Tethering is Engels voor vastbinden. De camera wordt ‘vastgebonden’ aan bijvoorbeeld een laptop zodat je het resultaat van een opname direct op het scherm kunt zien. Waarom zou je dit doen?
Beter beoordelen
Met tethering bekijkt de fotograaf zijn daarnet geschoten opname niet meer op het sterk vertekenend kleine display achterop de camera, maar op een groot scherm. De camera display toont een hele kleine opname waarbij details onzichtbaar blijven en is slechts bedoeld als een indicatie van de werkelijke opname. Dit beeld kan je daarom nauwelijks voorzien van de juiste informatie als het gaat om belichting en kleur. Tethering biedt daar de uitkomst voor!
Doordat de opname op een groot scherm wordt vertoond kun je veel beter de scherptediepte, de scherpte zelf en bijvoorbeeld de compositie beoordelen. Je hoeft niet moeilijk te doen met kleine knopjes op de camera om te bekijken of de vingers van een hand wel netjes werden gehouden, de ogen echt wel goed open waren of de haren goed vielen. Daarnaast kun je de belichting veel beter beoordelen wanneer de foto op een groot scherm wordt vertoond.
In ons blog vertellen we hoe je een echt witte achtergrond kunt maken met behulp van de tethering software Capture Pro. Iets wat je zonder behulp van tethering alleen maar op een heel omslachtige manier voor elkaar zult kunnen krijgen.
Meekijken
Niet alleen voor de fotograaf, maar ook voor hun klanten of de modellen waarmee ze werken is tethering in veel gevallen een uitkomst. Zij zien hierdoor immers net als de fotograaf op het grote scherm wat er gemaakt wordt en hoeven daarvoor niet achterop de camera te komen kijken. Sommige tethering oplossingen, zoals Capture One, bieden zelfs de mogelijkheid om mee te kijken met de fotograaf op bijvoorbeeld een iPad of een iPhone.
Dat ‘gedoe’ van achterop de camera kijken leidt af, want het onderbreekt de sessie. Fotomodellen komen daarvoor van hun plaats af, de fotograaf moet zich soms verplaatsen om dingen te laten zien, de camera moet van een statief afgehaald worden, etc..
De fotomodellen zien hierdoor niet alleen beter wat de fotograaf doet, ze begrijpen ook beter wat hij wil en de fotograaf kan ze eenvoudiger uitleggen waarom hij een bepaalde foto nog even opnieuw wil maken. Door aan fotomodellen uit leggen wat je wilt verbeteren aan de hand van een zojuist geschoten foto die op het beeldscherm of een tablet te zien is, begrijpen ze beter wat je voor ogen hebt. Je kunt als fotograaf ook eenvoudig laten zien waarom bepaalde aspecten nog niet naar jouw wens zijn.
Zeker wanneer in teams wordt gewerkt waarbij stylisten, visagisten en assistenten samenwerken, is tethering een ware uitkomst. Zij kijken mee tijdens de opnames en kunnen veel beter hun werk doen doordat ze in staat zijn hun aandeel eenvoudiger, sneller en beter zelf te beoordelen.
Sommige fotografen zijn voor het meekijken wat huiverig en raden het af. Zij beweren wel dat een minder goede opname het vertrouwen van klanten of modellen zou kunnen beschadigen. Ook zou het voor extra spanning kunnen zorgen bij degene die gefotografeerd wordt.
Zelf hebben wij die ervaring niet, eerder het tegenovergestelde. Mensen die meekijken begrijpen waar je op uit bent en krijgen daar juist vertrouwen door. Daarnaast zien ze niet alleen die foto’s die jij ze laat zien achterop de camera, maar alle foto’s die op het beeldscherm verschijnen. Overigens kun je het beeldscherm altijd nog zo draaien dat jij het wel kunt zien en zij niet, maar dat blijkt in onze praktijk eigenlijk nooit te hoeven, zelfs bij kinderen niet.
Direct gesorteerd naar de HHD
In studios wordt vaak ‘Thethering Photography’ toegepast omdat daarmee de opnames rechtstreeks op de harddisk van een computer of op een NAS kunnen worden geplaatst. Een aantal tethering software tools, zoals Capture One, biedt de mogelijkheid de opnames meteen te sorteren, in aparte subdirectories te plaatsen, automatisch van trefwoorden te voorzien, te bewerken, filenames aanpassingen te automatiseren, etc..
Workflow verbeteringen
Naast de workflow verbeteringen qua dataopslag zijn er meer optimalisaties in de workflow te bereiken door tethering toe te passen. In sommige studio’s worden de gemaakte foto’s bijvoorbeeld direct doorgestuurd naar een art director die beoordeelt of het gewenste fotomateriaal wel wordt gemaakt. Een dergelijke workflow toepassing kan voorkomen dat shoots achteraf opnieuw gedaan moeten worden. Maar je hoeft niet perse zo ‘groots’ te denken voor workflow optimalisaties.
Met een aantal tethering tools is het mogelijk niet alleen te tetheren, maar tevens de opname meteen aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de kleur. Wat veel fotografen achteraf doen in Photoshop, wordt hier dus al gedaan tijdens het maken van de opname waardoor je meteen al ziet of het gewenste resultaat wel bereikt wordt.
