Hunger Games Kleding

The Hunger Games vertelt het verhaal van Katniss, een meisje dat de arena in gaat om een spel te spelen waarbij deelnemers sterven. Die willen we maken, waar we hebben er dan wel speciale kleren voor nodig en hoe kom je daar aan?

Het karakter Katniss

The Hunger Games is in 2012 verfilmd en inmiddels bestaat er ook al een vervolg op. Het is een science fiction verhaal met een relatief eenvoudige verhaallijn. Het meisje Katniss jaagt al jaren in het bos om aan eten te komen en is daardoor handig met pijl en boog. Ze heeft goede vriendschappen en komt op voor haar zusje die mee moet doen met een spel waarbij je een grote kans maakt het leven te verliezen. Niet dat Katniss een uitgesproken held is. Ze wordt eerder door de omstandigheden dan door haar wens hoofdrolspeler van het verhaal.

Katness is namelijk geen thrill seeker. Ze zoekt niet bewust spannende dingen op en heeft ook geen behoefte aan sensatie. De situatie dwingt haar echter tot ongewone keuzes en prestaties. Dat ze uiteindelijk wordt gezien als favoriet voor de spelen komt omdat ze geïrriteerd raakt door de Spelmakers. Deze gedragen zich verveelt en Katniss raakt met haar pijl en boog een appel in de bek van een dier om op te vallen. En dat werkt, deze daad zet haar in een klap in de schijnwerpers.

Maar op andere momenten, bijvoorbeeld als ze een interview moet geven, dan is ze doodnerveus en heeft ze de hulp van anderen nodig om er goed doorheen te komen. Katniss wordt in het verhaal dus vooral als een gewoon meisje neergezet dat door de omstandigheden bijzonder wordt. Een persoon waarmee je je kunt identificeren. Ze heeft geen bijzondere superkrachten of bovennatuurlijke mogelijkheden. Een meisje zoals er velen zouden kunnen zijn of kunnen worden. Bereikbaar dus, en de zus of vriendin zoals je die wel zou willen hebben.

Wat aan Katniss opvalt, zijn haar karaktertrekken. Ze is principieel, moedig en empathisch ingesteld. Ze is bereid zichzelf voor anderen op te offeren en voor hen in de bres te springen. Ze verdedigt rechtvaardigheid en gaat staan voor haar principes, ook als het moeilijker wordt. Ze is bovendien loyaal. En volgens het verhaal loont dat uiteindelijk. Gelukkig maar want hierdoor eindigt het in een toch min of meer happy end.

Onze Katniss

We willen de combinatie van deze eigenschappen graag proberen te combineren met haar zachtaardige karakter. Ze is mooi en doelbewust tegelijkertijd. Iemand die staat voor wat ze vindt en volhoudt haar doel te bereiken zonder daarmee anderen te willen raken of te overbluffen.

In het verhaal vinden de spelen plaats in een ruig landschap. Er bevinden zich grote honden in het gebied die op de spelers worden losgelaten, maar er is ook een plek waar je bijvoorbeeld wapens kunt vinden. Het spel duurt een aantal dagen zodat er ook overnacht moet worden. Als de twee hoofdrolspelers op het laatst overblijven, krijgen ze te horen dat er maar een de winnaar kan zijn. Iemand zal dus nog dood moeten.

Maar de hoofdrolspelers zijn vrienden en ze besluiten daarom giftige bessen te gaan eten om op die manier samen te sterven. Geen van beiden wil de ander immers doden. Juist door deze principiële keuze krijgen de vrienden de sympathie van de kijkers van de spelen en moeten de organisatoren wel besluiten het paar samen te laten winnen.

Oke, een stoer en mooi meisje dus en aardig, maar ook in een trotste houding en met een gevechtstenue aan. De pijl en boog en de ruige natuur horen er bij, net als de gevaarlijke honden, de rotsen en de vijanden die zich in het gebied schuilhouden. Genoeg elementen dus waarmee we aan de slag kunnen. Teveel zelfs. We zullen daarom keuzes moeten maken.

