Clarity, Structure en Sharpening

Wat hebben Clarity, Structure en Sharpening in Capture One met elkaar te maken en hoe kunnen we deze opties ten volle benutten?

Voorbereiding

Om dit artikel goed te begrijpen, raden we je aan om eerst ons artikel “Sharpness” te lezen. In dat artikel kun je namelijk lezen hoe het proces van ‘verscherpen’ exact plaatsvindt en omdat de werking hiervan ook de basis vormt voor de werking van Clarity en Structure, is dit een uitstekende voorbereiding op hetgeen hieronder staat.

Clarity

De foto’s die in RAW-bestanden opgeslagen liggen, zijn van zichzelf nogal wazig en missen daardoor details. Dit ontstaat door het digitaliseren van het beeld. Afb 1 laat dit zien. Deze foto is al wel door Capture Sharpening (lees het artikel!) aangepast en verkleind, maar verder is daar nog niets mee gebeurd. Met Clarity, Structure en Sharpening kun je daar wat aan doen.

Clarity is een hulpmiddel om de foto te verbeteren doordat het de waas uit de foto verwijderd en een extra boost kan geven aan afbeeldingen door contrasten aan te passen. Het zoekt daarvoor naar grote vlakken in de foto de naast elkaar liggen en van een verschillende helderheid zijn.

Grote vlakken

Hoe vindt Clarity nu de grotere vlakken? Het gaat daarbij uit van het bestaan van zogenaamde laag- of hoogfrequent gebieden. In een hoogfrequent gebied veranderen de details snel van licht naar donker, zoals grassprieten dat in een foto doen. Dergelijke gebieden zullen niet door Clarity worden aangepast. Clarity zoekt namelijk naar laagfrequent gebieden. In een laagfrequent gebied verloopt de verandering van licht naar donker langzaam. Vindt het een dergelijk vlak met aangrenzend een ander vlak, dan zijn het die vlakken die het zal aanpassen.

De boost

De boost ontstaat doordat Clarity in de midtones meer contrast laat ontstaan. In het artikel ‘DeHaze en Clarity’ gingen we al dieper in op die werking. Het komt er in hoofdlijnen op neer dat Clarity zich niet richt op de high light of schaduwen, maar op de 'gewone gebieden' in een foto. Maar het doet meer. Zonder teveel op de details in te willen gaan worden ook kleuren veranderd, en dus niet alleen de helderheid van deze gebieden.

Clarity maakt, eenvoudig gesteld, de lichtere kleuren binnen de midtones lichter en de donkere kleuren donkerder. Hierdoor zal het verschil tussen de twee vlakken meer gaan opvallen. Heb je een foto waarop een huis staat met op de achtergrond een donkere lucht, dan zal door Clarity de lucht donkerder worden en het huis lichter. Hierdoor ‘springt’ (boost) het huis er meer uit.

Clarity heeft dus een vergelijkbare werking als Sharpening, maar dan wel alleen op de grotere delen (laagfrequente delen) van de afbeelding. Kleine (hoogfrequente) vlakken laat het met rust. In praktijk betekent dit dat Clarity een geweldige tool is om grotere vlakken binnen een afbeelding onderling van meer contrast in de midtones te voorzien terwijl de rest ongemoeid blijft.

In afb 2 zien we het effect van Clarity. Hier hebben we de waarde voor Clarity verhoogd naar 30. We zien dat hierdoor de lichtere gebieden in de foto, zoals het gezicht en het witte T-shirt, wat laagfrequente vlakken in de afbeelding zijn, helderder zijn geworden. Maar we zien ook dat de donkere gebieden, zoals het jasje en de haren van ons model, donkerder zijn geworden.

Structure

Structure lijkt in werking op Clarity, maar voert de aanpassingen op kleinere gebieden uit en ook daar waar de overgang tussen het ene en andere deel van deze gebieden slechts gering van helderheid verschillen. Structure is dus op zoek naar gebieden die je gematigd hoogfrequent zou kunnen noemen. Hierdoor is het gebruik van Structure vooral nuttig voor foto’s waarin fijne details zijn opgenomen. Denk aan bijvoorbeeld foto’s waarop veel bladeren, gras of textiel te zien is.  

In afb 3 zien we het gevolg van het gebruik van Structure. We hebben dit losgelaten op afb 1 met waarde 40. We zien dat in afb 3, vergeleken met afb 1, bijvoorbeeld de risten van het jasje en de haren van ons model er meer uit zijn gaan springen. De rest is met rust gelaten.

Sharpness

Ook Sharpness wijzigt, net als Clarity en Structure, de helderheid van de pixels rond een overgang. Als Structure de verkleinende trap is van Clarity, is Sharpness dat van Structure. Sharpness werkt namelijk in op zeer hoogfrequente gebieden, zoals op de randen van een blad of die van een haar.

Bij bepaalde instellingen wijzigt Sharpness soms maar een enkele pixel naast de overgang zoals je kunt lezen in het eerder genoemde artikel “Sharpness” dat dieper ingaat op hoe dit proces exact wordt uitgevoerd en hoe je daar invloed op uit kunt oefenen.

