Huwelijksfotografie, trouwfotografie en bruidsfotografie zijn allemaal synoniemen voor fotografen die huwelijken in beeld brengen. De enige stijl van fotografie waar mensen doorgaans echt bereid zijn om als particulieren veel voor te betalen.
De rapportage
Er zullen maar weinig mensen zijn die nooit het werk van een huwelijksfotograaf hebben gezien. Deze fotograaf richt zich op het fotograferen van alles wat een relatie heeft met een huwelijk. Soms begint dit al met foto’s van de verloving, bevat het opnames van het aankleden van de bruid, foto's van de bruidegom die zijn aanstaande vrouw komt afhalen tot en met de foto’s waarbij we het getrouwde bruidspaar weg zien rijden na het huwelijksfeest.
De meeste mensen trouwen niet vaak en vooral het eerste huwelijk wordt door velen als een bijzonder event beschouwd. Belangrijk genoeg om professioneel te laten vastleggen door een vakfotograaf omdat de foto’s, hopelijk, nog heel lang bekeken zullen worden tot aan de toekomstige kleinkinderen toe.
Eisen
De eisen die aan trouwfoto’s gesteld worden, liegen er vaak niet om. Tijdloos is een term die vaak gebruikt wordt, maar ook wil men steeds vaker een soort visuele verslaglegging van de dag ontvangen waarbij men het vanzelfsprekend vindt dat alle hoogtepunten fraai zijn vastgelegd.
Een huwelijksfotograaf is daarom vaak al lang voor het huwelijk in gesprek met het paar en kent soms lang voor andere betrokkenen het programma van de dag en heeft daar ook een zekere invloed op. Het gebeurt niet zelden dat tussen de bedrijven door een shoot gepland wordt in een park of bij het nabijgelegen kasteel om nog wat extra foto’s van het paar te maken.
Geschiedenis
In het verleden was het helemaal niet zo normaal om zichzelf te laten fotograferen tijdens het huwelijk. En als er al foto’s werden gemaakt, dan was dat voor of na het huwelijk, niet tijdens de plechtigheid zelf. Het paar moest daar speciaal voor poseren in hun outfits, vaak op een andere dag dan dat het huwelijk voltrokken werd.
Dit had niet alleen traditionele redenen: de apparatuur van de eerste camera’s was gewoon niet geschikt om op locatie te gebruiken. In de jaren zeventig en tachtig werd het normaal om tijdens alle aspecten van het huwelijk foto’s te maken. Soms kwam de fotograaf al tijdens het feest terug met de eerste afgedrukte foto’s om die aan het bruidspaar te laten zien.
Budget
Particulieren bleken bereid te zijn relatief veel te willen betalen voor bruidsfoto’s. Door deze markt kwamen er in de jaren tachtig steeds meer fotowinkels bij waar men ook huwelijksfotografie kon afnemen. Op dit moment zijn fotowinkels steeds meer aan het verdwijnen. Huwelijksfotografie is een specialisatie geworden die nog steeds lucratief is, zeker gezien het grote aantal fotografen dat zich op deze markt richt.