DX en FX objectieven

Op sommige objectieven staat DX, op andere FX. Wat betekent dit eigenlijk en kun je deze objectieven voor iedere camera gebruiken?

DX voor APS-C camera's

Op Nikon objectieven wordt de aanduiding DX geplaatst als de objectieven gemaakt zijn voor de APS-C camera's van Nikon. Deze objectieven gaan uit van de 1.5 cropfactor van deze camera's. In praktijk betekent dit dat bij de productie van DX objectieven minder rekening wordt gehouden met wat het objectief presteert buiten het bereik van de relatief kleine APS-C sensor en meer daar waar het binnen het bereik valt.

FX voor full frame camera's

Voor full frame camera's, waarin grotere sensoren worden geplaatst, moeten doorgaans betere, en daarmee duurdere objectieven worden aangeschaft dan voor APS-C camera's. Deze objectieven worden FX objectieven genoemd. De reden dat betere objectieven nodig zijn, is dat een sterkere vervorming of vignettering langs de randen van de lenzen in het objectief op de grotere sensor van een full frame sensor veel eerder opvallen dan op die van een APS-C camera. Op veel APS-C camera's is het weggegooid geld om de FX objectieven te gebruiken. Het deel waar het mis kan gaan bij de full frame camera's komt waarschijnlijk toch niet op de kleinere sensor terecht.