Modellenwerk en styling

Make-up, kleding en haardracht. Er komt nogal wat kijken bij het modellenwerk naast het poseren zelf. Wat is daarvan de taak van het fotomodel en wat komt op conto van de fotograaf?

Styling is breed

Bij het fotograferen van modellen komt altijd styling kijken. We hebben het hierbij niet alleen over de gebruikte make-up of het kapsel, maar over alles wat een rol speelt bij de wijze om jezelf als fotomodel op een bepaalde manier te presenteren.

Bij professionele shoots zijn er naast de fotograaf en het fotomodel soms ook nog kappers aanwezig, visagisten en kledingadviseurs. Deze disciplines worden allemaal ingezet om het fotomodel te kunnen stylen. Maar er kunnen nog meer stylisten aan het werk zijn in de fotostudio. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt met binnenhuisarchitecten en etaleurs om de rest van de scene goed in "stijl" te brengen.

Lager budget

Voor shoots waar een lager budget voor wordt uitgetrokken, is dit natuurlijk niet mogelijk. Amateur fotografen werken zelden met professionele stylisten en het zal je dan ook niet vreemd in de oren klinken dat in gevallen waarbij geen of nauwelijks beschikking is over een behoorlijk budget, vaak het fotomodel zorg draagt voor alles wat zij aan en op heeft, terwijl de fotograaf zorgt voor de ruimte waarin gefotografeerd wordt, inclusief de te gebruiken apparatuur.

Je mag als amateur fotomodel niet verwachten dat een fotograaf je op dat gebied veel kan bieden. Fotografen zijn nu eenmaal geen kappers of visagisten. Andersom mogen fotografen ook van fotomodellen niet veel anders dan dit verwachten. Fotomodellen zijn immers geen binnenhuisarchitecten of etaleurs

Voorbereiding

Als fotomodel is het handig dat, wanneer je naar een fotosessie gaat, je geen tot nauwelijks make-up op hebt. Neem eventueel wel wat make-up spullen mee als je die wilt gebruiken. De kans dat de fotograaf daar over beschikt is heel erg klein. Bespreek wel vooraf met de fotograaf welk idee hij hier over heeft. Hij zal je niet vragen speciaal spullen voor een shoot aan te schaffen. Dat is heel ongebruikelijk. Het is daarom handig om van elkaar te weten wat de bedoeling is en welke mogelijkheden er zijn.

De meeste amateur fotografen hebben ook geen beschikking over kleding die voor de shoot gebruikt kan worden. En als ze dat wel hebben, dan is dat vaak in een bepaalde maat waar je dan wel in zou moeten passen. Reken er daarom op dat verwacht wordt dat je eigen kleding mee zult nemen. Ook daarvoor is het ongebruikelijk als een fotograaf je vraagt om iets aan te schaffen. In de amateur fotografie wereld is iedereen gewend om te roeien met de riemen die er zijn.

Als je kleding mee neemt, wees dan niet te kritisch en schaam je niet teveel mee te nemen. Je kunt beter teveel dan te weinig kleding bij je hebben. Zodra er keuzes gemaakt kunnen worden is dat voor iedereen prettiger dan wanneer dan niet het geval is. 

Vanzelfsprekend speelt ook hier dat je vooraf natuurlijk wel moet weten om wat voor een soort foto’s het gaat die gemaakt zullen gaan worden. Hierdoor kun je gerichter de juiste spullen mee nemen. Veel fotografen zullen in het algemeen liever met egaal gekleurde kleding werken, dan met kleding dat voorzien is van uitbundige prints. Maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat de shoot bepalend is voor wat nodig is, en soms zijn dat juist uitbundige prints.

Kapsel en lijf

Let in het kader van de voorbereiding ook op wat je met je haar doet wanneer je naar een shoot gaat. Sommige amateur modellen doen heel erg hun best op hun kapsel en kunnen daarom teleurgesteld raken als blijkt dat de fotograaf graag zag dat je het in een staart zou willen opbinden. Bedenk ook wat je aan doet als je naar een studio gaat. Losse kleding knelt niet af en laat geen strepen op de huid na. Professionele modellen gaan daarom vaak zonder BH aan en in een wijd zittende jogging kleding naar een fotosessie toe. Hierdoor hoef je niet te wachten tot de lelijke afdrukken uit je huid verdwenen zijn en kun je dus sneller met het fotograferen beginnen.

Maar net als bij al het voorafgaande begint het met weten wat er van je verwacht wordt. Als de shoot toch niet de lelijke afdrukken in beeld zal doen brengen, who cares?

Cosmetica

Cosmetica speelt een belangrijke rol in het fotograferen van fotomodellen. Deze cosmetica is niet hetzelfde als de dagelijkse make-up die door het fotomodel gedragen wordt als zij naar haar school of naar haar werk gaat. Het is vaak opvallender en gemaakt om van dichtbij te kunnen bekijken. De focus ligt daarbij op de ogen. 

Verder is het prettig wanneer de huid niet glimt en egaal van kleur is. Een mat foundation gebruiken die van boven naar beneden wordt aangebracht, is daarvoor een prettig en veel gebruikt middel. Gebruik geen glitters of wat dan ook dat schittering kan veroorzaken. Zorg er daarbij voor dat de make-up doorloopt tot in het decolleté. Immers, liever geen make-up dan een zichtbare lijn waar dit stopt.

Daar op kan blush worden aangebracht. Dat hoort dan wel op de juiste plaats te zijn aangebracht en kan mee werken om de vorm van het gezicht optisch te veranderen. 

De ogen worden meestal in bruin, beige, zwart of in een perzikkleur opgemaakt. Dit is een vrij neutrale, zowat natuurlijke opmaak van het oog. 

De lippen komen op foto's vaak het best tot hun recht door ze met lipstick in een natuurlijke kleur te kleuren. De lippen moeten bij voorkeur juist wel glimmen. Dit is dan ook het enige onderdeel van het hoofd dat glimmen moet.

Kunstmatige make-up

Maar wat als je niet goed bent als fotomodel in het aanbrengen van make-up of als je snel moet wisselen tussen verschillende stijlen? 

Bedenk dat een beetje fotograaf zaken als lipstick, blush en oogschaduw eenvoudig en zeer realistisch achteraf met bijvoorbeeld Photoshop kan toevoegen. Daarom ziet hij je het liefst met een zo egaal mogelijke niet glimmende huid. Als je dat kunt leveren heb je het belangrijkste al voor elkaar!