Overlay functie in Capture One

Capture One is voorzien van een overlay-tool waarmee je een andere afbeelding op de afbeelding kunt laten zien die je via Live View aan het bekijken bent of die je aan het bewerken bent in deze software. Deze functie is primair bedoeld om je te helpen om betere composities voor je foto’s te kunnen maken.

Reclame

Stel je hebt een opdracht voor het maken van een reclame foto gekregen. In ruwe schetsen heb je in Photoshop aangegeven waar je wat wilt gaan plaatsten. Maar hoe maak je nu een foto waarop hetgeen je wilt laten zien ook echt precies op de juiste plaats komt te staan?  

De ruwe schetsen exporteer je in een bestandsformaat dat transparantie ondersteunt, zoals png, en kun je in Capture One onder het tabblad Overlay importeren. Deze afbeelding wordt dan boven op de in Capture One geselecteerde foto gelegd. Zodra je een nieuwe foto maakt, wordt deze automatisch getoond onder het transparante bestand en zie je meteen of je alles wel op de juiste plaats hebt gepositioneerd.

Live View

De Overlay functie werkt ook wanneer Live View is ingeschakeld. Dit is natuurlijk heel handig omdat je op deze manier niet hoeft te gokken met het plaatsen van objecten in bijvoorbeeld een lichttent. Je kunt dan letterlijk “live” alles op de juiste plaats neerleggen voordat je de foto maakt.

Jezelf een hand geven

De overlay functie biedt veel mogelijkheden. Je kunt immers werken met transparante afbeeldingen die als een soort template dienst doen. Maar dat hoeft niet perse. Je kunt ook een gewone foto gebruiken als overlay. Door de transparantie van deze foto naar bijvoorbeeld 50% te verschuiven, zie je door deze overlay de gemaakte foto heen. Vanzelfsprekend is dit ook mogelijk met de Live View functie.

Stel je plaatst de camera op een statief en je maakt een foto van jezelf met je hand uitgestoken. Deze foto gebruik je als overlay foto. Schakel de Live View functie en zet de transparantie van deze overlay foto op 50%. Op de monitor zie je nu de eerder gemaakte foto en het live view beeld over elkaar heen. Je kunt nu heel precies jouw hand op de juiste positie brengen zodat het lijkt alsof je jezelf een hand geeft. Dan laat je de foto maken en voeg je beide foto’s later samen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop.

Andere functies

Het is mogelijk om de schaal en de positie van de overlay aan te passen in Capture One. Hierdoor kun je jezelf fotograferen met een verkleinde versie van jezelf terwijl je toch een realistische interactie met jezelf aan gaat. Je kunt immers met behulp van Live View en de overlay functie heel precies bepalen waar je heen zou moeten kijken of wat je vast zou moeten pakken.