Lastig nietwaar? Iemand op de foto zetten die er dan goed belicht op staat, maar door overbelichting zijn de wolken niet meer te zien. Of een gebouw in een bos staat er goed op, maar het bos is veel te donker. Hoe kun je dat toch goed vastleggen?
Je kunt wel eens gefrustreerd raken wanneer je bezig bent om ’s avonds een boom te fotografen met op de achtergrond een prachtige lucht. Alles is goed, maar als je de foto achteraf bekijkt, dan blijkt de boom net iets te donker te zijn. De reden is dat je natuurlijk in het tegenlicht een opname maakte, maar de boom is te hoog om een invulflits in te kunnen zetten.
Wat is HDR?
Door een aantal foto’s van de boom te maken met verschillende belichtingstijden, krijg je foto’s waarop dan weer de achtergrond mooi tot zijn recht komt, en dan weer de boom. Maar geen van deze afzonderlijke foto’s heeft de combinatie van beide. Door de beelden te combineren krijgen we dit wel voor elkaar. Een dergelijke foto wordt een High Dynamic Range (HDR) afbeelding genoemd.
Om een HDR afbeelding te maken, moeten allereerst de foto’s die daarvoor gebruikt worden aan een aantal eisen voldoen. Natuurlijk moeten ze met een verschillende belichtingstijd zijn genomen, maar ze moeten ook wel hetzelfde vertonen qua andere zaken. Dus dezelfde scene bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk de foto’s met behulp van een statief te maken. Je kunt hiervoor ook de bracketing functie van de camera gebruiken. Dat bespaart je achteraf veel tijd!
Gebruik speciale software
Hoewel er diverse manieren zijn om zelf HDR afbeeldingen te maken, raad ik je graag aan daar de speciale software voor te gebruiken die daarvoor ontworpen is. Deze vraagt je de foto’s aan te wijzen die je wilt gebruiken voor de HDR afbeelding en met behulp van een soort wizards leidt deze software je door het gehele proces heen. In sommige beeldbewerkingspakketten, zoals Adobe Photoshop, zit een dergelijke geautomatiseerde HDR verwerking standaard ingebouwd.