Een andere kerstkaart

Het is november 2020 en door de Corona maatregelen vreest een aantal mensen dat de komende kerstdagen mogelijk alleen in kleine kring en zonder gezellige uitstapjes beleefd moeten worden. Daar hoort een aparte kerstkaart bij!

Kerstkaarten

We hebben al eerder geschreven over de geschiedenis van kerstkaarten en hoe je zelf kerstkaarten zou kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld laten zien hoe je een kerstkaart op basis van een stilleven kon maken, of een kerstkaart eenvoudig zelf kon maken met behulp van een model en bokeh.

Maar de komende kerst dreigt door Covid zo anders te gaan worden dan normaal, dat we ons hadden voorgenomen een andere kerstkaart te zullen maken. Als Kerstmis er dan toch anders uit zou komen te zien, dan moest daar ook maar een passende kaart bij gemaakt worden, een Covid Kaart, zo meenden wij.

Het idee

We kwamen daarom op het idee om een niet standaard kerstmeisje in een niet standaard omgeving te plaatsen binnen een niet standaard scene. Kerstkaarten zijn vaak wat serieus, en deze zou daarom juist iets humoristisch moeten uitstralen. Alles zou immers anders worden.

Van ons kerstmeisje suggereren we daarom dat ze op een of andere manier op de grond terecht gekomen is en dat een rendier, die symbool staat voor de kerst, haar het leven moeilijk maakt. Kerst werkt dit keer dus niet mee, moet de kaart gaan uitbeelden, maar daarom hoeft de pret er niet minder om te worden…

De kerstkaart

We beginnen met het maken van een passende achtergrond. Afb 1 toont deze achtergrond, maar hij is wel heel erg zomers. Zo anders hoeft het nu ook weer niet te zijn, dit gaat te ver. En daarom nemen we ons voor deze achtergrond naar een winters tafereel om te zetten.

 

SNEEUW TOEVOEGEN

We gaan daarvoor eerst wat sneeuw toevoegen. Dit doen we door een deel van het groen in de foto te selecteren, deze selectie uit te bereiden en dit vervolgens om te zetten naar wit.

 1. Select, Color Range
  • Fuzziness nog even laag houden om goed te kunnen zien wat we doen.
 2. Selecteer verschillende kleuren groen in de afbeelding met behulp van de eyedroppers.
 3. Verhoog Fuzziness totdat het gewenste deel geselecteerd is en druk op OK.
 4. Houd de selectie actief.
 5. Voeg een Color Fill Adjustment Layer toe.
 6. Kies als kleur wit en druk op OK.
 7. Schakel de selectie uit.
 8. Layer, Layer Style, Blending Options
 9. Deel onder de “Underlaying Layer balk” met Alt de pijlpunt in twee stukjes.
 10. Trek het linkerdeel van de pijlpunt wat naar links, het rechterdeel wat naar rechts.
 11. We hebben nu afb 2 gekregen.

 

KLEUR AANPASSEN

Een begin is er, maar de overgebleven kleuren zijn nog veel te overheersend aanwezig. Dagen van sneeuw zijn altijd grauwe dagen. En dus moeten we daar wat aan doen. We gaan hiervoor de kleurverzadiging van de gehele afbeelding wat terug brengen.

 1. Plaats meteen boven de achtergrond een Hue/Saturation Adjustment Layer
 2. Breng de Saturation omlaag
 3. Breng de Lightness omhoog
 4. Layer, Layer Style, Blending Options
 5. Deel onder de “Underlaying Layer balk” met Alt de pijlpunt in twee stukjes
 6. Trek het linkerdeel van de pijlpunt wat naar links, het rechterdeel wat naar rechts
 7. Nu hebben we afb 3 gekregen

 

KERSTMEISJE PLAATSEN

Dat lijkt er meer op! Nu kunnen we gaan werken aan het echte onderwerp.

 1. We fotograferen ons model in de studio (zie inset in afb 4) voor een witte achtergrond. De kerstmuts hebben we met een touwtje aan een statief bevestigd om er een goede vorm in te kunnen krijgen.
 2. We bewerken deze foto nog wat na want we zien op een plek op haar rug de kleding onder het jurkje vandaan komen en de plastic bandjes van het jurkje staan ook wat lelijk op haar schouders. Dus die halen we ook maar weg.
 3. Dan knippen we het kerstmeisje en de muts zorgvuldig uit en leggen het uitgeknipte kerstmeisje op de achtergrond en verkleinen haar tot het juiste formaat.
 4. Met een Hue/Saturation Adjustment Layer verlagen we de saturatie van de afbeelding van het kerstmeisje alvast wat zodat de kleuren beter bij de achtergrond passen. Later passen we dat nog wel verder aan.
 5. Nu hebben we afb 4 gekregen.

