Poseren als fotomodel

Poseren voor een foto betekent dat je een houding aanneemt die voor het maken van die foto gewenst is. En daar komt meer bij kijken dan dat je in eerste instantie misschien zult denken.

De fotograaf leidt

Wanneer mensen zich voor de eerste keer door een fotograaf laten fotograferen, verwachten ze dat de fotograaf aanwijzingen zal geven door ze te vertellen wat ze moeten doen. Dat mag je natuurlijk ook wel verwachten. Maar dat geldt vooral wanneer je betaald om die foto’s van je te laten maken en wanneer je nog weinig ervaring hebt als fotomodel.

Samenwerken

Maar op het moment dat je als ervaren fotomodel aan de slag gaat, wordt van je verwacht dat je over een zekere mate van kennis en ervaring beschikt met betrekking tot het aannemen van poses. De fotograaf werkt op dat moment immers niet voor je, maar met je aan de totstandkoming van het eindresultaat. Beschouw dit als het samenwerken in een team waarin iedereen, dus ook het fotomodel, een eigen rol en taak heeft. Bij die rol hoort ook de nodige kennis.

Nu is het natuurlijk logisch dat een onervaren model meer terug zal moeten vallen op de fotograaf. In de praktijk merk je dat je als onervaren fotomodel vaak ook minder inbreng hebt op het proces en dat je afhankelijk bent van wat jou verteld wordt wat je moet doen en hoe je dat zou moeten doen. Het resultaat van dergelijke shoots is dat ze meestal niet veel beter worden dan wat de fotograaf maximaal kan inbrengen en jij als fotomodel aan instructies op kan volgen of uit kunt voeren.

Meer kennis en ervaring

In situaties waarbij fotomodellen over meer kennis en ervaring beschikken, zie je dat hun inbreng toeneemt en dat de samenwerking veranderd. Dat merk je natuurlijk tijdens de shoot, maar dat zie je ook zeker terug in de foto's. Het eindresultaat is meer dan de mogelijkheden van de fotograaf alleen en kunnen zelfs over een eigen authenticiteit gaan beschikken omdat ze door het team tot stand zijn gebracht.

Wil je als fotomodel meer inbreng hebben en echt samenwerken met de fotograaf, dan is het onontbeerlijk om meer kennis en ervaring op te doen in het poseren. Maar alleen weten hoe je moet poseren is natuurlijk niet genoeg. Tussen de fotograaf en het fotomodel moet bijvoorbeeld ook een zekere chemie plaatsvinden. Als ze niet goed bij elkaar passen doordat ze elkaar niet begrijpen of moeilijk aanvoelen, gaat het niet lukken. Ongeacht hoeveel je als fotomodel van het poseren weet.

Voorbereiden

Als fotomodel is het belangrijk je voor te bereiden op de shoot die gaat plaatsvinden. Modefotografie stelt immers andere eisen aan een fotomodel als glamour fotografie of fine art fotografie.

Vraag je daarom af wat voor een soort shoot plaats zal vinden en als je dat niet weet, vraag het dan gewoon aan de fotograaf. Hij zou daar antwoord op moeten kunnen geven. Wees ook gewaarschuwd, als hij dat niet kan, dan wordt de shoot waarschijnlijk niets. Net als aan het componeren van goede muziek of aan het schrijven van een mooi gedicht ligt een plan ten grondslag. Dat is bij fotografie ook het geval. Je kunt immers pas na gaan denken over een foto of over het poseren als je weet wat voor een soort foto’s er gemaakt zullen worden.

Als je eenmaal weet wat het doel is van een shoot, kun je op internet foto’s gaan bekijken die daar op lijken. Het is onwaarschijnlijk dat je op websites als 500px en Flickr niet goede voorbeelden zult kunnen vinden die je ter inspiratie zou kunnen gebruiken.

Fotografen en fotomodellen wisselen deze beelden soms vooraf met elkaar uit zodat ze goed voorbereid aan de shoot beginnen. Ze weten dan precies van elkaar wat ze verwachten en wat ze willen bereiken.