Vaak is het mogelijk om de gekozen instellingen direct automatisch toe te passen op de volgende nog te maken opname. Kortom, je ziet meteen het eindresultaat en niet het onbewerkte RAW bestand waarvan je jezelf misschien nog moet afvragen of dat wel goed gaat komen.
Remote aansturen
Wanneer je gebruik maakt van tethering software, kun je de camera ook vanuit de ontvangende pc of laptop aansturen. Dit gebruiken wij in veel situaties, maar twee daarvan springen er echt uit. Bij productfotografie, waarbij de opstelling van de camera en de onderwerpen gelijk blijft en we ons volledig willen concentreren op het eindresultaat, is tethering echt een uitkomst. Maar ook daar waar de camera in een voor ons onmogelijke positie terecht komt, zoals op een statief ver boven ons hoofd, is het ideaal!
Dit remote aansturen is niet alleen de camera laten afdrukken. Met een beetje tethering tool kun je nagenoeg alle instellingen van de camera vanuit de pc aanpassen. Denk daarbij aan het diafragma, de sluitertijd, de ISO waarde, maar ook aan het inschakelen van rear curtain flash, live view (welke dan op het beeldscherm wordt vertoond) en dat soort zaken.
Nadelen
Naast het praktische gegeven dat je voor tethering een pc, laptop en beeldscherm nodig hebt, ben je door tethering wat minder mobiel. Er moet immers een kabel van de camera naar het ontvangende apparaat lopen. De extra apparatuur en de kabel zorgen er voor dat tethering vooral praktisch is in een studio. Buiten de studio wordt het in praktijk al snel omslachtig.
Er zijn overigens draadloze oplossingen, zoals wifi verbindingen. Nikon heeft daarvoor in het verleden de WT-5 ontwikkeld die als draadloze zender gebruik kan maken van het bestaande WIFI netwerk. Maar naast het feit dat draadloze netwerken langzamer zijn dan bekabelde omgevingen, waren er meer nadelen aan dergelijke oplossingen verbonden. Op de eerste plaats kost de Nikon WT-5 nu nog steeds (enkele jaren na de release) al snel iets rond de €550. Dus dat is niet mis! Het kent daarnaast nogal wat uitval en verbindingsproblemen. Zeker wanneer er tijd voorbij gaat tussen de opnames door. Het werkt dus, maar is zeker niet optimaal en ook niet echt goedkoop.
Nieuwe camera's bevatten soms al standaard wifi verbindingen die een stuk beter werken, maar verreweg de meeste camera's worden nog steeds via een USB kabel verbonden. Dit moeten dan wel langere USB kabels van een hoogwaardige kwaliteit zijn. USB is nogal gevoelig voor data-, en snelheidsverlies en kwalitatief betere kabels hebben daar aanzienlijk minder last van. USB is ook niet echt flitsend snel, maar het werkt voor normaal gebruik in de meeste omstandigheden meestal prima.
Sommige camera’s, zoals de Nikon D4s en de Nikon D5, zijn uitgerust met een ethernet port. Je kunt deze apparaten daardoor rechtstreeks aansluiten op een netwerkswitch met behulp van een netwerkkabel. Dit heeft een aantal interessante voordelen, waaronder de snelheid zeker niet de minste is. De ethernet verbinding moet natuurlijk wel ondersteund worden door de tethering software, wat nog maar sporadisch gebeurt.
Ook bij de ethernet oplossing loopt er natuurlijk een kabel door de studio en zul je het vast niet vreemd vinden dat men adviseert daar altijd fel gekleurde kabels voor te gebruiken. Zeker in een wat donkere studio waar iemand snel kan struikelen over een slecht zichtbare kabel met alle gevolgen van dien.
De software
Adobe Lightroom biedt mogelijkheden voor tethering, net zoals Capture One, waar al eerder in dit artikel al over gesproken werd. Dit is een uitmuntend stuk software voor tethering. Dit is net als Lightroom een product waarvoor je moet betalen, maar wat zeker het overwegen waard is. Het is een volwassen product met een tal van opties zoals het geautomatiseerd aanpassen en opslaan van de binnenkomende files. Sommige valkfotografen beschouwen Photoshop als een soort plugin van Capture One, wat iets zou kunnen zeggen over de rol die zij dit product toedichten.
DigiCamControl is een gratis product ontwikkeld in de open source omgeving. Hoewel het gratis is, hebben we ook hier te maken met een zeer gedegen product. Persoonlijk vinden wij dat DigiCamControl een stuk beter is dan bijvoorbeeld Nikon Camera Control, de tethering software van Nikon waarvoor betaald moet worden. Canon, die met haar camera’s de Canon EOS Utility software levert, mag er misschien best wezen maar DigiCamControl vinden we ook daarmee vergeleken een betere oplossing.
Wie al werkt met Adobe producten, kan natuurlijk met Adobe Lightroom werken. Dit ondersteunt tethering. Photoshop ondersteunt dit standaard niet.
Naast deze producten bestaat er nog een arsenaal aan andere softwarematige oplossingen die tethering mogelijkheden bieden. Omdat er steeds nieuwe versies uitkomen en nieuwe spelers op deze markt verschijnen, loont het de moeite om je daar in te verdiepen voordat je een definitieve keuze maakt.