Aankleedpop

Soms zie je wel eens kleding dat zo extravagant, mooi of bijzonder is, dat je het wel moet fotograferen. Of heb je bepaalde kleding nodig omdat de voorstelling middeleeuws moet lijken of juist futuristisch. Maar de kosten die gemoeid gaan met de aanschaf van dergelijke kleding zijn zo hoog dat je dit idee alweer snel moet laten varen.

Hoe anders was het met die knipsels van vroeger die veel meisjes als speelgoed hadden. Ze hadden een tekening van een meisje in ondergoed die ze konden beplakken met allerlei uit te knippen kledingstukken van papier zodat je haar naar believen aan kon kleden.

Het is deze nostalgie die ons aanzette tot dit artikel. Kunnen we een fotomodel als papieren aankleedpop gebruiken zodat we ook de niet in bezit zijnde kleding kunnen gebruiken?

De pop

De papieren versie is maar een statisch geheel. De tekening van het meisje laat een meisje zien dat recht van voren is getekend. Haar schouders recht, armen gestrekt en de handen van het lichaam af. Ze is helemaal plat. Haar voeten staan precies gelijk naar voren en een klein beetje gespreid op de grond.

Alle kledingstukken die op haar geplakt kunnen worden hebben dezelfde maat, passen precies over de armpjes en benen heen en zijn ook allemaal van voren getekend. Allemaal heel praktisch en gemakkelijk dus, maar het levert wel hele statische, en daarmee saaie plaatjes op.

Dynamiek

Als we ons model fotograferen zoals de pop getekend is, dan staat ze in haar ondergoed of bikini recht voor de camera en drukken we af. Dat is relatief gemakkelijk, mits we de lichtval maar goed krijgen. Want als we de gefotografeerde kledingstukken op internet bekijken in bijvoorbeeld webshops, dan zien we dat deze kleding allemaal heel statisch en recht van voren gefotografeerd is. De analogie met de papieren versie dringt zich dus sterk op en het moet mogelijk zijn dit te doen, maar we krijgen ook jeuk als we hier aan denken.

We willen uiteindelijk geen saaie plaatjes krijgen. En daardoor ontstaat een probleem. De kleding is statisch gefotografeerd maar het is toch echt niet de bedoeling dat de uiteindelijke foto gaat lijken op de papieren versie waardoor we geïnspireerd raakten. We weten nu dus al dat we onszelf in de problemen zijn gaan brengen met deze uitdaging: alsof het al niet moeilijk genoeg zou zijn om een losstaand kledingstuk realistisch op het model aan te brengen, willen we ook nog eens een zekere dynamiek in de foto’s gaan brengen. Ga er maar aan zitten!

Puppet Warp

Een mogelijkheid binnen Photoshop die we zullen moeten gebruiken om de foto dynamischer te maken, is de Puppet Warp functie die te activeren is via het menu Edit, Puppet Warp. Wanneer je deze functie gebruikt krijg je de beschikking over een virtueel raster waarmee je bepaalde stukken van een afbeelding kunt veranderen terwijl andere delen hetzelfde blijven. Hierdoor kun je een kapsel een andere vorm geven, een bal tot een banaan maken maar ook kledingstukken in vorm aanpassen zodat ze goed passen op het lichaam wat we er onder hebben gelegd. We kunnen er bijvoorbeeld de mouwen mee van richting veranderen. En dat zullen we nodig hebben want we zullen immers niet de kleding, maar de pose van het model leading moeten maken, willen we de foto een zekere dynamiek mee kunnen geven.

Voorwerk

Allereerst moet je natuurlijk altijd de vraag beantwoorden wat je eigenlijk wilt fotograferen, wat je wilt laten zien. We kijken daarom naar de afbeelding van het kledingstuk en vragen ons af wat we daarmee zouden willen doen, in welke omgeving het thuis hoort, wat er gebeurt op de foto, wanneer dat is en waarom. Daarna gaan we pas verder.

Willen we tot een goed eindresultaat komen, dan moeten we goed kijken naar de statische ingrediënten die we zullen gebruiken om de foto te maken. We bekijken daarom opnieuw de foto van het kledingstuk dat we willen gaan gebruiken. Waar we nu vooral op letten is hoe deze afbeelding belicht is. Wij zullen onze lichtbronnen voor het fotograferen van ons model immers op ongeveer dezelfde plaats neer moeten zetten. Straks, als de afbeelding van het kledingstuk wordt geplaatst op de foto van het model, zal dit van vitaal belang blijken te zijn voor de realistische uitstraling van het geheel.

