Lichtsporen maken

Lichtsporen, ook bewegingsstrepen genoemd, kunnen een foto een interessante boost geven. Maar wat te doen als je ze niet gefotografeerd hebt zoals je wil? Dan maak je ze gewoon!

Sluitertijd

Met behulp van een langere sluitertijd kun je bewegingsstrepen (lichtsporen) op de foto vastleggen. Als de sluiter maar lang genoeg open blijft staan en de lichtbron zicht verplaatst, ontstaat er vanzelf een streep. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de streep.

Vooral bij nachtfoto’s is het verkrijgen van lichtsporen een koud kunstje. Plaats de camera op een statief, gebruik een klein diafragma zodat de sluitertijd lang genoeg moet zijn wil de foto goed belicht worden.

Echte lichtsporen

Afb 1 hiernaast heb ik gemaakt in Noorwegen. Hij is gemaakt met een 50mm objectief, ISO 100, f/1,4 en een sluitertijd van 0,4 seconde. Afb 2 is gemaakt met exact dezelfde instellingen, maar toen reed er verkeer voorbij.

Wat je ziet aan de lichtsporen op afb 2 is dat er verschillende voertuigen voorbij komen met een verschillende snelheid. De strepen zijn daarom niet even lang.

Maar wat nu wanneer er geen verkeer rijdt of dat we geen gebruik kunnen maken van een dergelijke lange sluitertijd? Ook kan het voorkomen dat je wel lichtsporen op de foto wilt zien, maar niet dit soort brede balken of in deze kleuren. En wat als je er meer wilt, of juist minder? In al dat soort gevallen kun je ze zelf ook maken!

Gemaakte lichtsporen

In dit voorbeeldje laten we het basisprincipe zien van hoe je dergelijke lichtsporen zelf kunt maken. Als je dit eenmaal beheerst kun je er zelf allerlei varianten mee maken. Omdat dit de basis vormt, is het eindresultaat niet fantastisch maar het vormt wel een goede start voor het maken van eigen leuke foto’s!

We openen hiervoor afb 1 in Photoshop en gaan daarmee aan de slag.

  1. Plaats een lege transparante layer boven de foto
  2. Activeer de Brush Tool
  3. Kies als Brush een witte zachte ronde penseel met een diameter die past bij de omvang van de afbeelding.
  4. Plaats op de transparante layer links op de rand van de afbeelding een punt met de Brush, houd daarna Shift ingedrukt en plaats een tweede punt op de rechterrand (zie afb 3).
  5. Doet dit nog een aantal keer, eventueel met andere kleuren (zie afb 4).
  6. Edit > Transform > Skew
    • Laat de lijnen wat uit elkaar lopen (zie afb 5).
  7. Layer > Layer Style > Outer Glow
    • Geef de instellingen op zoals getoond in afb 6 en experimenteer met de instellingen.
  8. Filter > Blur Gallery > Field Blur (zie afb 7).

Vanzelfsprekend kun je nu nog met Opacity en Edit > Transform > Scale het geheel aanpassen naar smaak. Je kunt met een mask gaan werken of nog een extra transparante layer bovenop leggen die gevuld wordt met de Gradient Tool van zwart naar transparant. Clip je deze layer vast aan de lichtsporen layer, dan kun je daarmee de lichtsterkte van het licht laten afnemen (zie afb 8).

Afb 1: Een foto met een lange sluitertijd
Afb 2: Verkeer raast voorbij
Afb 3: Plaats een streep
Afb 4: Plaats meerdere divers gekleurde strepen
Afb 5: Laat de strepen uit elkaar lopen
Afb 6: Schakel Outer Glow in
Afb 7: Gebruik Blur
Afb 8: Werk af met een Gradient Layer en Opacity