Front Curtain Sync

Sommige camera's bieden de mogelijkheid om het flash sync moment te verplaatsten. Standaard ligt dit moment precies tussen het geheel openen en sluiten van de sluiter, maar men kan dit soms wijzigen binnen de instelmogelijkheden van de camera.

Wordt dit moment vastgelegd op precies het moment nadat het eerste gordijn geheel geopend is, dan wordt dit wel front curtain sync genoemd.

De front curtain sync instelling is juist dan handig wanneer je als fotograaf de beweging wilt bevriezen tijdens het begin van de belichting (sluitertijd). Is de sluitertijd wat langer dan de flitsduur (wat vaak het geval is), en is er voldoende licht dat niet van de flitser afkomstig is, dan zul je op de foto de bewegingsstrepen zien die ontstonden na het bevroren (het eerder geflitste) moment. De bewegingsstrepen laten het onderwerp dus achter zich en dit geeft een visueel effect alsof er een ‘geest’ zich uit een persoon vrijmaakt. Dit verschijnsel is vaak onwenselijk maar soms artistiek heel interessant. Het is meestal logischer bewegingsstrepen, als je ze wilt laten zien, niet te laten zien vanaf, maar tot het moment van de bevriezing. Daarvoor zal je echter gebruik moeten maken van de zogenaamde rear curtain sync instellingen.