Live View in Capture One

Capture One ondersteunt voor een groot aantal camera’s Live View. Dat wil zeggen dat het op het scherm van de PC of de laptop live het beeld kan laten zien dat de sensor van de camera registreert.

Waarom live view gebruiken?

Live View kan voor verschillende toepassingen worden ingezet, zoals het kunnen maken van een goede compositie van bijvoorbeeld productfoto’s wanneer met een overlay wordt gewerkt. Bijzonder handig is de Live View optie wanneer een camera op zo’n manier is opgesteld dat het kijken door de zoeker of op het scherm achterop de camera heel moeilijk wordt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een camera in een wasmachine trommel geplaatst om vanuit de wasmachine de keuken in te kunnen fotograferen. Met Live View is dat geen probleem!

Wanneer een daarvoor geschikte camera aangesloten wordt om tethered foto’s mee te kunnen maken, kun je vanuit Capture One het onderdeel voor Live View starten dat onafhankelijk van Capture One werkt. In de Live View Workspace zie je de viewer die het beeld van de camera laat zien. Daarbij zijn enkele opties opgenomen om dit beeld te kunnen gebruiken en aan te passen. Vanuit Live View kun je de camera namelijk bedienen zodat je hiermee de autofocus kunt initiëren of het diafragma kunt veranderen.

De toolbar

Vanuit de toolbar in de Live View Workspace kan Live View worden herstart wanneer deze, om welke reden dan ook, werd onderbroken. Het beeld kan vanuit de toolbar ook gepauzeerd worden. Misschien niet zo sexy, maar wel een noodzakelijke optie. Wat ook echt handig kan zijn, is het werken met overlay’s.

Een overlay is een overwegend transparante afbeelding waarop je op een of meerdere plaatsen iets hebt aangegeven. Bijvoorbeeld de plaats waar je later tekst of een logo zou willen plaatsen. Door de overlay functie vanuit de toolbar in te schakelen, zie je het Live View beeld met daar overheen de overlay. Een handige methode om een goede compositie mee te kunnen maken. De uitlijningsfunctie, die ook vanuit de toolbar in te schakelen is, is een andere manier om de compositie mee te kunnen verbeteren.

Het is mogelijk om het beeld in kleur of in monochroom te bekijken. Een monochrome afbeelding kan er wat korrelig uit zien, maar dat betekent nog niet dat de foto ook korrelig zal worden. Daar zul je dus even doorheen moeten kijken, als je deze optie gebruikt.

Met de DOF optie kun je de lens laten stoppen met het aanpassen van het diafragma bij een bepaald diafragma. Dat kan een handige optie zijn voor bepaalde situaties waarin je een zekere scherptediepte wilt kunnen garanderen. DOF staat voor Depth of Field. Deze optie werkt momenteel alleen met Canon EOS camera’s. Sluit je een Nikon aan, dan krijg je een soortgelijke functie. De knop vermeldt dan EPV ipv DOF.  De EPV optie schakelt onder andere de auto-gain functie van de camera uit en simuleert het verwachte resultaat met de huidige instellingen. Maar ook deze functie werkt lang niet op alle camera’s. Een “disabelde” optie wil overigens zeggen dat Capture One deze functie niet kan gebruiken in combinatie met de aangesloten camera. Werkt het niet, dan zul je het met testfoto’s moeten doen.

Cursor tools

Met de cursor tools kan nader op het beeld worden ingezoomd, kan de witbalans worden ingesteld en de scherpte instelling worden bepaald. Verder zul je in Capture One nog opties kunnen vinden om de oriëntatie te veranderen en bijvoorbeeld de kwaliteit van het beeld te wijzigen (waardoor het geheel ook sneller of minder snel wordt).

Kortom, Live View binnen Capture One is een redelijk volwassen tool geworden die handig kan zijn in een aantal specifieke situaties. Dus zeker de moeite van het proberen waard!