Rear Curtain Sync

Sommige camera's bieden de mogelijkheid om het flash sync moment te verplaatsten. Ligt het standaard precies tussen het openen en sluiten van de sluiter, kan men hiermee het moment verleggen naar het moment vlak voordat het tweede gordijn begint met sluiten. Dit wordt wel rear curtain sync genoemd.

De rear curtain sync instelling is handig wanneer je als fotograaf de beweging wilt bevriezen aan het einde van de belichting (sluitertijd). Is de sluitertijd wat langer, en is er voldoende (ander) licht, dan zul je op de foto doorzichtige bewegingsstrepen zien, die ontstonden voordat het bevroren (het geflitste) moment werd vastgelegd.

De bewegingsstrepen komen dus voor het onderwerp en het onderwerp lijkt daaruit voort te komen. Dit verschijnsel is meestal wenselijk omdat het logisch is bewegingsstrepen achter het moment van de bevriezing te krijgen. Zou je dit juist andersom doen, dan krijg je een soort 'geestuittreding' te zien. Om dat te bereiken gebruik je de zogenaamde front curtain sync instelling.