Natuurfotografie

Bij natuurfotografie richt je je als fotograaf op het vastleggen van voornamelijk het natuurlijke leven buitenshuis. Vanzelfsprekend kun je ook je eigen huisdier binnen of in een studio fotograferen, maar dat kun je zowat geen natuurfotografie meer noemen, hoewel….

Binnen de natuurfotografie bestaan verschillende disciplines, zoals wildlife of macro fotografie. Dus waarom niet ook huisdierenfotografie toevoegen aan deze lijst? In feite is natuurfotografie het vastleggen van de schoonheid en verschijningsvormen van de natuur. Maar de meeste fotografen beschouwen natuurfotografie toch iets wat vooral buiten en in de vrije natuur wordt gedaan.

Sommige natuurfotografen lijken wel landschapsfotografen te zijn. Ze fotograferen natuurlijke landschappen in bossen of bij rotsen. Andere fotografen hebben zich meer gespecialiseerd in insecten en gebruiken daarvoor diverse macro fotografie technieken. Een opvallende overeenkomst van alle natuurfotografen is echter wel dat hun foto’s vrijwel altijd gericht zijn om iets moois te laten zien. Het beeld moet ‘kloppen’ en in ‘evenwicht’ zijn. Het dier of de plant wordt er zo natuurgetrouw en mooi mogelijk op gezet. Sportfotografie of de fotografie stijl van artistic nude hebben dat niet speciaal als doel.

Natuurfotografen lijken soms meer op jagers dan op de traditionele fotografen. Als paparazzi wachten ze soms uren op het voorbij komen van een kudde. Ze liggen soms in de regen te wachten op het neerstrijken van vogels of verborgen onder camouflagenetten om herten te kunnen fotograferen.

Er zijn ook mensen die hun bedenkingen tegen natuurfotografen geuit hebben. Ze zouden onnodig stress voor de dieren kunnen opleveren en ze zouden de natuur kapot maken doordat ze er doorheen zouden lopen. Als afgestudeerd bioloog en enthousiaste fotograaf kan ik me deze kritieken voorstellen, maar ik heb het nog nooit meegemaakt. Tijdens de fotosafari’s die ik heb meegemaakt werd ik altijd omringd door grote natuurliefhebbers die uiterst zorgvuldig te werk gingen. De natuurfotograaf heeft vanzelfsprekend ook geen baat bij bange of opgeschrikte dieren.

Een lichtsterke telelens is een onontbeerlijk instrument voor de fotograaf die dieren wil fotograferen in de natuur. Ringflitsers of andere macro flitsers zijn nodig voor het vastleggen van die dingen waar we in het dagelijkse leven soms argeloos langslopen of zelfs op gaan staan.