Bracketing

Het valt niet altijd mee de juiste instellingen van de camera te bepalen. Bracketing kan je daarbij van dienst zijn!

Automatische instellingen

Natuurlijk kun je vaak terugvallen op de automatische instellingen van de camera, maar dan val je ook meteen terug op de wet van het gemiddelde. En die wet doet het soms niet zo goed in situaties waarin we bijzondere foto's willen maken.

Wat is bracketing?

Een aantal camera’s beschikt over een zogenaamde bracketing mogelijkheid. Deze mogelijkheid biedt de optie om op relatief eenvoudige wijze snel te onderzoeken welke instelling voor een gegeven situatie het beste is. Met bracketing maak je namelijk in een keer een aantal foto’s waarbij een bepaalde instelling steeds een beetje gewijzigd wordt, bijvoorbeeld de belichtingstijd.

De uitkomst van een bracketing opname is daarom dat je een serie opnames krijgt waarin een bepaalde instelling automatisch gewijzigd wordt.

Vergelijken

Om foto’s uit de bracketing serie goed met elkaar te kunnen vergelijken, is het werken met een statief noodzakelijk. Je hebt niet zo veel aan de bracketing functie wanneer het onderwerp sterk beweegt, zoals een voetballer op een sportveld.

Instellen

Soms is het mogelijk om in het menu van de camera bij de bracketing optie instellingen op te geven. Je kunt dan bjvoorbeeld de hoeveel foto’s die je wilt maken bepalen en hoe snel deze achter elkaar gemaakt moeten worden. Een aantal camera’s biedt daarbij ook nog de mogelijkheid de te variëren instelling te veranderen. Standaard gaat het om de belichtingstijd (sluitertijd), maar bij dergelijke camera's kun je daarvoor in de plaats bijvoorbeeld ook voor het wijzigen van het diafragma kiezen.

Als het om de belichtingstijd gaat, kun je meestal opgeven hoe groot het verschil in belichtingstijd per foto moet gaan of bij het diafragma, hoeveel stappen deze moet variëren.

Andere toepassingen

Hoewel je misschien zou denken dat bracketing alleen gebruikt wordt voor het kiezen van de beste instellingen, is dat zeker niet juist! Je kunt in een aantal gevallen de gemaakte foto’s namelijk ook combineren. Hierdoor krijg je een foto die overal even scherp is of kun je een eindresultaat krijgen waarbij diverse sluitertijden worden gecombineerd en hierdoor zowel de voorgrond als de achtergrond goed verlicht woden. Als je hier meer over wilt weten, zul je je zeker ook eens in de HDR techniek moeten verdiepen!