Magic Space

In sommige science fiction films worden schilden gebruikt om laserstralen of kogels tegen te kunnen houden. Een andere keer wordt hetzelfde visuele effect gebruikt om mensen door de tijd te laten reizen.

Als je een persoon, een hand of bijvoorbeeld een voorwerp in een magische bol of andere magische vorm wilt plaatsen, dan kun je dat zo doen:

 1. Zorg voor een afbeelding, bijvoorbeeld een waar iemand op staat in een landschap of zich in een gebouw bevindt
  • Wij hebben hier gekozen voor een heel simpele afbeelding zodat je goed kunt zien wat er gebeurt (zie afb 1)
 2. Maak met de pen tool of een selectietool op de gewenste plek een vorm
 3. Maak een nieuwe layer, vul de selectie daarop met zwart-witte wolken (Filter > Render > Clouds) en kies voor blending mode “Soft Light”.
 4. Maak opnieuw een layer, vul de vorm daarop ook met zwart-witte wolken en kies voor blending mode “Multiply”
 5. Maak nog een nieuwe layer, vul de vorm daarop met wederom zwart-witte wolken en kies voor blending mode “Color dodge”
 6. Je kunt er voor kiezen deze layers afzonderlijk te kleuren. Plaats er dan een Hue/Saturation Adjustment Layer boven, 'clip' hem vast aan de onderliggende layer en kies voor 'colorize'. (zie afb 2)
 7. Selecteer alle drie de 'wolken' layers en voeg ze samen in een groep
 8. Plaats naast de groep een mask en verwijder met de mask tool enkele delen binnen de figuur wanneer dat nodig is als je dat nodig vindt (bijvoorbeeld om de ogen van de gefotografeerde persoon vrij te maken)
 9. Zet de groep om naar en Smart Object (rechtermuisknop) en voeg een filter toe: Filter > Blur Gallery > Field Blur (zie afb 3)

Tips

 • In dit voorbeeld wordt geen achtergrond gebruikt zodat je goed kunt zien wat het effect is. Achtergronden bepalen echter wel de sfeer van een dergelijke foto dus laat niet na om een goede achtergrond te gebruiken.
 • Aan afb 4 en afb 5 is te zien dat dezelfde techniek ook uitstekend gebruikt kan worden voor heel andere toepassingen. Hier hebben we ons model met deze techniek voorzien van een magisch bol en een magisch schild waarmee ze haar vijanden beter te lijf zou moeten kunnen gaan.
 • Het geheel kan nog veel fraaier worden wanneer je layer styles toe gaat passen. Experimenteer zeker met Emboss en Outer Glow. Je zult zien dat dit mooie effecten op kan leveren!
Afb 1: Een eenvoudige afbeelding om te laten zien hoe het werkt
Afb 2: Door de afzonderlijke layers te kleuren krijg je interessante effecten
Afb 3: Gebruik een Blur filter om de scherpe lijnen weg te werken
Afb 4: In de uitvoering van een magisch wapen
Afb 5: Of bijvoorbeeld als magisch schild om zichzelf te kunnen beschermen