High Dynamic Range (HDR)

Je kunt soms wel eens gefrustreerd raken wanneer je bezig bent om ’s avonds een boom te fotografen met op de achtergrond een prachtige lucht. Alles is goed, maar als je de foto achteraf bekijkt, dan blijkt de boom net iets te donker te zijn. De reden is dat je natuurlijk in het tegenlicht een opname maakte, maar de boom is te hoog om een invulflits in te zetten.

Wat is HDR?

Door een aantal foto’s van de boom te maken met verschillende belichtingstijden, krijg je foto’s waarop dan weer de achtergrond mooi tot zijn recht komt, en dan weer de boom. Maar geen van deze afzonderlijke foto’s heeft de combinatie van beide. Door de beelden te combineren krijgen we dit wel voor elkaar. Een dergelijke foto wordt een High Dynamic Range (HDR) afbeelding genoemd.

Om een HDR afbeelding te maken, moeten allereerst de foto’s die daarvoor gebruikt worden aan een aantal eisen voldoen. Natuurlijk moeten ze met een verschillende belichtingstijd zijn genomen, maar ze moeten ook hetzelfde vertonen. Het is dus belangrijk de foto’s met behulp van een statief te maken. Dat bespaart je achteraf veel tijd!

Gebruik speciale software

Hoewel er diverse manieren zijn om zelf HDR afbeeldingen te maken, raad ik je graag aan daar de speciale software voor te gebruiken die daarvoor ontworpen is. Deze vraagt je de foto’s aan te wijzen die je wilt gebruiken voor de HDR afbeelding en met behulp van een soort wizards leidt deze software je door het gehele proces heen.

Ook is het zeer handig om gebruik te maken van de bracketing functie op je camera, als hij daar tenminste over beschikt.