Verder maken we een inschatting van de mate waarin we de afbeelding van het kledingstuk straks kunnen aanpassen met behulp van bijvoorbeeld Puppet Warp, de Liquify tool en andere Photoshop onderdelen. En pas wanneer we dit alles denken te kunnen combineren tot de foto die we bedacht hebben, gaan we aan de slag. Zo niet, dan kiezen we liever een ander onderwerp.

Foto’s hiernaast

We zoeken naar een voorbeeldje zodat we je goed kunnen laten zien hoe je dit kunt aanpakken zonder dat we in heel veel details hoeven te belanden. We kiezen daarom voor een cleane achtergrond omdat we daar nu geen aandacht aan willen spenderen. Een eenvoudig strak jurkje dat van de voor- en achterkant gefotografeerd is en dat voor een deel 'verbogen' moet worden, is natuurlijk een must. We vinden dit in het rode jurkje dat met een losse kraag voorzien is van bandjes. Dat moet straks allemaal perfect gaan aansluiten op de pose van het fotomodel.

We leggen ons fotomodel uit dat we een pose nodig hebben die wat jus oplevert. Dus geen saaie gelijkbenige foto’s maar graag wat meer dynamiek. Dat is haar wel toevertrouwd. We leggen haar natuurlijk de bedoeling van deze shoot uit en laten ook de foto van het jurkje zien. Dat helpt haar om een pose aan te nemen die daarbij zou kunnen passen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: betrek fotomodellen bij wat je doet en wat je wil. Ze leveren hierdoor vaak een enorme input die je kan helpen en zijn in staat zich beter in te leven in de foto. 

Dan maken een foto van ons fotomodel. Ze draagt een strapless bikini zodat we geen last hebben van bandjes of andere ongewenste kledingstukken achteraf. Op haar foto leggen we de uitgeknipte afbeelding van de jurk (zie afb 1). Met Puppet Warp toveren we een raster tevoorschijn waarmee we de jurk om haar lichaam kunnen ‘vouwen’ (zie afb 2). Dit raster pinnen we vast op de plaatsen waar we niet willen dat verandering optreedt. Daarna slepen we aan rasterpunten om de jurk op de juiste plaats te kunnen krijgen. Als je dit doet merk je dat het werken met Puppet Warp relatief simpel en intuïtief gaat. Je kunt delen vastzetten door op punten te klikken terwijl je aan andere punten in het raster kunt slepen om de vorm naar believen aan te passen. Een echt geweldige tool!

Nu brengen we met een mask op de layer van de jurk aan zodat we er voor kunnen zorgen dat de hand op de jurk komt te liggen, in plaats van dat hij er onder verstopt blijft (zie afb 3). Dit hebben we gedaan door met de pen-tool de contouren van de hand te volgen om het resultaat vervolgens om te zetten naar een selectie en daar een mask mee te maken.

En dan, last but not least, gaan we de lichtsterkte aanpassen door een adjustment layer Hue/Saturation toe te voegen aan de layer van de jurk. We wijzigen tevens de kleurverzadiging een beetje voor het beste resultaat (afb 4).

En zo kunnen we uiteindelijk komen tot leuke eindresultaten waarvoor de aanschaf van dure kledingstukken achterwege kan blijven (afb 5 en 6, maar zie ook zeker deze serie). Ons fotomodel heeft geen van deze jurken ooit echt aangehad. Let wel, de afbeeldingen bij dit artikel zijn gemaakt om te laten zien hoe je dit soort foto's kunt bewerken. Wie echter echt zijn best er op gaat doen, goede achtergronden gebruikt en attributen toevoegt, kan werkelijk tot de meest fantastische afbeeldingen komen. Dat kost tijd, maar is zeker de moeite waard!

 

 

 

 

 

Afb 1: Leg de jurk als layer op het fotomodel
Afb 2: Met Puppet Warp kun je delen 'verbuigen'
Afb 3: Werk met een mask elementen bij, zoals de hand
Afb 4: Zorg dat licht en kleur kloppen
Afb 5: Heel veel mogelijkheden komen hierdoor binnen handbereik
Afb 6: Kleding die niet gekocht kan worden door de hoge prijs