Remote meekijken

Het zou handig kunnen zijn om, wanneer je bezig bent met een tethering shoot, de opnames niet alleen op de pc te zien te krijgen, maar bijvoorbeeld tegelijkertijd ook op een iPad. En dat kan met Capture One!

Waarom zou je dat willen?

In moeilijke ruimtes hoef je dan niet steeds naar de laptop te lopen waar Capture One op draait of kun je de iPad laten gebruiken door een fotomodel of een klant om te laten zien wat er gemaakt wordt.

Met behulp van Capture Pilot, een app die je gratis vanuit de Apple App Store kunt downloaden, wordt dit mogelijk gemaakt. Om Capture Pilot te kunnen gebruiken, dien je Capture Pilot op bijvoorbeeld een iPad te (laten) downloaden en van Capture One op de pc een zogenaamde image server te maken. Dit doe je zo:

  1. Ga in de Capture Tool naar de onderste optie (Capture Pilot).
  2. Staat daar nog de knop ‘dismiss’ druk daar dan op
  3. Geef achter de server naam een eigen naam op, bijvoorbeeld Panthera
  4. Kies de map waarvan je de afbeeldingen wilt laten zien (vaak zal dat Capture zijn)
  5. Geef een password op (of laat dat leeg)
  6. Kies achter ‘Publish to’ de optie ‘Mobile Device’
  7. Druk op de knop ‘Start Image Server’

Start je nu Capture Pilot op de ipad, dan verschijnt daar na verloop van tijd automatisch de ingestelde image server op. Dit kan wel even duren.

Extra mogelijkheden

Naast het bekijken van de opnames kun je met behulp van Capture Pilot de foto’s die je gemaakt hebt waarderen door bijvoorbeeld een rating toe te kennen. Wanneer je in Capture One hiervoor een Smart Album hebt aangemaakt, worden de foto’s hiermee meteen gesorteerd.

Teveel mogelijkheden

Die extra mogelijkheden zou je ook ongewenst kunnen vinden. Wanneer je Capture Pilot bijvoorbeeld alleen zou willen gebruiken om een model of een klant mee te laten kijken maar die niet in de gelegenheid wilt stellen om de foto's van een waardering te laten voorzien. In dat geval zul je een optie zoals de rating in de app willen kunnen uitschakelen. Dit kun je doen door binnen Capture One op het tabblad Mobile de desbetreffende opties in- of uit te schakelen.

Ook voor aanpassingen

In kern is Capture Pilot een remote viewer, maar hij kan in combinatie met bepaalde typen camera’s ook gebruikt worden om daarvoor bepaalde instellingen remote te veranderen en de camera zelfs op afstand te triggeren. Voor deze functionaliteit moet je echter wel apart betalen. De kosten hiervan schommelen rond de €15. Door te klikken op het camera icon in de app, kun je deze functionaliteit kopen en daarmee toevoegen aan Capture Pilot.

Web interface

Wil je mensen mee laten kijken op hun eigen device, zoals dat bij klanten het geval zou kunnen zijn, dan kan het lastig zijn om ze hiervoor eerst een app te moeten laten downloaden. Je kunt de afbeeldingen in dergelijke gevallen ook direct vertonen via een browser. Wanneer je bij punt 6 niet gekozen had voor Mobile Device maar voor ‘Webbrowser’ of ‘Mobile and web’, dan schakel je deze functie in. De webbrowser kan bereikt worden door te browsen naar het ip adres van de image server. Dit ip adress kun je achterhalen door op het tabblad Web te kijken. Natuurlijk kun je hier ook een DNS entry voor aanmaken binnen het eigen netwerk zodat geen ip-nummer, maar een wat eenvoudiger te hanteren naam kan worden gebruikt. Dit doe je echter in je eigen DNS server, niet in Capture One. 

Mocht de optie voor het vertonen van foto's in de webbrowser niet werken, test dan even op de PC waar Capture One op geïnstalleerd staat of het daar wel goed werkt. Dit is namelijk meestal het geval. Dit kun je doen door op die pc een browser te starten en te gaan naar http://localhost. Zie je de webpagina hier wel verschijnen, dan weet je dat de image server goed werkt en dat het niet goed functioneren waarschijnlijk iets te maken heeft met de doorgifte van de webpagina naar de andere devices en niet aan Capture One zelf.