Ons model

Toen we ons model vroegen of ze een Katniss wilde worden, was ze meteen enthousiast en gaf ze aan dat ze dat ‘wel gaaf’ zou vinden. Het probleem van dit soort shoots is altijd dat het model wel in staat moet zijn om, in een studio waarin geen boom, vijand, hond of wat dan ook te bespeuren valt, zich zo in te leven dat het toch geloofwaardig wordt. In feite moet er iets van een Katniss in zitten, wil dat naar boven kunnen komen. Je doet een grote aanspraak op de fantasie en het inlevingsvermogen van het model als je dit soort foto’s maakt.

Om een amateur fotomodel hierop voor te bereiden, vertellen we vooraf al uitgebreid wat we voor ogen hebben en vertrouwen er op dat ze zichzelf dan ook gaat inleven en verdiepen in het karakter. Professionele fotomodellen zijn dit soort rollenspelen wat meer gewend en daarom moet je daar voor amateur fotomodellen wat meer tijd en begeleiding voor uittrekken.

Heel vaak nemen amateur fotomodellen eigen kledingstukken mee die zij vinden passen bij de sfeer. Domweg omdat er geen geld is voor speciale kleiding. Tijdens professionele shoots wordt gezorgd voor kleding, make-up en ga zo maar door. In amateursettingen moet je daar allemaal zelf voor zorgen. Dat maakt het soms wel wat moeilijker, maar je wordt er ook creatiever van. In dit artikel gaan we de kleding van het model daarom aanpassen op de shoot.

Ook over dit soort zaken voer je dus vooraf samen overleg en deel je foto’s, vaak van het internet, om wederzijds te kunnen laten zien wat iedereen voor ogen heeft. Op die manier groei je als fotograaf en als model meer naar elkaar toe. Dit helpt om tot een beter eindresultaat te komen. Je bent dan echt bezig om samen de foto te maken en dat pakt vrijwel altijd goed uit.

Die samenwerking kan overigens ook leiden tot andere inzichten, nieuwe ideeën of zelfs dat je bepaalde dingen beter niet kunt doen. En ook dat is een goed resultaat. Als een model zichzelf op een bepaald moment niet als vechtende boogschutter voor kan stellen, dan kun je dat maar beter als fotograaf ook niet aan haar vragen. Als het eindproduct niet samen gemaakt kan worden, dan wordt het niets. De rol van het model wordt wat dat betreft nog steeds teveel onderschat.

De kleding

In het boek heeft Katniss een speciaal speltenue aan. Alle spelers krijgen kleren van de Spelleiders. Maar natuurlijk hoef je niet alles te doen zoals anderen. Artistieke vrijheid noemen we dat: er zelf een draai aan geven.

We hadden onszelf bedacht dat, wanneer je een dergelijk spel zou moeten spelen, je eerder geneigd zou zijn om camouflage kleding te dragen dan een fancy strak pakje. Wel kan het natuurlijk zijn dat Katniss haar jack uit heeft gedaan omdat het warm is als je voortdurend in beweging bent.

Ons model had daarom bedacht dat ze wel in een strak t-shirt en een wijd zittende zwarte leren broek het gevecht aan kon gaan. Prima idee, daarmee gaan we aan de slag!

De foto

Zoals te zien is op afb 1 hebben we in onze studio ons model gefotografeerd in haar zwarte broek en t-shirt. We hadden nog een authentieke koppelriem in onze prop-kamer liggen die ze heeft omgedaan. Het eerste wat we doen is onze Katniss netjes uitknippen zodat ze vrij komt te staan van de achtergrond.

De bewerking

We maken nu onze eigen achtergrond en beginnen met een stuk zee en een wolkenlucht. Deze voegen we samen en maskeren het geheel zo dat het op elkaar aansluit (zie afb 2).

Nu gaan we daar wat elementen aan toevoegen. We beginnen met een rots in het water, daar plaatsen we een gevaarlijke wolf op, maar ook een kampvuur (wat de suggestie wekt dat daar een tegenstander bivakkeert zo tegen de avond) en een dode boom die symbool staat voor het kunnen sterven tijdens het spelen van het spel. Hiermee is de achtergrond klaar (zie afb 3).

