Luchtfotografie

Het was nooit eerder zo eenvoudig om als amateur fotograaf luchtfoto's te maken door de komst van drones. En doordat tegelijkertijd kleine camera’s steeds beter en betaalbaarder worden, is er een enorme groei ontstaan in deze tak van sport.

Vliegtuigen

Wanneer vroeger luchtfoto’s nodig waren, dat was dat vooral van steden en voor kadastrale of militaire toepassingen. Ook kon men op die manier kaarten ijken. Omdat er voor gevlogen moest worden en er speciale camera’s voor werden gebruikt, was dit werk voorbehouden aan professionals.

Drones

Nu drones in het bereik zijn gekomen van particulieren, is er letterlijk een vlucht ontstaan in het maken van luchtfoto’s. Foto’s van het eigen huis, de camping of de bergwandeling die men maakt, kunnen hierdoor eenvoudig en snel worden gemaakt.

Drones met ingebouwde camera’s zijn vaak wat groter en beschikken meestal over een niet al te hoge resolutie. Het kan daarom verstandig zijn om te kiezen voor een losse drone waar een camera op bevestigd moet worden. De GoPro en andere actiecamera’s worden hier vaak voor gebruikt.

Bediening en mogelijkheden

Vanzelfsprekend worden er bij het besturen van een drone specifieke vaardigheden vereist. Hoe beter de drone onder controle gehouden kan worden, hoe meer mogelijkheden dat biedt om te kunnen fotograferen. De drone zelf heeft ook zijn mogelijkheden en beperkingen. Sommige drones zijn voorzien van tracking, verlichting, kunnen verder of hoger vliegen of hangen beter stil.

Ook mag men de wetgeving niet vergeten. Het is niet toegestaan om overal met een drone te vliegen of foto’s te maken. Het vergrijpen aan deze regels kan leiden tot hoge boetes.