SU-4 Aansturing

Met SU-4 worden flitsers remote aangestuurd doordat ze mee flitsen met de hoofdflitser. Het licht van de hoofdflitser komt op de lichtgevoelige sensor van de draadloze flitser en laat deze draadloze flitser daardoor afvuren.

SU-4 wordt door velen beschouwd als de voorloper van Canon's E-TTL of Nikon CLS, en zou daarmee afgedaan hebben. Maar daarmee is SU-4 nog zeker geen overbodigheid geworden! Het is bij veel flitsers met SU-4 voorzieningen bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen dat de flitser start met flitsen wanneer de hoofdflitser start, maar dat hij verder de handmatig ingestelde instellingen gaat gebruiken. Met E-TTL of CLS worden de instellingen bij iedere foto opnieuw bepaald. Bij de meer artistieke fotografie is dit niet altijd even wenselijk. SU-4 biedt dan fraaie mogelijkheden om draadloos te werken.

Het voordeel van ingebouwde SU-4 voorzieningen is dat het relatief goedkoop is. Heeft een flitser geen SU-4 voorzieningen, dan bestaan er diverse mogelijkheden dit toch te kunnen gebruiken door een flitserschoentje aan te schaffen die over een lichtgevoelige SU-4 sensor beschikt. Deze zijn vrij goedkoop en maakt het mogelijk om ook met oudere flitsers te werken. Dit geeft vaak prachtige resultaten!

De Nikon SB-800 is een goed voorbeeld van een flitser die zowel CLS als SU-4 aan kan. Wanneer deze op SU-4 wordt ingeschakeld, zendt hij geen voorflitsen uit (zie ook Nikon CLS) en veroorzaakt hij dus geen premature flitsen bij de andere flitsers. De SB-800 beschikt over een synchro uitgang waarmee een andere flitser met een kabel kan worden aangesloten. Indien CLS is ingeschakeld werkt deze uitgang niet, maar met SU-4 wel. Dit biedt een andere mogelijkheid om oudere flitsers mee te laten werken bij een multi flash opname zonder dat daarvoor zelfs ook maar een SU-4 voorziening voor hoeft te worden aangeschaft. Let wel op, ik heb ervaringen met bepaalde oude flitsers dat deze, indien je ze via de kabel aansluit, de SB-800 of SB-900 dusdanig overstuur kunnen maken dat een reset nodig is. Bij de meeste oudere flitsers ondervond ik echter nooit problemen hiermee.

Nu we het toch over de SB-800 hebben, wanneer deze in de SU-4 modus wordt gezet, is het mogelijk te kiezen voor de zogenaamde A of M modus. In beide modussen start de SB-800 wanneer de hoofdflitser afgaat, maar in de A-modus stopt hij wanneer de hoofdflitser stopt en in de M modus afhankelijk van zijn eigen instellingen. Door de zoom van de flitser in te stellen met “SEL” kunnen nog meer variaties worden gerealiseerd.