iPad Licht

Het geringe licht dat een iPad of een iPhone geeft, kan genoeg zijn om foto’s mee te maken. In dit artikel lees je wat je daar allemaal mee zou kunnen doen.

Weinig licht

Dat een iPad of iPhone weinig licht geeft, is voor fotografie eigenlijk niet zo van belang. Voor een goede belichting van een foto gaat het immers niet alleen om de lichtsterkte, maar ook om de duur dat de sensor van de camera aan dat licht wordt blootgesteld en hoe die sensor daar mee omgaat. De duur is afhankelijk van onder andere de sluitertijd, maar de gevoeligheid van de camera voor licht en het gekozen diafragma bepalen natuurlijk hoeveel licht daadwerkelijk nodig is. Hierdoor kun je in een donkere kamer fotograferen met behulp van het licht van een lucifer.

Het diafragma wordt als het goed is gekozen op basis van de eisen die aan de foto wordt gesteld. Daar kun je dus niet zoveel aan wijzigen zonder de opname geweld aan te doen. Om foto’s te maken met behulp van een lichtbron die relatief weinig licht afgeeft, moet je daarom wel werken met een lange sluitertijd. De ISO instellingen gebruik je er niet echt voor want in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het aan te bevelen onder deze omstandigheden om met een lage ISO te blijven werken. Dit zodat de camera eventueel ander zwak licht (eventueel omgevingslicht) niet gaat proberen te versterken en de kwaliteit van de foto hierdoor zo hoog mogelijk blijft.

Donkere kamer

Het werken in een donkere ruimte is voor dit soort opnames noodzaak. Je wilt immers het liefste al het omgevingslicht uitschakelen. Meestal is het handig om ergens achter je toch een klein zwak lampje aan te hebben. Onze ogen wennen snel aan dit geringe licht, maar dat kan al net genoeg zijn om in het donker niet tegen een tafel aan te lopen of de camera om te stoten.

Plaats de camera op een statief, stel scherp en voer alle instellingen door in de ‘handmatige stand’ (M-stand). Schakel het automatisch scherpstellen uit of gebruik “back button autofocus” zodat de camera in het donker niet zijn best gaat proberen te doen opnieuw scherp te stellen.

De rest is experimenteren! Begin met bijvoorbeeld diafragma f/8 en een sluitertijd van 5 seconden.

Light Painting

Laten we beginnen met iets wat nogal voor de hand ligt. Je kunt het licht van een iPhone of iPad natuurlijk gebruiken voor light painting shoots. Bij light painting gebruik je een relatief zwakke lichtbron om een onderwerp mee te belichten. Omdat het om een zwakkere lichtbron gaat, gebruik je een lange sluitertijd en moet je daarin de tijd nemen om de scene met ‘licht te beschilderen’ zodat het voldoende belicht wordt.

Het prettige van deze manier van light painting is dat je zelf kunt bepalen welke delen van het onderwerp je van meer, en welke delen je van minder licht wilt voorzien. Daar waar je meer licht wilt hebben, belicht je langer dan de andere delen.

Ook kun je door middel van deze techniek het licht op de opname laten komen van meerdere kanten tegelijkertijd. Wel zo handig wanneer je niet kunt beschikken over meerdere flitsers.

In ons voorbeeldje (zie afb 1) hebben wij een beeldje met een iPhone verlicht op deze manier. Je ziet geen harde schaduwen omdat we de iPhone tijdens het belichten voor het beeldje heen en weer bewogen hebben.

Bottom-up

Wanneer je de iPad als lichtgevend vloertje gebruikt voor een te fotograferen object, kun je leuke effecten krijgen. Met de gratis uit de IOS store te downloaden app’s zoals Soft Box Color, LED-zaklamp, HD Pro en Light+ kun je eenvoudig het beeldscherm in ieder gewenste kleur egaal licht laten schijnen. Een aantal app’s biedt ook de mogelijkheid patronen te laten zien, maar natuurlijk kun je ook gewoon een willekeurige afbeelding op het scherm vertonen. Een aantal app’s die te koop worden aangeboden, bieden op dit gebied vaak wat meer mogelijkheden.

In afb 2 zie je hoe we op deze manier een raster van een snoot op een iPad hebben gelegd. Op de iPad hebben we als voorbeeld een afbeelding met een patroon van driehoekjes geplaatst. 

Het voorwerp zelf is in afb 2 niet goed belicht omdat het licht van beneden komt en het voorwerp geen licht door laat schijnen. Je zult een dergelijke voorwerp daarom moeten 'bijlichten'. Hiervoor gebruiken we opnieuw een iPhone zoals we dat ook voor afb 1 hebben gedaan. Door het lichtgevende vloertje te combineren met de light painting techniek met de iPhone, kunnen we het voorwerp dat we willen fotograferen prima belichten. In afb 3 zie je hoe dat heeft uitgepakt.

Backdrop

Een iPad of iPhone kan ook goed als backdrop worden gebruikt. Voor afb 4 hebben we als afbeelding op de iPad een afbeelding van een bepaald type beton gebruikt waarvan we de kleur hebben aangepast. 

Ook hiervoor geldt natuurlijk dat je technieken kunt combineren. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een iPad te gebruiken voor een bottom-up verlichting terwijl je een andere gebruikt als backdrop en een iPhone inzet om met light painting het te fotograferen voorwerp bij te lichten. Hier hebben we voor dat laatste gekozen.

Bewegende backdrop

In afb 6 zie je dat de achtergrond bestaat uit een soort paars-blauwe golvende strepen. In werkelijkheid is dit een iPad waar we een afbeelding (zie afb 5) op hadden geplaatst met paarse en zwarte balken. Door de iPad achter het beeldje langs te bewegen tijdens de opening van de sluiter, ontstonden deze strepen. Geen foto wordt hierdoor hetzelfde en je kunt er leuke effecten mee bewerkstelligen. Denk er maar eens aan wat er zou gebeuren wanneer je de ipad ook in verticale richting beweegt of cirkelvormige bewegingen zou maken...

Voor afb 6 hebben we overigens een iPhone geheel rechts geplaatst zodat het licht daarvan het beeldje van de zijkant kon verlichten.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een iPhone of iPad is niet vergelijkbaar met dat van gewoon licht. We raden je daarom aan om te werken met bijvoorbeeld een grijskaart om de juiste witbalans in te kunnen stellen. 

Flitser gebruiken

Wanneer je een iPad gebruikt, kun je nog steeds met een flitser werken. Het licht van een flitser is wel veel feller dan dat van de iPad, maar de flitsduur is bijzonder kort. Wanneer je, zoals wij nu, werkt met een lange sluitertijd en je maakt gebruik van front curtain sync, dan heb je meteen na het afgaan van de flitser dus nog seconden de tijd (natuurlijk afhankelijk van de gekozen sluitertijd) om het licht van de iPad toe te laten. De flitser neemt hier de rol van invulflits in, zoals je dat eerder deed door light painting toe te passen.

Afb 1: Belichten met alleen een iPhone
Afb 2: Maak een afbeelding en gebruik dit als lichtgevend vloertje
Afb 3: Licht bij met bijvoorbeeld een iPhone op de donkere delen
Afb 4: De iPad als backdrop gebruiken
Afb 5: Een eenvoudig patroon pakt al goed uit
Afb 6: Door de iPad te bewegen kun je interessante achtergronden maken