Hair light

Met een hair light kunnen contouren van haar en schouders en accenten in het haar worden aangebracht. Dit werkt goed wanneer gewerkt wordt met donker haar en donkere achtergronden maar is ook zeker voor licht blond haar te gebruiken!

Belichting van haar en schouders

Wie onderzoek doet naar veel gebruikte belichtingen bij portretfotografie zal ontdekken dat de meeste fotografen een opstelling met drie lichtbronnen gebruiken. Ze gebruiken een zogenaamd ‘main light’, een ‘fill in’ en een ‘rim light’. Het main light zorgt voor de basis verlichting, de fill in, die soms door een reflectie scherm wordt vervangen, verzacht schaduwen en zorgt voor invullicht op de te donkere plaatsen in de opname en het rim light wordt gebruikt om het onderwerp van de achtergrond te kunnen scheiden, met name als die donker is.

Bij het maken van foto’s van mensen met donkere haren wordt deze opstelling vaak aangevuld met een vierde lichtbron: een hair light. Het is jammer dat hair light vaak wordt voorbehouden aan donkerharige mensen omdat het op licht gekeurd haar ook een prachtig effect kan hebben.

Een hair light licht het haar op, niets meer en niets minder. Door deze lichtbron een meter boven het hoofd te plaatsen en te richten op de bovenkant van het hoofd en op de schouders, wordt meestal het beste effect verkregen. Een hair light toont dus niet alleen de contouren van het haar, maar ook de haren zelf. Doorgaans wordt gewerkt met een hair light dat achter en vaak een beetje aan de zijkant van het onderwerp opgesteld staat. Soms vervangt het hair light ook het rim light.

Een hair light wordt wel beschouwd als een bijzonder soort rim light omdat het ook gebruikt kan worden om donkere haren van een donkere achtergrond te scheiden. Een hair light zal door zijn opstelling echter meer dan contouren alleen tonen. Het verlicht immers ook de haren en schouders waardoor het bereik groter is dan dat van een rim light.

Voor iedereen

Een veel voorkomend misverstand is dus dat een hair light niet gebruikt zou kunnen worden voor mensen met licht gekleurde haren. Ook bij lichtblond haar kan een hair light echter tot prachtige resultaten leiden! Let er echter wel op dat de hair light niet teveel licht afgeeft. Als de flitser te fel staat afgesteld, raak je details van het haar kwijt en heb je soms meer met een overbelicht stuk foto te maken dan met een goed uitbelichte opname.

Het is een goede start om de instelling van het hair light hetzelfde te hebben als die van het main light. Maak een testfoto en kijk of verdere bijstelling nodig is.

Variaties met hair lights

Door meerdere hair lights te gebruiken en de hoek en hoogte ten opzichte van het onderwerp te wijzigen, ontstaan interessante variaties. Zeker wanneer daarbij gels worden gebruikt.

Opletten voor lensflare

Omdat hair lights deels richting de camera worden geplaatst, zouden ze lensflare kunnen veroorzaken. Let daar goed op bij de plaatsing en gebruik eventueel een zonnekap of een flag om dit te voorkomen.