TTL technologie

Met TTL (through the lens) berekent de camera hoe sterk (lees hoe lang) het flitslicht moet duren zodat je altijd de juiste belichting krijgt.

Is al oud

TTL bestond al in het analoge (film) tijdperk. Het werd door Nikon geïntroduceerd in de jaren '80. Het basisprincipe van TTL is eenvoudig: Als de sluiter van de camera open gaat, wordt het flitslicht aangezet. Het terugkaatsende licht komt door de lens in de camera en wordt op de sensor gemeten. Is er voldoende licht, dan krijgt de flitser opdracht om te stoppen met het verder versturen van het licht.

De evolutie

Bij E-TTL (Canon) of iTTL (Nikon), welke beschouwd dienen te worden als de evolutie op TTL, wordt er eerst een voorflits afgevuurd. Dit biedt de mogelijkheid om voorafgaande aan de opname het teruggekaatste licht met enige vorm van intelligentie te analyseren. Met een spot of matrix meetmethode bepaalt dit bijvoorbeeld of alleen gelet moet worden op een klein 'plekje', of op een groter en uitgebalanceerd geheel in de opname. deze technologie heeft de kwaliteit en de juiste belichting van foto's door TTL aanzienlijk verruimd en verbeterd. Het nadeel van deze methodes is wel dat er eerst een voorflits moet worden afgevuurd. Dit kan andere flitsers, die bijvoorbeeld op basis van SU-4 worden aangestuurd, vroegtijdig afvuren.

Het doel van TTL is om over- of onderbelichting door flitslicht te voorkomen. Het nadeel van de klassieke TTL is dat het uitgaat van de belichting van het gehele plaatje. E-TTL of iTTL bieden de nieuwere en complexere camera's daarom meer mogelijkheden.

Gemakkelijker, maar ook beter?

TTL is gemaakt om het leven van fotografen gemakkelijker te maken. Maar net als met allerlei andere automatische instellingen binnen de fotografie is het soms maar de vraag of dit gemakkelijker maken het ook beter maakt. Daar waar men af wil stappen van standaard instellingen zoals de automatische instellingen voor de belichting van flitsers, moet men toch echt overstappen op handmatige instellingen.