Voor productfotografie is een lichttent niet onontbeerlijk maar wel heel erg gemakkelijk. Je kunt hiermee eenvoudig de beschikking krijgen over zacht en zowat schaduwloos licht.
Wat is een lichttent?
Een lichttent, ook wel fototent of photocube genoemd, is een soort doos waarvan de zijkanten met een lichtdoorlatend textiel bespannen zijn. Een kant is open zodat je er producten in kunt zetten en kunt fotograferen wat in de tent is neergezet
Met flitsers of daglichtlampen wordt de lichttent vanaf de buitenkant belicht. Het licht wordt door de wanden gelijkmatig egaal (=diffuus) in de tent verspreid waardoor reflecties afnemen, schaduwen worden teruggebracht en zacht licht ontstaat. In feite is een lichttent dus een soort omgekeerde softbox.
Heb je het nodig?
Het is niet perse nodig om producten met een lichttent te fotograferen. Met behulp van bijvoorbeeld een paar stukken wit papier, tempex en/of plexiglas kun je al heel ver komen. Het gebruik van een lichttent is echter zo eenvoudig dat, met name als je vaker producten moet fotograferen, de kosten van een lichttent niet opwegen tegen het iedere keer zelf opbouwen van een mini studio gemaakt uit losse onderdelen. Een lichttent is namelijk al verkrijgbaar vanaf €30.
Belichting
Over de belichting van een lichttent kan veel gezegd worden, maar de belangrijkste keuze is of er gewerkt gaat worden met flitsers of met continu licht. Zoals met alles is ook in dit geval waar dat alles zijn eigen voor- en nadelen heeft. In praktijk zien we dat professionele productfotografen steeds meer met continue belichting met behulp van daglichtlampen werken. Dit levert een belangrijk voordeel op t.a.v. de snelheid van werken. Je ziet meteen wat je krijgt en je hoeft dus niet met flitsers te experimenteren voordat je het juiste effect hebt bereikt.
Een daglichtlamp van 36 Watt heeft een lichtopbrengst die vergelijkbaar is met een gloeilamp van ongeveer 135 Watt. Voor een kleinere lichttent van rond de 50 cm rib lengte, heb je aan twee van deze lampen vaak al meer dan voldoende. Neem je een lichttent van 80 cm, dan moet je echter eerder aan twee lampen van 85 Watt gaan denken.
Doeken en kleuren
Een lichttent wordt vrijwel altijd verkocht met achtergronden. Dit zijn doeken die, met behulp van bijvoorbeeld klittenband, in de tent worden gespannen zoals dat ook in een normale studio gebeurt. De doek loopt een beetje afgebogen naar beneden en onder het te fotograferen product door om geen naden of hoeken te laten ontstaan. Vanzelfsprekend kan een dergelijke achtergrond ook gekleurd zijn, gekleurd worden ingeflitst met gels of over een verloop beschikken.
De meeste lichttenten zijn wit. Zwarte lichttenten bestaan echter ook. Deze worden gebruikt voor het fotograferen van spiegelende voorwerpen. Dergelijke lichttenten hebben aan de zijkant witte belichtingsbanen waardoor het licht naar binnen kan komen. Dit levert een fraaie reflectie op. De intensiteit van het licht voor zwarte lichttenten is veel minder dan die voor witte lichttenten. Voor een 50 cm rib lengte gebruik je daardoor bijvoorbeeld twee daglichtlampen van 28 Watt.
Een lichttent met een gordijn ervoor waar een ritssluiting in zit of die met klittenband kan worden afgesloten, is erg handig voor reflecterende producten, zoals producten gemaakt van glas. Je kunt deze lichttenten hierdoor dichtritsen en alleen het objectief door de opening steken zodat je jezelf of andere dingen niet in de reflectie ziet. Een lichttent die ook van onderen of boven belicht kan worden, verdient natuurlijk de voorkeur. Vooral licht van onderen wordt nogal eens gebruikt bij het fotograferen van bijvoorbeeld glas en flessen.
Een lichttent is niet voor alle producten geschikt. Platte producten bijvoorbeeld, zoals opgevouwen kledingstukken, een schilderij of grotere producten (moeilijker om het licht egaal te krijgen) kunnen beter met een softbox worden gefotografeerd.
Wil je weten hoe je een lichttent gebruikt, lees dan ook dit artikel.