Zakelijke Fotografie

Iedere ondernemer weet dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Zakelijke fotografie, ook corporate fotografie genoemd, richt zich dan ook op het goed weergeven van een organisatie of haar aanbod, in de breedste zin van het woord.

Van architectuur tot portret

Veel bedrijven onderschatten het belang van effectieve fotografie. Zij hebben niet begrepen dat stockfoto’s op geen enkele wijze bijdragen aan het neerzetten van een unieke eigen identiteit en soms zelfs tegenwerken om het gewenste imago op te roepen. Daarnaast is men zich niet altijd bewust van de reikwijdte van de zakelijke fotografie. Niet alleen de auto’s met het logo er op kunnen worden gefotografeerd, maar ook het interieur, klanten, medewerkers of bijvoorbeeld producten.

Het maken van zakelijke fotografie is werk voor professionals. Veel mensen kunnen misschien een foto maken van de entree van het bedrijfspand, maar is men ook goed in staat om het zakelijke aanbod en bijvoorbeeld het gewenste imago goed te vertalen naar beeldmateriaal? En kan de fotograaf die een aardig plaatje van de vrachtauto heeft gemaakt, ook de benodigde productfoto’s produceren en de headshots van de medewerkers professioneel maken?

Aandachtstrekker

De vraag hoe je de aandacht trekt van een potentiële klant is iets wat iedere organisatie bezig houdt. Er zijn zoveel impulsen die op ons afkomen dat het moeilijk is hier, zeker als MKB bedrijf, tussen op te vallen. Corporate fotografie voegt wat dat betreft waarde toe aan een bedrijf omdat het een visueel medium oplevert dat helpt om bedrijven en hun aanbod te promoten.

In de paar seconden waarin mensen een organisatie beoordelen op het internet, speelt de eerste snelle indruk een cruciale rol. Daarbij is vooral de vormgeving en zijn de gebruikte afbeeldingen doorslaggevend. Een foto die op unieke wijze de emotionele waarde van een dienst of product bevestigd, kan daarbij net dat zetje in de rug geven om verder te kijken.

Zakelijke fotografie is effectiever als het persoonlijk is en de doelgroep aanspreekt. Het bevat daarom vaak beelden van de organisatie zelf, haar eigen medewerkers en haar werkplekken. Het zijn die zaken die een organisatie immers uniek maken.

Imago

Maar zakelijke fotografie doet meer. Een organisatie beschikt immers over een eigen identiteit en die is bepalend voor de klantrelatie. Het zou jammer zijn wanneer juist deze identiteit niet wordt geëtaleerd doordat men gebruik maakt van stockfoto’s of ander algemeen materiaal. Klanten zien graag met wie ze te maken hebben en zakelijke fotografie helpt ze te begrijpen met wat voor een soort bedrijf of organisatie ze in zee gaan.

Door goede zakelijke fotografie toe te passen worden niet alleen de juiste klanten aangetrokken, de minder gewenste klanten worden hierdoor ook automatisch weggestuurd. Het werkt mee aan herkenbaarheid en benadrukt zekerheid, stabiliteit en trots.