Gel

Als je gebruikt maakt van een witte backdrop is het eenvoudig mogelijk om met simpele middelen daar iedere kleur van te maken die je maar wilt. De achterliggende gedachte is wel dat je de achtergrond altijd apart belicht, dus met een aparte flitser. Plaats op de flitserkop van die flitser een gel en je kunt los gaan.

Wie een Nikon SB-900 of SB-910 heeft gekocht, kreeg daar een aantal gels bij. Deze gelset is ook los verkrijgbaar, maar (m.i. veel te) duur. Koop je een setje gels die op podiumlampen worden gebruikt, dan loop je vaak voor minder dan €10 met 5 tot 10 kleuren gels de winkel uit. Het is in dit geval dus goedkoper om naar een winkel te gaan in podiumspullen dan in fotografie materialen. Je moet natuurlijk wel iets verzinnen om de gel op de flitser te bevestigen, maar een beetje creativiteit staat een fotograaf wel.

Ik heb eens een fotograaf bezig gezien met een eenvoudige maar zeer doeltreffende DIY oplossing hiervoor. Hij had een soort frame gemaakt waarin hij gekleurde plexiglazen paneeltjes kon stoppen. Niet gecertificeerde kleuren natuurlijk, maar toch werkte het echt geweldig! Hij had er ook varianten in gemaakt zodat afgeplakt met zwart alleen een ronde cirkel overbleef. Zowat een cookie projector voorzien van gobo’s. Geweldig leuk!

Let wel, het werken met dergelijke DIY oplossingen vereist veel experimenteerwerk en houd in de gaten dat de flitser(s) niet te warm worden. Daarbij vervangen ze niet de gels die bijvoorbeeld de wit balans van het achtergrondlicht, wat vaak uit een andere kleurtemperatuur bestaat dan het flitslicht, compenseren.