Rear Curtain Sync

Sommige camera's bieden de mogelijkheid om het flash sync moment te verplaatsten. Dit ligt standaard precies tussen het openen en sluiten van de sluiter, maar je kunt dit moment ook verleggen naar het moment vlak voordat het tweede gordijn begint met sluiten. Dit wordt wel rear curtain sync genoemd.

Waarom zou je dat doen?

De rear curtain sync instelling is handig wanneer je als fotograaf de beweging wilt bevriezen aan het einde van de belichting (sluitertijd). Is de sluitertijd wat langer en is er voldoende (ander) licht, dan zul je op de foto doorzichtige bewegingsstrepen zien. Deze strepen ontstonden voordat het bevroren (het geflitste) moment werd vastgelegd.

De bewegingsstrepen komen dus voor het onderwerp op de opname en het onderwerp lijkt daaruit voort te komen. Dit verschijnsel is meestal wenselijk omdat het logisch is bewegingsstrepen achter het moment van de bevriezing te krijgen. Zou je dit juist andersom doen, dan krijg je een soort 'geestuittreding' te zien. Om dat te bereiken gebruik je de zogenaamde front curtain sync instelling.