Een low-key foto goed nabewerken is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hebt daar alleen de Camera Raw filter voor nodig. In een paar stappen heb je een geweldig resultaat!
Low-key foto’s
In een low-key foto zorgt het veelvuldig voorkomend zwart voor een dramatische en mysterieuze uitstraling. Beroemde fotografen maken gebruik van deze fraaie manier van fotograferen, maar toch is de techniek die hiervoor nodig is zo moeilijk nog niet. Iedere amateur fotograaf kan daarom low-key foto’s maken!
Je kunt low-key foto’s met en zonder kunstlicht maken. Maak je ze met kunstlicht, zoals met een flitser, dan heb je aan een enkele flitser al genoeg. Verder is er een verduisterde omgeving voor nodig en een donkere achtergrond.
Het gaat toch dikwijls mis
Door niet exact de juiste instellingen voor de camera te gebruiken of omdat de ruimte waarin gefotografeerd wordt niet voldoende verduisterd kan worden, kunnen de foto’s technisch toch niet helemaal dat zijn wat ze zouden moeten zijn.
Ook komt het voor dat je niet kunt voorkomen dat een softbox of flag zich in het beeld begeeft. Door die dichtbij op te stellen, wordt het licht vaak beter, maar dan komen ze wel op de foto te staan. Jammer natuurlijk, maar door deze weg te halen met behulp van de clone tool of door er domweg wat zwart overheen te verven, kun je vaak de bewerking zien. Zonde van de foto!
Dit soort bewerkingen zie je overigens vooral wanneer het zwart op de foto vaak toch niet helemaal zwart is. Verf je er dan met puur zwart overheen, dan zie je natuurlijk het verschil. Je zult dan met een masker of een zachte brush de randen van het geverfde deel moeten verzachten en dan nog komt het niet altijd even realistisch over.
Wat je beter kunt doen
In afb 1 zie je een low-key foto gemaakt in onze studio. De foto is ingelezen in Photoshop en in de Camera Raw Filter geplaatst. Sommige mensen denken dat je daarvoor altijd een RAW bestand zou moeten hebben. Dat is echter niet waar. De Camera RAW filter wordt weliswaar automatisch gestart wanneer je een RAW bestand wilt inlezen, maar wanneer je al een bestand hebt ingelezen in Photoshop kun je met behulp van het menu Filter, Camera RAW filter dit filter alsnog activeren. Op deze manier kun je dus ook een JPG-bestand met behulp van de Camera RAW filter bewerken.
In afb 1 zie je dat in de foto een stuk van een softbox (links bovenin) en een deel van een flag (links onderin) zijn mee gefotografeerd. De flag diende er voor om een deel van het licht afkomstig van de softbox van het onderwerp weg te houden. We gaan deze foto nu nabewerken.
Stap 1: Zwart maken
In de Camera RAW filter drukken we op U om de Shadow Clipping Warning in te schakelen. Dat had ook gekund door op de knop links bovenin het histogram te drukken (zie afb 2). Alles wat echt zwart is, dus de RGB-waarde 0,0,0 heeft, wordt in de foto hierdoor met een blauwe kleur zichtbaar gemaakt.
Het kan zijn dat delen niet blauw worden (en dus niet echt zwart zijn) die dat wel hadden moeten zijn. Door de schuifregelaars die onder het histogram staan te verschuiven, kun je daar verandering in brengen. Gebruik hiervoor de regelaars voor Highlights, Shadows, Whites en Blacks, maar laat Exposure en Contrast liever ongemoeid omdat dit de foto zelf teveel aantast. Wijzig de waarden totdat alles blauw is geworden wat echt zwart had moeten zijn (zie afb 2).
Stap 2: Softbox en flag verwijderen
De softbox en de flag worden vanzelfsprekend niet zwart door stap 1. Maar nu de rest dat zwart moet worden ook echt zwart geworden is, kunnen we de softbox en flag gemakkelijk verwijderen. Nu kun je dit wel doen door er met zwart overheen te verven, maar er is een elegantere manier.
Je kunt dit namelijk ook meteen met behulp van de Camera RAW filter doen door een gradiënt te plaatsen over deze ongewenste objecten of door dat deel van de foto gewoon het licht te ontnemen. Laten we beide methoden even bekijken.
Methode 1: Graduated Filter
In de toolbar van de Camera RAW filter selecteer je hiervoor de Graduated Filter of druk je op G om deze te activeren (zie afb 3). Als op het scherm geen gekleurde gestippelde hulplijnen verschijnen, sleep je even met je muis over de foto. Op deze lijnen bevinden zich een rode en een groene stip. Met deze stippen kun je de lijnen eenvoudig verplaatsen en draaien.
Verschuif je een regelaar zoals Exposure en Blacks, dan wordt het effect daarvan direct zichtbaar. Nu mag je wel Exposure gebruiken omdat de aanpassing alleen effect heeft op het deel dat je met de Graduated Filter daarvoor hebt aangemerkt.
Alles achter de groene stippellijn wordt in een mate van 100% aangepast naar aanleiding van de opgegeven waarde. Achter de rode stippellijn heeft de aanpassing geen enkel effect. Tussen de rode en groene hulplijnen ontstaat een verloop van de aanpassing. De afstand tussen de rode en groene stip bepaalt daarom het verloop van, in dit geval, licht naar donker. Omdat je de lijnen ook kunt kantelen, kun je het effect ook schuin laten lopen.
We plaatsen de groene stip ongeveer in het midden van de flag of er net voorbij en zorgen er voor dat de rode hulplijn zich voor ons onderwerp bevindt. Verder houden we de gestippele hulplijnen verticaal en verschuiven de schuifregelaars zo dat nu de gehele strook aan de linkerkant ook blauw is geworden. Perfect! Alles wat zwart moet zijn, is nu ook echt zwart geworden (zie afb 4).
Methode 2: Adjustment Brush
In plaats van de Graduated Filter kun je ook gebruik maken van de Adjustment Brush die zich meteen links van de knop voor de Graduated Filter bevindt en met K geactiveerd kan worden. Activeer deze Adjustment Brush en schuif de regelaars voor Exposure en Blacks geheel naar links. Verf nu met de Adjustment Brush over de delen die zwart moeten worden.
Stap 3: De afwerking
Door opnieuw op U te drukken wordt de Shadow Clipping Warning weer uitgeschakeld en zien we de foto zoals hij zal worden wanneer we op OK drukken (zie afb 5). Het ziet er goed uit zo en dus gaan we met OK terug naar Photoshop (zie afb 6)
In Photoshop zorgen nu met de cropping tool voor de gewenste uitsnede. En dan is de foto klaar. Simpele handelingen dus, maar met een prima resultaat! Kijk maar eens naar afb 7.