Strobistenfotografie

De strobist fotograaf fotografeert met flitsers die niet op de camera staan. Het is een stijl van fotograferen waarbij de camera en flitser(s) handmatig worden ingesteld.

De strobist fotograaf is niet, wat vaak gemeend wordt, iemand met remote flitsers die door middel van bijvoorbeeld iTTL of E-TTL worden ingesteld. De strobist fotograaf vertoont zijn kunsten vooral doordat deze zelf alle instellingen bepaalt en instelt. Moderne flitsers die alleen maar kunnen werken met TTL zijn dus juist niet geschikt voor deze werkwijze.

Voor een beetje een strobist fotograaf zijn kabels, zoals synchronisatiekabels voor flitsers, afgedaan. De flitser, vaak flitsers, worden afgevuurd met behulp van een draadloze verbinding. Daarvoor is er ergens een master nodig en een of meerdere slaves. De master kan een flitser zijn die de andere flitsers (de slaves) activeert doordat deze bijvoorbeeld zijn voorzien van een lichtgevoelig element. Komt daar een bepaald soort licht op, dan vuurt de flitser af.

In de meest eenvoudige vorm beschikt de strobist fotograaf over de ingebouwde flitser binnen de camera zelf (de zogenaamde pop-up flitser) en een losse flitser, die op basis van het door de ingebouwde flitser uitgezonden licht, afgevuurd wordt. Wil de fotograaf echter over meer vrijheid beschikken, dan wil hij misschien soms van het licht van de ingebouwde flitser af. Dat zou hij kunnen doen door een flitser via een kabel aan te sturen of door bijvoorbeeld een zender te gaan gebruiken. Er zijn zenders en ontvangers hiervoor bij de vakhandel verkrijgbaar, waarmee remote flitsers worden aangestuurd.

De zender gestuurde techniek levert een groot aantal voordelen op t.o.v. de kabel of licht gestuurde flitsers. Zo is het hiermee bijvoorbeeld mogelijk flitsers op plaatsen te zetten waar het master licht helemaal niet kan komen. De licht gestuurde slaves zouden dan niet af kunnen worden gevuurd, maar de zender gestuurde slaves hebben daar in meestal helemaal geen last van. De zender gestuurde techniek is vaak wel duurder dan de licht gestuurde techniek. Vandaar dat je deze laatste methode het meeste tegenkomt.

Om zelf te gaan experimenten als strobist fotograaf, zet je je camera in de M stand. De sluitertijd zet je op 1/125 of 1/250 en het diafragma op F8. Laat de ISO waarde gewoon op 100 of 200 staan. Kijk of je de waarden van de flitsers zelf kunt instellen. Zo ja, zet hem dan op handmatig (M stand) en schakel de waarde van de lichtsterkte terug. Standaard staat deze waarschijnlijk op 1/1 (volle lichtopbrengst) maar beginnen met bijvoorbeeld 1/3 is vaak niet zo gek. Zorg dat de slave achter het model staat en gebruik je ingebouwde flitser als master en invulflits. Soms kun je deze master flitser ook handmatig instellen. Lukt dit, dan ben je dus al een heel eind op weg om een echte strobist fotograaf te worden!