Melkjurk

Niets zo leuk als knoeien met vloeistoffen. Maar wie van melk of water een jurk wil maken, moet wel wat meer doen dan knoeien. Naast vloeistof heb je hiervoor dan ook een goed model en heel veel geduld nodig, anders wordt het niets!

Laat ik je dit keer niet vermoeien met zaken als compositie en onderwerp, maar me vooral richten op de totstandkoming van een foto waarop een model een melkjurk draagt. Hoe doe je dit? Begin je te realiseren dat er heel wat melk gegoten en geworpen zal moeten worden, misschien wel meer dan 10 liter. Die melk komt ergens terecht. Zorg dus voor een kuip of iets soortgelijks!

Het model moet (vrijwel) naakt

Om deze foto te maken, heb je een model nodig dat bereid is om zich grotendeels uit te kleden. Met huidskleurig naadloos ondergoed kun je deze foto maken, maar naakt is soms toch nog beter omdat de melk nu eenmaal alles laat zien wat er op het lichaam zit.

De eerste foto die je maakt, is die waarbij het model staat zoals het de bedoeling is op de uiteindelijke foto. Je maakt dus een foto van het model zonder dat je nog iets met de melk gedaan hebt. Dit wordt de uitgangsfoto genoemd. Het model kan hierop wat accessoires dragen zoals schoenen met hoge hakken of een horloge, maar je maakt het je daarmee soms wel wat moeilijker, waarover later meer. Voor de uitgangsfoto heb je de camera in de M-stand gezet en alle instellingen handmatig opgegeven. De camera staat op een statief en alle foto's worden vanuit dezelfde stand en met dezelfde instellingen gemaakt.

Laat het model na het maken van de uitgangsfoto de accessoires afdoen als die gebruikt zijn. Het model kan het beste de haren strak en hoog op het hoofd vastmaken en in een kuip gaan staan. Daarbij moet het model zoveel mogelijk dezelfde pose aannemen als bij de uitgangsfoto. Let op: het is van groot belang dat het model op dezelfde plaats ten opzichte van de camera komt te staan en in dezelfde pose, anders wordt het uiteindelijke resultaat niet goed! Stond het model op hoge hakken, plaats dan onder haar voeten blokjes hout zodat het model met har benen dezelfde pose aan blijft nemen.

Werk van boven naar beneden

Laat nu melk over de schouders naar beneden lopen en maak net zo lang foto's totdat je alles met melk overgoten gefotografeerd hebt. Het is voor een model natuurlijk prettig wanneer je de melk eerst wat hebt opgewarmd! Sommige modellen vinden melk trouwens erg vies ruiken. Door er wat geurende olie door te mengen, los je dat probleem op.

Ga door met het gieten van melk over de delen van het lichaam en maak er steeds foto's van. Werk wel snel door. Het model moet al die tijd in dezelfde pose blijven staan en dat valt niet altijd mee! In praktijk zul je merken dat je dit eigenlijk niet goed alleen kunt doen. Een assistent is zowat onontbeerlijk voor het gieten en gooien van de melk. Ja, je kunt de melk inderdaad ook tegen het model aan (laten) gooien. Dit geeft een geheel eigen effect. In feite is de combinatie van gieten en gooien de enige mogelijkheid om bijvoorbeeld een jurk er realistisch uit te laten zien.

Maak veel foto's

In praktijk zul je voor een echt goed resultaat al snel 100 foto's of meer moeten maken. Daarmee ga je met Photoshop aan de slag. Combineer de foto's tot het gewenste eindresultaat. Gebruik de uitgangsfoto om daarop de (delen van de) vele melkfoto's te plaatsen. Blend de melkafdrukken met een zachte penseel tussen de 15% en 30% en ga er van uit dat je er enkele uren mee bezig zult zijn voordat je een acceptabel resultaat zult verkrijgen.