In de Color Tool tab vind je de zogenaamde Color Editor terug. Hij bevindt zich echter ook onder de Local Adjustments Tab, een handige plaats zullen we straks merken wanneer we toe zijn aan het werken met maskers.
De Color Editor
Met de Color Editor kun je binnen Capture One kleuren aanpassen. Het idee achter het gebruik hiervan is simpel: geef een kleur op die je wilt veranderen. Die kleur kent nuances, dus selecteer het kleurbereik dat rondom die kleur ligt. Verander daarna dit kleurbereik door bijvoorbeeld de Hue waarde (tint) ervan te wijzigen.
Misschien is de meest gebruikte toepassing van de Color Editor wel dat je hiermee een achtergrond voorzien van een bepaalde kleur gemakkelijk kunt selecteren en van kleur kunt veranderen. Wie de Color Editor echter beheerst kan er ook afzonderlijke delen mee van kleur laten veranderen, zoals haren of kledingstukken.
De Basic Tab
Wanneer je werkt met de opties onder de tab Basic, dan zie je dat Capture One daar al een aantal kleurbereiken heeft geplaatst. Door een partje van de cirkel te selecteren, vertel je Capture One dat je met dat kleurbereik aan de gang wilt gaan.
Je kunt met de Color Picker ook een kleur op de foto aanwijzen. Capture One zal deze kleur als een punt weergeven binnen een van de kleurbereiken en dat kleurbereik vervolgens selecteren.
Soms is het niet zo duidelijk welke onderdelen van de foto zich allemaal binnen het geselecteerde kleurbereik bevinden en dus aangepast worden wanneer je iets zou wijzigen. Als je de optie “View Selected Color Range” aanvinkt, wordt dat wel duidelijk omdat alles wat buiten het kleurbereik valt in opvallende grijstinten wordt weergegeven.
Mocht je vinden dat het kleurbereik te groot of juist te klein is, dan kun je deze veranderen door de zich buiten de cirkel bevindende (uit stekende) streepjes te verslepen. Wanneer je de “View Selected Color Range” optie hebt ingeschakeld, zie je meteen welke gebieden mee gaan doen of juist af zullen vallen. Uitermate handig!
Ben je klaar, vink dan de optie “View Selected Color Range” weer uit en verander de waarden door de sliders te bewegen. Verander je de waarde achter Hue, dan wijzig je hiermee bijvoorbeeld de kleur van het geselecteerde kleurbereik.
De mogelijkheid tot veranderingen aanbrengen zijn beperkt en daarmee subtiel. Dat is ook zo bedoeld. Enorme wijzigingen zijn immers niet realistisch.
Delen buiten sluiten (masking)
Misschien heb je een foto waarop iemand een rode broek aan heeft en een rode roos in de hand houdt. Je wilt wel het rood van de broek, maar niet dat van de roos veranderen. In dat geval kun je opgeven welk deel wel, en welk deel niet veranderd mag worden. Hiervoor heb je de beschikking over een mask tool.
De mask tool kan geactiveerd worden door op het juiste icon te klikken in de toolbar boven de foto. Misschien zul je in het begin even moeten wennen aan hoe deze tool werkt, maar het went snel en is echt slim bedacht.
Wanneer je de mask tool hebt geactiveerd en je drukt op de rechtermuisknop boven de afbeelding, dan kun je daarmee een aantal zaken voor de mask tool instellen. De bracket tekens [ ] die in Photoshop worden gebruikt om een cursor groter of kleiner te maken, bieden ook binnen Capture One dezelfde functie, dat is dus wel zo praktisch. Klik je op het kleine pijlpuntje naar beneden in de toolbar onder de mask tool, dan kun je onder andere bepalen of je een mask wilt tekenen of juist verwijderen. Je ziet daar ook de toetsenbord shortcuts voor deze functies staan. Waarschijnlijk ontdek je snel dat de functie “Only Display Mask When Drawing” handig is om aan te hebben staan.
Wanneer je werkt met de Color Editor onder de Local Adjustments Tab, dan zie je bovenin dat er een layer is aangemaakt waar de mask op wordt bewaard. Heb je deze layer geselecteerd, dan hebben de aanpassingen die je opgeeft alleen op die layer betrekking. Door op het +-teken te drukken, kun je meerdere layers aanmaken die ieder weer apart kunnen worden gebruikt door bijvoorbeeld de Color Editor.
De Advanced Tab
Met de opties onder de Advanced Tab kun je op nagenoeg dezelfde manier werken als die onder de Basic Tab. Dit kent echter een aantal extra interessante mogelijkheden waardoor je, als je hier gewend aan bent, waarschijnlijk nooit meer met de Basic Tab zult werken.
Met de Color Picker kies je een kleur en ook hier kun je slepen om het kleurbereik groter of kleiner te maken. Met dit slepen heb je meer mogelijkheden doordat je het kleurbereik nu ook kunt afstompen of verlengen tot aan het middenpunt van de cirkel toe waardoor je meer of minder verzadigde kleuren kunt opnemen in, of juist weren uit het kleurbereik.
Wat je verder zal opvallen is dat je, door op een kleur te klikken, een entry krijgt in een tabel. Een dergelijke entry wordt een Color Edit genoemd. Wijzig je nu iets aan bijvoorbeeld de Saturation (kleurverzadiging) dan wordt dat opgeslagen in deze Color Edit. Heb je per ongeluk een Color Edit teveel aangemaakt, of heb je spijt van de aanpassingen, selecteer dan deze Color Edit en druk op Delete. De Color Edit wordt hierdoor verwijderd.
Verder aanpassen
Wanneer je een Color Edit hebt aangemaakt en bijvoorbeeld de slider van Hue gebruikt, zal je opvallen dat je niet heel veel verandering kunt opgeven. Onder de uitleg over de Basic Tab vertelden we er al over: Capture One gaat er van uit dat je slechts subtiele wijzigingen aan zou willen brengen. Door te werken met de opties onder de Advanced Tab, kun je dit echter toch doen.
Maak eerst een Color Edit aan en voer de aanpassing uit, selecteer dan opnieuw met de Color Picker het (aangepaste) gebied en voer de aanpassing opnieuw uit, en ga zo door totdat je bereikt hebt wat je wilde. Je rekt hiermee het aanpasbare gebied dus op. Rode broeken kunnen op deze manier groen of blauw worden.
Natuurlijk kun je ook hier werken met meerdere masks waardoor je heel gericht kleuren kunt veranderen. Dit geldt ook voor de Skin Tone Tab optie.
De Skin Tone Tab
De opties onder de Skin Tone Tab stellen je in staat om huidtinten helderder of donkerder te maken, maar het kan ook worden gebruikt om vlekkerige delen van de huid of van make-up weg te werken. In feite hoeft het daarvoor niet anders te werken dan de opties onder de Advanced Tab, en sommige mensen doen daar dan ook alles mee.
Zoals je zult zien kun je onder de Skin Tone Tab inderdaad dezelfde aanpassingen uitvoeren zoals dat ook kan met de opties die onder de Advanced Tab staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het wijzigen van Hue nadat je met de Color Picker de juiste kleur gekozen hebt.
Er bevinden zich op deze tab als extra de zogenaamde uniformiteitsschuifregelaars. Deze regelaars dienen er voor om de gekozen kleur als basis voor de huidskleur te gebruiken om daarmee vervolgens de kleuren van de gehele huid binnen het kleurbereik te verzamelen. Wanneer deze regelaars naar rechts worden geschoven, worden de kleuren binnen het kleurbereik aangepast op tinten die passen bij bepaalde soorten huidtypen.