Rim Light of Kicker

Met een rim light (ook kicker genoemd) worden accenten aangebracht. Deze lichtbronnen worden achter het onderwerp geplaatst en helpen de contouren te bewaken.

Scheidingslicht

Wanneer je een portretfoto maakt van iemand met donkere haren of met donkere kleren aan terwijl je een donkere achtergrond gebruikt, dreigen bepaalde delen van het onderwerp deels tegen de achtergrond weg te vallen. Soms is dat wenselijk, maar soms wil je juist ook in staat worden gesteld om een scheiding aan te brengen tussen het onderwerp en de achtergrond.

Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor donkere achtergronden. Een witte jurk voor een witte achtergrond dreigt immers net zo goed ‘opgeslokt’ te worden door de achtergrond. Willen we dit voorkomen, dan kunnen we een scheiding aanbrengen die ook wel met ‘separation light’ wordt aangeduid.

Door een lichtbron achter het onderwerp te plaatsen valt het licht zo rond het onderwerp dat het de contouren op subtiele wijze markeert. Hierdoor wordt het verschil tussen het onderwerp en de achtergrond zichtbaar gemaakt. Een dergelijk scheidingslicht wordt door een rim light geproduceerd.

Hoe werkt het?

Een rim light is een gewone flitser die door zijn opstelling bedoeld is om alleen de contouren van het onderwerp te laten zien. Rim betekent dan ook niets anders dan “rand”. Zet je de flitser recht achter een onderwerp, en bevindt het onderwerp zich daardoor tussen de camera en het rim light in, dan zie je het effect van het rim light terug als een dunne rand van licht dat de contouren van het onderwerp markeert.

Het fotograferen met alleen een rim light levert vaak krachtig sprekende beelden op. Het heeft wel iets weg van silhouet fotografie hoewel bij rim light fotografie de omgeving natuurlijk ook donker is. Dit in tegenstelling tot silhouet fotografie. Door een rim light te gebruiken bij een verder "normaal belichte foto" lijkt het soms of het onderwerp ‘uit de foto’ komt zetten.

Variaties met rim lights

Door meerdere rim lights te gebruiken en/of de hoek ten opzichte van het onderwerp te wijzigen, ontstaan interessante variaties. Zeker wanneer ook nog gels worden gebruikt. Hoe verder een rim light naar ‘buiten’  wordt geplaatst, hoe meer licht er ook over de randen van het onderwerp zal komen te vallen. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij een hair light of bijvoorbeeld artistic nude fotografie. De grens waar je hierbij nog kan spreken van echt rim light is niet echt aan te geven.

Hair light

Een hair light zou een bijzonder soort rim light genoemd mogen worden. Hair lights zijn echter bedoeld om naast de contouren ook de accenten aan te brengen op het (vaak donkere) haar van een te fotograferen persoon. Een hair light zal daarom niet alleen de contouren van een onderwerp tonen, maar ook het haar en de schouders deels verlichten. Een hair light belicht dus meer dan een rim light dat slechts gebruikt wordt als scheidingslicht dat het onderwerp van de achtergrond moet scheiden.

Opletten voor lens flare

Rim lights worden min of meer in de richting van de camera geplaatst en daarmee zouden ze lens flare kunnen veroorzaken. Let er daarom op dat het licht dat uit een rim light afkomstig is niet rechtstreeks de camera kan bereiken. Gebruik eventueel een snoot of zet een flag in om dit te voorkomen.