Live View

Steeds meer digitale camera’s worden voorzien van een zogenaamde live view optie. Live view is zowat precies wat de term in het Nederlands vertaald betekent: je ziet live wat de lens registreert via het LCD scherm.

Door live view te gebruiken, hoef je niet meer door de zoeker van de camera te kijken. De goedkopere point-and-shoot pocket camera’s kennen live view al veel langer: de fabrikant hoefde hierdoor geen zoeker in het apparaat in te bouwen. Voor de SLR camera’s bleef dit lang achterwege, totdat consumenten daar om gingen vragen.

Voor een aantal fotografiestijlen is live view een echte uitkomst. Als je de camera op een wat ongebruikelijke manier moet vasthouden of neeerzetten, maakt live view je het leven soms een stuk confortabeler.

De spiegel moet omhoog

Om live view te kunnen leveren moet het licht dat door de lens valt, wel de sensor kunnen bereiken. De spiegel in de spiegelreflexcamera’s moet hiervoor dus omhoog (=niet in de weg) staan. Wordt een foto gemaakt met dergelijke camera’s, dan duurt dit iets langer dan zonder dat de live view functie aan staat. De spiegel moet namelijk eerst naar beneden, zodat goed scherp gesteld kan worden, om vervolgens weer omhoog te gaan om de foto te kunnen maken. Voor sportfotografie kan dit net teveel tijd vergen waardoor live view daar minder toegepast zal worden.

Met slimme omwegen proberen fabrikanten dit gemis aan tijd te compenseren. Er bestaat bijvoorbeeld een techniek die wel Tripod (statief) Live View wordt genoemd, dit in tegenstelling tot de standaard Handheld Live View. Bij deze technologische oplossing hoeft de spiegel niet meer naar beneden te worden gestuurd om de autofocus te kunnen activeren. Omdat de camera hiervoor wel op een statief geplaatst moet worden, is dit geschikt voor vooral het werken in een studio of bij landschapsfotografie.

Alles heeft voor- en nadelen

Het is mij opgevallen dat ik, bij het fotograferen van minder ervaren fotomodellen, soms voordeel heb als ik live view gebruik. Ik ben dan niet in gesprek met mijn model via (of door) de camera, maar er over heen. Maar andersom is me ook voorgekomen. Het lijkt soms ‘veiliger’ over te komen als je als fotograaf niet rechtstreeks kijkt naar je model, maar door je lens. Zoals met met alles heeft ook deze oplossing zijn eigen voor- en nadelen.

Sommige fotografen sluiten hun camera aan op een groot scherm zodat het model via live view kan zien wat de fotograaf ziet. Ook dat heeft natuurlijk voor- en nadelen. Sommige fotomodellen vinden dit prettig en werken er beter door, anderen worden er door afgeleid en onzeker. Het blijft blijkbaar toch mensenwerk, gelukkig wel.

Live view kost in de regel stroom en dus accuduur. Ga er dus verstandig mee om!