Download zulke foto’s en oefen de poses vast voor een spiegel. Neem de foto’s ook mee naar de shoot op bijvoorbeeld een smartphone zodat je eenvoudig kunt laten zien wat je bedoelt als je ze nog niet aan de fotograaf hebt laten zien. Overigens is het zich laten inspireren natuurlijk niet hetzelfde als iets exact op die manier nadoen. Probeer geen kopie te worden van een ander, maar zoek dat wat het beste bij jou en de foto past.

Matchen

We zeiden net al dat je niet moet proberen te zijn of te doen als een ander. Op een voorbeeldfoto gedownload van het internet kan de pose van een fotomodel er nog zo prachtig uitzien, maar dat wil niet zeggen dat dezelfde pose ook voor jou zo uit zal pakken. Het effect van een pose heeft immers ook te maken met de specifieke lichaamsbouw van het fotomodel, het gezicht, de scene en de gebruikte kleding.

Maar de gevonden poses, ook de minder goede poses, kunnen je misschien wel inspireren. Ze kunnen je op ideeën brengen of je juist laten zien wat je beter niet kunt doen. Uiteindelijk moet een pose met jou als fotomodel matchen. Door foto’s van je te laten maken kun je zien of de poses ook echt zo uitpakken als dat je had gedacht. Experimenteren is daarom van belang en daar moet je zeker niet bang voor zijn. Er bestaan geen slechte foto's. Er zijn goede foto's en foto's waar je iets van kunt leren!

Op details letten

Sommige foto’s voelen beter aan, andere minder goed. Wanneer je daar dieper in duikt merk je dat het gaat om de details. De handen worden anders gehouden, het licht is niet goed of de kleding valt net iets natuurlijker. De oogopslag is sterker of de mond komt net wat voller over.

Wat je hiervan moet weten is hoe mensen naar foto’s kijken. Wanneer we naar foto's kijken vinden we de ogen vaak veel belangrijker dan de armen. Handen zijn ook belangrijke elementen in foto's. Begrijp je hoe dat in hoofdlijnen werkt, dan begrijp je ook waarom zo’n klein detail als de stand van de ogen of de vingers van de hand zo’n enorme impact kunnen hebben op de gehele foto en dat je daar dus aandacht aan zult moeten schenken tijdens het aannemen van een pose.

Vraag om reacties

Sommige fotografen vertellen je tijdens de shoot steeds wat ze van de aangenomen poses vinden. Doen ze dat niet, vraag er dan rustig om. Hun reactie kan jou helpen beter te worden. Door hier met elkaar over te praten verbetert de samenwerking en worden de doelen beter op elkaar afgestemd. Daarnaast verneem je hierdoor beter wat hij wil bereiken.

Soms bieden fotografen de mogelijkheid dat je mee kunt kijken op een beeldscherm. Ook dat kan je helpen om te zien hoe de aangenomen pose overkomt. Dit kan ook averechts werken en je dus blokkeren. Vraag in dat geval of hij het scherm van je weg wil draaien.

Wees overigens niet bang om te vragen een foto nog eens opnieuw te maken als je denkt dat het beter kan. Vertel gewoon waarom je denkt dat de foto verbeterd kan worden en dat je hem nog eens wilt maken. Een betere foto is immers ook in het belang van de fotograaf!

Onzekerheid leidt nooit tot betere foto’s. Het is daarom belangrijk dat jij als fotomodel zo ontspannen mogelijk bent. Uitgerust, op tijd en voorbereid op een shoot komen dragen daar net zo goed aan bij als dat je tijdens de shoot merkt dat het lukt waarmee je bezig bent. Houd daarbij voor ogen dat het maken van een goede foto een proces is. Voordat je bent waar je wezen wil, zijn stappen nodig. voor die stappen worden testfoto's gemaakt. Het is geen uitzondering dat een professionele fotograaf meer dan honderd foto's maakt voordat hij de goede foto in handen heeft gekregen. Word dus niet onzeker van de minder goed gelukte foto's, dat hoort er gewoon bij en is dus normaal.