Achtergrond Issues

Let op de achtergrond van je foto's om een goede compositie te kunnen krijgen. Als de achtergrond afleidt van het onderwerp, raak je de focus als kijker daarop kwijt!

Lekker makkelijk

In een studio hebben we het wat dit betreft gemakkelijk. We kiezen een egale backdrop en klaar is Kees. Maar fotografeer je buiten of in een kantoorruimte, dan moet je alert zijn. Laat de persoon die je wilt fotograferen bijvoorbeeld op verschillende plaatsen staan en laat je aandacht naar de achtergrond gaan. Een rustige achtergrond is vaak beter dan een drukke.

Ook jij als fotograaf kunt jezelf natuurlijk verplaatsten. Probeer je camera in zo'n positie te krijgen dat storende zaken op de achtergrond buiten de compositie vallen of achter het model verdwijnen. Door een grote lensopening te gebruiken (diafragma f/2.8 bijvoorbeeld) wordt de achtergrond onscherp zodat het wel een belangrijke rol in je foto blijft spelen, maar zonder de besproken afleiding. Fotografeer je daarbij met een telelens dan versterk je dat effect. Deze hebben namelijk het voordeel dat de scherptediepte nog minder is.