Afb 4 is het resultaat van een verhoging van Sharpening binnen Capture One. Als we dit vergelijken met afb 1 dan zien we dat de kleinste details, zoals de textuur van het leren jasje, scherp zichtbaar zijn geworden.

In kern hetzelfde

Clarity, Structure en Sharpness doen dus in kern hetzelfde. Ze wijzigen de helderheid van de pixels rond een overgang. Maar het gebied dat in aanmerking komt voor aanpassing is wel anders. Daar waar Clarity grote vlakken zoekt voor aanpassingen, zoekt Sharpness juist naar hele kleine gebieden en Structure naar de gebieden van een grootte ergens daar tussenin.

Wat dat betreft vervangen deze drie opties elkaar dus niet, ze vullen elkaar juist aan. Afb 5 laat zien hoe een combinatie van deze drie tools leidt tot het optimaal resultaat.

De Clarity Tab

In Capture One vind je onder de Clarity Tab de schuifbalken voor Clarity en Structure terug. Sharpening heeft een eigen tabblad gekregen. Je kunt in de Clarity Tab kiezen voor vier verschillende zogeheten methoden. Een methode heeft effect op de werking van de schuifbalken voor Clarity en Structure.

De Classic methode was de eerste poging van de makers van Capture One om Clarity in hun pakket in te bouwen. Die werkt op zich prima, maar kent ook wat nadelen zoals dat er snel een halo-effect kan optreden. Daarom ontwikkelde de makers van Capture One in de loop van de tijd verschillende methoden. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Het blijkt dat bij sommige methoden de helderheid van de pixels in bepaalde foto’s zo groot wordt, dat clipping kan ontstaan. Ook kunnen er soms erg onrealistische beelden ontstaan. De laatst ontwikkelde methode, Natural genaamd, kan hier het beste mee omgaan maar dat betekent nog niet dat dit voor alle foto's ook echt de beste methode is. Deze levert doorgaans wel het meest realistische effect op (vandaar Natural) maar dat wil niet zeggen dat voor een aantal foto’s een van de andere methoden toch niet beter kan zijn. Gewoon proberen dus!

Tegengesteld

Een functie zoals Clarity of Structure kan zowel versterkt worden als verzwakt. Dit betekent dat we bijvoorbeeld het verschil tussen het huis en de donkere lucht er achter groter kunnen maken, maar ook kleiner. Met Structure kunnen we daardoor oneffenheden in de huid meer laten opvallen (versterken), maar juist ook minder laten opvallen (verzwakken). Wil je een functie verzwakken, dan ken je er een negatieve waarde aan toe. 

In Photoshop

In Photoshop bevindt zich naast Sharpening ook een Clarity functie, maar Photoshop kent geen Structure, of toch wel? Nou, toch wel, want Photoshop kent de functie Texture. Texture doet in Photoshop wat Structure doet in Capture One. Kortom, we kunnen deze functies dus ook in Photoshop gebruiken. 

Positionering

Nu we weten hoe Clarity, Structure en Sharpening werken, begrijpen we beter waarvoor we deze functies het beste kunnen inzetten en hoe we ze samen kunnen laten werken omdat ze op andere gebieden inwerken. In het overzicht hieronder vind je daarvoor nog wat tips terug:

Clarity

 • Effect op de algemene dramatiek van de foto
 • Groter verschil maken tussen gebouwen en de lucht daar achter
 • Handig voor bijvoorbeeld landschapsfoto's
 • Gebruik het niet op egale vlakken zoals lucht of water omdat er dan gemakkelijk ruis kan ontstaan
 • Gebruik het niet om vlakken die worden afgescheiden door randen met veel contrast omdat daar dan halo's kunnen ontstaan
 • Versterkt lichtstralen op een fraaie manier
 • Past kleuren aan waardoor de kleurverzadiging ongewenst terug kan lopen

Structure

 • Versterken van texturen zoals koraal, grind of gras 
 • Verminderen van texturen in de huid
 • Gladde oppervlaktes (water, licht) gladder maken
 • Handig voor bijvoorbeeld portretfoto's
 • Past kleuren nauwelijks aan
 • Gebruik om wateroppervlaktes om de waterrimpels beter tot hun recht te laten komen of juist weg te werken

Sharpening

 • Om randen van objecten beter te kunnen laten zien
 • Goed voor het verscherpen van bijvoorbeeld bloemen, ogen of haren
 • Nuttig om met name plaatselijk (mask gebruiken) in te zetten op bijvoorbeeld de ogen
 • Handig voor bijvoorbeeld productfoto's
 • Door uitgebreide instelmogelijkheden kun je veel nuances bereiken (Radius, Detail en Threshold) 

 

Afb 1: De originele foto, alleen aangepast door Capture Sharpening
Afb 2: Het effect van Clarity
Afb 3: Het effect van Structure
Afb 4: Het effect van Sharpening
Afb 5: Clarity, Structure en Sharpening gecombineerd