Schitterende Zaken

Je kunt foto’s net wat extra's meegeven door bepaalde delen iets meer op te laten lichten of te laten schitteren. In dit artikel lees je hoe je dit met een Color Dodge layer eenvoudig en snel kunt doen.

Sieraden

In afb 1 zie je een foto van oorbellen. Prima natuurlijk, maar waar is die gloed die je vaak ziet op die professionele productfoto’s van sieraden?

Wanneer we nog eens naar afb 1 kijken, dan zien we dat de stenen, maar ook de goudkleurige zettingen, wel wat extra’s kunnen gebruiken. Om dit te doen maken we een transparante layer aan boven de foto, en kiezen we als blend mode voor Color Dodge. Dan nemen we wit als kleur en selecteren we een zachte brush. De flow in de toolbar van de brush zetten we op 10%.

Door nu te schilderen over die plekken waar we wat meer ‘glow’ willen krijgen, krijgen we precies dat waar we naar op zoek waren. Kijk maar eens naar afb 2.

Sneeuwlantaarn

Dezelfde techniek kunnen we in veel meer situaties gebruiken. In afb 3 zien we een lantaarn in de sneeuw staan. Op dezelfde manier als bij de oorbellen hierboven, brengen we een transparante layer boven de foto aan en kiezen we als blend mode voor Color Dodge. Ook hier kiezen we als kleur weer voor wit en selecteren we een zachte brush. De flow in de toolbar van de brush houden we nog steeds op 10%.

We maken de brush vrij groot en zorgen daarmee voor een vrij grote cirkel van licht rond de lantaarn. Daarna maken we de cirkel wat kleiner en maken een kleiner gebied binnen de vorige aangebrachte cirkel nog iets lichter en met een nog kleinere brush zorgen we voor het lichtste gebied in het midden van het geheel. We hebben nu afb 4 gekregen.

Dan plaatsen we boven deze transparante layer een Hue/Saturation Adjustment Layer. Klikken op de pijlpunt naar beneden zodat aanpassingen van deze Adjustment Layer alleen effect hebben op de transparante layer met het licht effect en vinken ‘Colorize’ aan. Met een vrij hoge saturation (rond de 65) en een relatief lage Lightness (-30), experimenteren we met de kleuren waardoor afb 5 ontstaat.

Allerlei toepassingen

Met deze Color Dodge Layer techniek maken we bepaalde delen dus lichter. Door dit met mate te doen (vandaar de flow van 10%) ontstaat een soort gloed. Dit kan gebruikt worden voor een tal van zaken, zoals in afb 6 te zien is.

Niet alleen sieraden kunnen hierdoor gaan schitteren, ogen kunnen meer oplichten, donkere wallen onder de ogen kunnen ermee weggewerkt worden, gezichten kunnen meer in het licht worden gezet en bepaalde zaken, zoals de bessen of bloemen in afb 6 hiernaast kunnen daarmee van accenten worden voorzien.

Als dit nog geen praktisch hulpmiddel is om foto’s te verbeteren, wat is dat dan wel?

Afb 1: Een foto die wel wat extra's kan gebruiken
Afb 2: Met een Color Dodge layer zijn bepaalde delen "opgelicht"
Afb 3: Ook in andere situaties is deze techniek goed te gebruiken
Afb 4: Met brushes van verschillende grootte wordt het gebied beschilderd
Afb 5: Met een Hue/Saturation Adjustment Layer de kleur aanpassen
Afb 6: Voor veel toepassingen bruikbaar