Tethered fotograferen

Voor veel fotografen is Capture One vooral een tethering software pakket. Je kunt er opnames mee maken die direct van de camera naar de pc worden weggeschreven.

Wat is tethering?

Met tethering bekijk je als fotograaf de daarnet gemaakte foto meteen op een monitor van een pc of laptop. 

Tethering kent veel voordelen, maar Capture One kan daar nog heel wat aan toevoegen. Afhankelijk van de gekozen werkwijze kan daar meer of minder gebruik van worden gemaakt.

De instellingen voor tethered werken vind je hoofdzaklijk onder de Capture optie terug.

Wegschrijven van bestanden

Wanneer Capture One wordt gebruikt voor tethering, kunnen de opnames direct in een Session of Catalog worden weggeschreven. Onder Next Capture Location kun je opgeven naar welke map dit precies moet gaan. Voor een Session staat hier standaard natuurlijk de map Capture opgegeven.

Tijdens dat wegschrijven kan de bestandsnaam automatisch worden aangepast waarbij variabelen kunnen worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld de datum en tijd in de bestandsnaam te verwerken, maar ook de naam van de map waarin de bestanden worden weggeschreven of het type camera. De mogelijkheden zijn overweldigend en te bekijken onder Next Capture Naming. Klik hiervoor achter Format op het actiemenu (de puntjes …).

Standaard aanpassingen

Onder Next Capture Adjustments kun je opgeven welke aanpassingen uitgevoerd moeten worden wanneer een nieuwe foto wordt gemaakt. Het originele bestand wordt hier overigens niet mee aangepast. Dit wordt in de het door de camera afgegeven formaat zonder aanpassingen opgeslagen. De instellingen hebben alleen betrekking op de eerste variant die wordt aangemaakt en worden in een apart data bestand bewaard zodat het origineel altijd behouden blijft.

Wat je hier vooral doet is aangeven waar hij de instellingen voor die aanpassingen vandaan moet halen. Kies je hier voor ‘Copy From Last’, dan gebruikt hij de instellingen die bij de vorige variant zijn gebruikt. Je kunt ook een deel van deze instellingen laten toepassen of steeds dezelfde instellingen laten toepassen, dit ongeacht of je de vorige foto intussen hebt aangepast. In dat geval wordt de Primary Variant als basis voor de instellingen gebruikt.

Deze opties bieden een tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor een gegarandeerde gelijke set in belichting van productfoto’s. De mogelijkheid ‘Copy From Last’ biedt daarentegen mogelijkheden om tijdens een shoot steeds verder te optimaliseren. Mogelijkheden te over!

Een overlay gebruiken

In het scherm vind je een mogelijk voor het gebruik van een overlay terug. Dit zou je kunnen gebruiken om een afbeelding in op te nemen waarop je hebt aangegeven waar je later tekst en een logo wilt gaan plaatsen. Werk je nu met Live View, dan kun je hiermee de compositie zo maken dat deze perfect past binnen de opgegeven lay-out.

Als je een overlay wilt maken, doe dat dan door een transparante achtergrond te gebruiken. Je mag hier zelfs PSD en PDF bestanden voor gebruiken. Je kunt een overlay afbeelding ook deels doorzichtig (transparant) in Capture One voor dit doel maken. 

Camera instellingen

Veel camera instellingen kunnen vanaf deze plek in Capture One worden aangepast. Denk hierbij niet alleen aan de ISO, het diafragma en de sluitertijd, maar bijvoorbeeld ook aan de scherpstelling en de witbalans. Je kunt vanaf hier de camera ook triggeren. Heel handig voor het geval de camera onbereikbaar is, zoals geplaatst op een hoog statief.

Remote meekijken

Met behulp van de app Capture Pilot kun je remote meekijken naar de gemaakte beelden. De instellingen om met Capture Pilot te kunnen werken, worden onder ‘Capture Pilot’ ingesteld.