Zoomobjectief of prime lens

Zoomobjectieven zijn heel handig. Je hoeft minder objectieven te wisselen (voorkomt onnodig stof en ander vuil in de camera, kost minder tijd, je hoeft minder objectieven mee te nemen, etc.). Maar toch hebben zoomobjectieven ook een (belangrijke) keerzijde.

Scherper en lichtsterker

Een objectief met een vaste brandpuntsafstand wordt in het Engels een 'prime lens' genoemd. De kwaliteit van prime lenses is vaak aanzienlijk hoger dan die van zoomobjectieven. Het beeld is namelijk meestal scherper en lichtsterker. Dit is de reden waarom vakfotografen vaak kiezen voor een prime lens en studiofotografen hier meestal ook de voorkeur aan geven. Let wel op, er zijn natuurlijk minder goede prime lenses en heel goede zoomobjectieven. Dit is dan ook een generieke uitspraak over prime lenses versus zoomobjectieven.

Gewicht

Het gewicht van een prime lens is lager dan dat van een zoomobjectief. Moet je echter meerdere objectieven meenemen omdat je verschillende type opnames wilt maken, dan weegt dat in totaal natuurlijk meer dan een of twee zoomobjectieven.

Prijs

Omdat prime lenses qua constructie eenvoudiger te produceren zijn dan zoomobjectieven, zijn ze vaak relatief goedkoop. Maar ook hier geldt dat als je vier prime lenses moet hebben die je ook zou kunnen vervangen door een of twee zoomobjectieven, dit relatief is. Het gaat vanzelfsprekend om het totale bedrag dat je moet neerleggen voor je gehele uitrusting.

Gebruik

Een fotograaf kan met een goed zoomobjectief op dezelfde afstand van het onderwerp blijven staan. Gebruik je een prime lens, dan zul je objectieven moeten wisselen of "met je benen moeten zoomen", als je meer of minder of de foto wilt krijgen. Je zult je dan dus moeten verplaatsen.