Gel

Als je gebruikt maakt van een witte backdrop is het eenvoudig mogelijk om met simpele middelen daar iedere kleur van te maken die je maar wilt. De achterliggende gedachte is wel dat je de achtergrond altijd apart belicht, dus met een aparte flitser. Plaats op de flitserkop van die flitser een gel en je kunt los gaan.

Wat is een gel?

Wie een Nikon SB-900 of SB-910 heeft gekocht, kreeg daar een aantal gels bij. Deze gelset is ook los verkrijgbaar, maar (o.i. veel te) duur. Koop je een setje gels die op podiumlampen worden gebruikt, dan loop je vaak voor minder dan €10 met 5 tot 10 kleuren gels de winkel uit. Het is in dit geval dus goedkoper om naar een winkel te gaan in podiumspullen dan in fotografie materialen. Je moet natuurlijk wel iets verzinnen om de gel op de flitser te bevestigen, maar een beetje creativiteit staat een fotograaf wel.

DIY (Do It Yourself)

We hebben wel eens een fotograaf bezig gezien met een eenvoudige, maar zeer doeltreffende DIY oplossing. Hij had een frame gemaakt waarin hij gekleurde plexiglazen paneeltjes kon stoppen. Niet gecertificeerde kleuren natuurlijk, maar het werkte heel erg goed. Hij had ook varianten gemaakt zodat afgeplakt met zwart tape soms alleen een ronde cirkel overbleef. Geweldig leuk!

Let wel, het werken met dergelijke DIY oplossingen vereist experimenteerwerk en houd in de gaten dat de flitser(s) hierdoor niet te warm worden. DIY gels vervangen daarnaast niet de gels die de witbalans van het achtergrondlicht moeten compenseren wanneer dit een andere kleurtemperatuur heeft dan het flitslicht. Hiervoor kun je beter werken met geijkte (gecertificeerde) kleurgels. 

Experimenteren

Om de foto's te kunnen maken die je hier kunt bekijken, hebben we slechts met twee flitsers gewerkt. Een daarvan was voorzien van een rode gel, de andere van een blauwe. Door de lichtopbrengst van de flitsers te variëren kreeg soms de ene, dan weer de andere kleur de overhand. Sensoren van camera's zijn niet altijd even gevoelig voor iedere kleur licht. Je zult daarom moeten experimenteren voordat je de juiste instellingen gevonden hebt.