dit iets gemakkelijker dan een kleur uit de lijst selecteren. In dit geval hebben we dit gebruikt en daarmee op het jurkje geklikt.

Tussen beide balken verschijnt hierdoor een grijs verstelbaar balkje. Door aan de hendels hiervan te trekken kunnen we een deel van de kleuren die in de bovenste balk vermeld staan verruimen, verleggen of uitsluiten. Zodra het grijze balkje zichtbaar wordt, vindt een eventuele aanpassing namelijk alleen nog maar plaats op dat gebied binnen het kleurenpalet waar zich dit grijze balkje bevindt. De rest blijft onveranderd.

Voor afbeelding 5 hebben we de selectie met behulp van het grijze balkje iets kleiner gemaakt en daardoor is de jurk wel verkleurd, maar de huid van het model niet.

Maskers gebruiken

Nu zou het kunnen zijn dat je dezelfde kleur wilt wijzigen, maar niet overal binnen de afbeelding. In afbeelding 6 heeft ons model een zwart sportpakje aan. Door de kleur in de broek met de Hue/Saturation Adjustment Layer aan te passen, wordt ook de zwarte kleur in haar bovenstukje en zelfs die van grote delen in haar kapsel aangepast.

Om dit te voorkomen verven we met een zwarte brush op het masker van de Adjustment layer (die standaard helemaal wit is) op die plaatsen waar we het effect niet willen hebben. En klaar is Kees!

Maar dan zitten we nog wel met een groene bal op de foto. En dus plaatsen we een tweede Hue/Saturation Adjustment layer, selecteren met het handje de groene kleur van de bal en passen deze aan. Toen we het idee hadden om de lijnen op deze bal grijs te maken, plaatsten we een derde Hue/Saturation Adjustment Layer. De kleur van de lijnen werd geselecteerd en de saturatie werd sterk terug gebracht. Inmiddels was wel de hele foto verkleurd. We plaatsten de adjustments layer voor de strepen en de balkleur in een groep, hingen daar een masker aan en maakten alleen het gebied waarin de bal zich bevindt, op het masker wit. De rest werd opgevuld met zwart. Hierdoor kregen we afbeelding 7.

Natuurlijk hadden we hiermee ook het bovenstukje eenvoudig rood kunnen maken, en dat had vast geleid tot een rustiger beeld. Maar dan hadden we de werking van het masker op een Adjustment Layer niet goed kunnen laten zien. Vandaar dat we het hiermee maar moeten doen.

Afb 1: Helaas, het fotomodel heeft alleen een blauw shirt meegenomen
Afb 2: Een afbeelding waarbij de "Blues" zijn aangepast
Afb 3: Rood zit niet alleen in het jurkje, het zit ook in de huid
Afb 4: De huid wordt ook paars gekleurd
Afb 6: Met de sliders kunnen tinten worden uitgesloten
Afb 7: Het zwart van de broek zit ook in het bovenstukje
Afb 8: Met een masker wordt dit probleem opgelost