High-key Photography

Foto’s die in high-key photography stijl zijn gemaakt bevatten nauwelijks contrasten waardoor details wegvallen en de foto’s heel helder uitpakken.

Een high-key foto

Een high-key foto is erg licht en bevat nauwelijks of geen schaduwen of contrasten. Daardoor komt het accent op de hoofdlijnen in de foto te liggen, niet op de details.

Soms zie je, door het ontbreken van de details, nog wel ogen en het puntje van de neus, maar is de rest van de neus verdwenen. De hersenen blijven het beeld herkennen omdat het in verhouding blijft en daardoor valt het niet aanwezig zijn van een groot aantal details soms niet eens zo snel op. In dit artikel zie je daar een voorbeeld van. De neus in deze foto is niet te zien, en toch is het moeilijk hem niet te zien, doordat de hersenen het beeld verder invullen. 

In tegenstelling tot low-key photography levert high-key photography geen dramatische of mysterieuze beelden op, maar eerder foto’s met een positieve uitstraling die gelukzaligheid, blijdschap of rust lijken uit te stralen.

Maken van een high-key foto

Hoewel high-key foto’s soms worden gemaakt door de foto slechts over te belichten, is dat in de regel niet voldoende om tot een goed resultaat te komen. In een high-key foto is het namelijk belangrijk dat het licht van het onderwerp en dat van de achtergrond heel zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

In veel high-key foto’s kun je zien dat de belangrijkste details in het onderwerp behouden zijn gebleven, maar dat de details uit de achtergrond zijn verdwenen. Dit lukt alleen wanneer de fotograaf heel zorgvuldig te werk gaat.

Het is daarom niet ongebruikelijk dat high-key fotografen met meerdere lichtbronnen werken om het gewenste effect te kunnen bewerkstelligen.