We plaatsen Katniss nu op deze achtergrond en brengen aan de onderzijde van de afbeelding een golf aan zodat het net lijkt alsof we deels onder water kunnen kijken. Die golf ligt achter en voor de layer waarop Katniss zich bevindt. Hierdoor kunnen we de bovenste van deze twee layers gedeeltelijke transparant maken zodat het lijkt alsof Katniss in het water staat. Door wat ruis aan het water toe te voegen wordt het wat realistischer. Vanzelfsprekend worden alle elementen qua saturatie en lichtsterkte met adjustment layers aangepast zodat het geheel goed bij elkaar past. We gebruiken hier uitsluitend Hue/Saturation Adjustment Layers voor. Nu hebben we afb 4 tot stand gebracht.

We gaan ons richten op een aantal storende details. We kleuren de nagels bijvoorbeeld naar een groentint. Geen Katniss die met roze nagels het spel zal betreden. Dan zien we dat aan de voorzijde van de broek een vreemde bobbel zit. Dat hadden we tijdens de opname niet gezien, maar we hangen daar gewoon een kopie van de veldfles voor die we horizontaal gespiegeld hebben. Hierdoor hebben we afb 5 gekregen.

Boven de koppelriem brengen we een Solid Color Adjustment Layer aan. We kiezen een donkere kleur groen, zetten deze layer op een opacity van 65% en kleuren het masker ervan zo in dat alleen de koppelriem en de veldflessen groen worden gekleurd.  

Dan leggen we op de broek een layer met een camouflage patroon, gedownload van het internet en maskeren die zodat alleen de broek wordt aangepast. Als Blend Mode voor deze layer kiezen we voor Overlay en ook hier voegen we een groene Solid Color Adjustment Layer toe waarvan we de opacity op 80% zetten. We brengen ook de opacity van het camouflage patroon terug zodat de plooien van de broek er doorheen kunnen komen. Hierdoor ontstaat afb 6.

We gebruiken dezelfde werkwijze voor de broek nu ook voor het t-shirt en brengen camouflage tekens op haar gezicht en armen aan. Een schaafwond op haar schouder en een snee in haar keel doen geloven dat ze al gevochten heeft. Net als de zwarte veeg bij haar elleboog. Nu hebben we afb 7 gekregen.

We maken van verschillende elementen een pijlenkoker voor op haar rug en we leggen een laag met wolken over het geheel heen zodat een soort mist lijkt te ontstaan. Met afb 8 zijn we nu al een heel eind op weg.

Maar de mist is ons te licht van kleur en dus maken we die wat donkerder. Helemaal bovenop plaatsen we een Color Lookup Adjustment Layer en kiezen voor de standaard LUT ‘EdgyAmber’ die zorgdraagt voor een amberachtige tint. Deze is te overheersend en daarom brengen we de opacity van deze Adjustment Layer terug naar 25%. Daarboven plaatsen we nog een Levels Adjustment Layer om het geheel te complementeren. Hierdoor ontstaat afb 9.

Conclusie

In dit voorbeeld is goed te zien dat je niet alle kleding hoeft aan te schaffen die nodig is voor een leuke shoot. Je kunt in Photoshop zelfs van een zwarte leren broek eenvoudig een camouflage broek maken. Laat je daarom niet beperken door wat je niet hebt. Doe net als Katniss, maak van de situatie het beste, dan komt vast en zeker goed!

 

 

Afb 1: De foto zoals gemaakt in de studio
Afb 2: De basis van een foto van wolken en van een zee
Afb 3: Rots erbij met elementen van het verhaal
Afb 4: Katniss er op met een dubbele 'waterrand'
Afb 5: Nagellak veranderen en veldfles toevoegen
Afb 6: Het kleuren van de koppelriem en een patroon op de broek aanbrengen
Afb 7: T-shirt en armen, ook (schaaf-)wonden toegevoegd
Afb 8: Pijlenkoker en mist plaatsen
Afb 9: Werken aan kleuren en kleurverzadiging