 

RENDIER ERBIJ

Maar alleen dit meisje vertelt geen verhaal. Kerst in de vorm van het rendier moet er nog bij.

 1. We downloaden daarom een afbeelding van een rendier van een site waar je gratis afbeeldingen van kunt downloaden en plaatsen die op de achtergrond.
 2. Natuurlijk passen de afbeeldingen nog niet goed bij elkaar (zie afb 5), en daarom selecteren we het rendier en kiezen we voor Edit, Puppet Warp
 3. Met behulp van deze functie veranderen we de stand van de nek en kop van het rendier naar een meer gewenste positie. Hetzelfde doen we ook met de vorm van de muts en zorgen er op die manier voor dat het er op lijkt dat het rendier aan de muts trekt.
 4. We stellen de kleuren van het rendier en het kerstmeisje nog wat bij en door het mask van het Hue/Saturation Adjustment Layer van het meisje op de juiste plekken met zwart in de kleuren, komt de oorspronkelijke rode kleur van het jurkje weer terug als eyecatcher.
 5. De onderkant van de voeten van het meisje maken we licht transparant zodat het geheel wat realistischer overkomt.
 6. Nu hebben we afb 6 gekregen.

 

AFRONDEN

Prima, maar wat is kerst zonder vallende sneeuw? En waar blijft de kerstgroet?

 1. We zoeken op internet naar een afbeelding met kleine sneeuwvlokken. We vinden er een met vallende sneeuw op een zwarte achtergrond. Ideaal voor ons doel! We leggen die bovenop de afbeelding.
 2. Een dergelijke afbeelding vonden we dus, maar hij is te klein (zie afb 7), en als we hem zouden scalen, dan worden de sneeuwvlokken te groot, net als de afstand tussen de sneeuwvlokken. Als sneeuw ver van ons vandaan valt, dan lijkt het alsof de sneeuwvlokken dicht bij elkaar vallen, dus scalen is geen optie! Daarom kopiëren we deze sneeuwfoto zodat we er twee van krijgen, plaatsen beide sneeuwfoto’s naast elkaar en selecteren ze samen en kiezen daarna voor “Convert to smart object”, zodat het een afbeelding van sneeuw is geworden.
 3. Nu kiezen we voor de Blend Mode Screen (het zwart in de sneeuwafbeelding verdwijnt hierdoor) en met een mask halen we de meeste sneeuw voor het rendier en het kerstmeisje weg. Deze sneeuw valt immers vooral achter onze hoofdrolspelers.
 4. Dan herhalen we de stappen 1 tot en met 3 met grotere sneeuwvlokken, maar deze sneeuwvlokken halen we niet allemaal weg voor onze modellen omdat deze sneeuw voor hun naar de grond valt. Daar waar het recht voor het gezicht van het model valt, laten we het natuurlijk wel verdwijnen.
 5. We geven het rendier nog een rode sjaal om en hangen wat kerstlampjes in zijn gewei.
 6. Last but not least wordt de tekst op de kaart geplaatst in de kleur van het jurkje. Ook daar hangen we wat kerstlampjes in. En dan hebben we afb 8 gekregen.

 

KAART MAKEN

We hebben nu een afbeelding, maar nog geen echte kaart naar ons zin. Daarom verbreden we het canvas (Image, Canvas Size) en zorgen er voor dat een marge aan de linkerkant naast de foto ontstaat. Deze marge vullen we met hetzelfde rood als het jurkje. Daarna plaatsen we er in sneeuwwit een kerstpatroon op. Yep, nu is het een echte kerstkaart geworden!

Anders, maar toch echt als kerstkaart herkenbaar en prima geschikt om te versturen naar vrienden en bekenden. Want wees eerlijk als je naar afb 9 kijkt: zo’n kaart die zegt dat Kerstmis dit jaar misschien wel anders zal zijn, maar daarom niet minder hoeft te worden, valt toch best positief op?

 

 

Afb 1: Een te zomerse achtergrond voor een kerstkaart
Afb 2: Een sneeuweffect toegevoegd
Afb 3: De kleurverzadiging teruggebracht zodat het grauwer wordt
Afb 4: Ons model in de studio gefotografeerd
Afb 5: De onderwerpen passen nier bij elkaar
Afb 6: Met Puppet Warp de elementen op elkaar afstemmen
Afb 7: Sneeuw dupliceren en toevoegen
Afb 8: Een aantal afrondende handelingen
Afb 9: De 'andere kerstkaart' door vrienden ontvangen