Fine Art

Fine Art is een fotografiestijl die het beste te vergelijken is met het maken van kunstwerken. Daar waar een schilderij door een schilder gebruikt kan worden om een emotie of mening weer te geven, gebruikt de fine art photograph daar zijn foto voor.

Juist omdat het gaat om de achterliggende betekenis, is het niet de foto waar het bij de fine art fotograaf om draait, maar de boodschap of de emotie die deze foto moet overbrengen. Daar waar vakantiefoto’s, head shots of nieuwsfoto’s de werkelijkheid moeten documenteren, hoeft en doet de fine art foto dat daarom juist meestal niet. Het is niet ongebruikelijk dat, om de fine art foto te maken, de meeste tijd is gaan zitten in de bewerkingen die met bijvoorbeeld Photoshop zijn toegepast. Omdat de werkelijkheid meestal niet exact uitdraagt wat we willen zeggen, moet die werkelijkheid worden aangepast. Fine art foto’s herken je dan ook vaak aan een surrealistische uitstraling.

Net als bij andere kunstvormen merk je dat een fine art foto moet worden “begrepen”. Meestal wordt niet letterlijk de achterliggende boodschap in beeld gebracht, maar wordt dit figuurlijk gedaan. En dat beeld moet maar begrepen worden. Daar waar de een er een duidelijke boodschap in ziet, zal de ander het daarom misschien een leuk trucje noemen en een derde gekscherend een foto die ook door zijn kleine broer of zusje gemaakt had kunnen worden.

Authenciteit speelt natuurlijk een belangrijke rol in het creëren van fine art. Het namaken van fine art kan heel goed dienen om zichzelf technieken aan te leren, maar van originaliteit is dan nog geen sprake. Daar waar veel werk in de fotografie met behulp van recepten beschreven kan worden, zodat het herhaald kan worden of door anderen kan worden gedaan, kan dat bij fine art dus juist niet.